Serie A: Italijanska vlada će razneti Kalčio

Serie A: Italijanska vlada će razneti Kalčio

Rat je i dalje u punom zamahu između raznih igrača u italijanskom fudbalu, dok Kalčio nastavlja da uzima loše vesti između velike ekonomske krize, velikog broja oronulih stadiona, slabe upotrebe mladih igrača, nacionalnog tima u rekonstrukciji. Italija se bori da razvije svoj fudbal, koji je nekada bio jedan od najsloženijih u Evropi, a već nekoliko meseci štetno okruženje oko italijanskog fudbala nastavilo je da se pogoršava masovnim dolaskom vlade Đorđa Melonija u debate. Kandidatura za Euro 2032 u saradnji sa Turskom još uvek je u velikoj opasnosti zbog mnogih problema pomenutih u preambuli ovog teksta. A italijanska politika se neće povući od pitanja o budućnosti fudbala.

Već nekoliko meseci ministar sporta Andrea Abodi i predsednik Fudbalskog saveza Italijanske (FIGC) Gabrijela Gravina međusobno se bacaju na novinare. Političar Fratelija d’Italia (krajnje desničarska stranka) već je napao šefa italijanskog fudbala, tada optuženog za pranje novca od strane rimskog suda: „Sluиaj Gravina? Veoma sam zabrinut zbog toga. Suočeni sa ovom cifrom, potreban nam je oprez i garancija. To je trenutak u kojem nas redakcija stavlja ispred niza kritičnih faktora, a onda će nam vest o narednih nekoliko meseci objasniti koliko realnosti ima u onome što je danas prijavljeno. Moramo da učinimo ovaj težak trenutak ne samo trenutkom razmišljanja, nego i odlukom.“. I vreme za velike odluke je stiglo za Abodija i narednih nekoliko nedelja će verovatno biti eksplozivno sa reformom od 18 klubova za šampionat koja je još uvek na stolu i stalnim natezanjem oko italijanskih sudija.

Parlamentarno telo

Vlada Đorđa Melonija želi da ukine Kovisoku, nadzornu komisiju FIGC-a za profesionalne fudbalske klubove koji trenutno nadgledaju finansije klubova, sa ciljem da je zameni javnim telom koje će odlučiti ko može da se prijavi za prvenstvo. Ona će uzeti oblik političkog instrumenta koji se sastoji od 30 novih mesta po ukupnoj ceni od 2,5 miliona evra koju plaćaju italijanski klubovi. Novu agenciju činiće predsednik i dva člana, koje su imenovali Meloni i Abodi, na neizobavezujući četvorogodišnji mandat, generalni sekretar i ukupno trideset zaposlenih. Ovaj predlog zakona koji je predložio Abodi poslat je poslednjih dana kancelarijama fudbalskog saveza i Olimpijskog komiteta (Coni) Italijana, što je stvorilo veliko nezadovoljstvo čak i u svetlu potpunog nedostatka finansijske pomoći vlade poslednjih godina. S tim u vezi, predsednica FIGC-a, Gabrijela Gravina, sazvala je hitan federalni sastanak, zakazan za sutra, ponedeljak, 6. maj, u 18 časova.

Ova organizacija će biti poznata kao‘Agencija za ekonomski i finansijski nadzor profesionalnih sportskih klubova’, imaće nadležnost ne samo nad fudbalom, već i nad košarkom: javno telo sa sedištem u Rimu i stavljeno pod nadzor Palaco Čigija (ekvivalentno Palati Matignon) i Ministarstvu sporta. Ona će imati regulatornu autonomiju, kontrolisati budžete timova, naznačiti korektivne mere koje treba preduzeti, naloћiti predaju dokumenata i sprovesti provere u љtabu kluba. I on će imati moć da pozove lidere FIGC-a i sportskih liga i tako izrazi potpunu autoritarnu moć, takođe ograničavajući registracije za šampionate. Italijanska liga i dalje želi stvaranje potpuno nezavisnog autoriteta ili, u najgorem slučaju, hibridnog sistema poput ovog koji već postoji u Italiji zbog dopinga. A ako bi ova vlast postojala pod okriljem vlade, lideri ne razumeju zašto 2,5 miliona evra godišnje planirane da podrže ovu novu kontrolnu agenciju, neekonomski javno telo, treba da plate klubovi, a ne država.

Nacionalni skandal

Tekst bi uskoro mogao da bude uključen u vladinu odredbu, ali već podstiče diskusiju iz najmanje dva razloga. Prva je za supstancu, jer lišava CONI i sportske federacije moć kontrole upravljanja i ugrožava princip nezavisnosti i neutralnosti sporta u odnosu na politiku: agencija koju imenuje vlada koja odlučuje ko može da igra u Seriji A, a ko ne može sada pravi veliki pljusaksnimak mastila. Drugi je za formu, jer bi se ovim zakonom zaobišli zahtevi neophodnosti i hitnosti neophodni za izdavanje uredbe. Vlada planira da ispravi tekst kako bi izbegla optužbe o političkom mešanju FIFA i UEFA: „Poboljšavamo tekst i siguran sam da će Parlament dati dodatni vredan doprinos. Sa ovom Agencijom ne želimo da na bilo koji način podrivamo autonomiju sporta, već sadašnji model ne samo da ne garantuje fer konkurenciju, već ima značajan ekonomski uticaj na celokupan sportski sistem koji zaslužuje drugačiji pristup“.Abodi je obećao, dodajući da je spreman da sasluša argumente.

U sadašnjem sistemu, ekonomska i finansijska kontrola je očigledno odgovornost samih federacija: CONI uspostavlja opšte metode i principe, statuti svake federacije određuju kontrolni sistem i prateće mere. U fudbalu, kontrolna funkcija je trenutno delegirana u Kovisoku, sastavljenu od predsednika i četiri odbornika, koje imenuje kvalifikovana većina od strane saveznog saveta: direktore bira federacija, ali to je autonomno telo koje sprovodi periodične provere tokom cele sezone. Konačna odluka o prijemu na prvenstvo potom počiva na Federalnom savetu. Očekuje se da će ovaj veliki projekat biti zvanično predstavljen italijanskom parlamentu sledeće nedelje i da će poslanici EP morati da donese odluku o tom pitanju. Ništa više ne ide kako treba u italijanskom fudbalu i bitka je daleko od kraja. Kalsio vidi ovaj potez kao invaziju na zemlju od strane vlade.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.