Ceo obavezni poredak teške kategorije objasnio: 2024 – 2026

Fury vs Usyk heavyweight mandatory

Svetske bokserske vesti navode šta će se desiti u vezi sa obaveznim redosledom teške kategorije posle neprikosnovene bitke sledećeg meseca.

Izazivači se nadmeću za pozicije da se stave u spor da budu odbrana devojačke titule za novog kralja divizije sa četiri pojasa. U nastavku, Super Sport otkriva raspored koji će se odvijati u naredne dve godine, jer najmnogoljudnija težina klase za odbranu šampionata konačno otvara poplave.

Trenutno je IBF prvi u redu, a slede ga WBO, WBA i WBC. Poslednju obaveznu odbranu titula došao je od Tajsona Fjurija, koji je 2022. nokautirao Dilijan Vajt.

Od četiri velika sankciona tela, samo WBA još uvek nije u potpunosti izložila put za to ko će se suočiti sa pobednikom Fjurija protiv Usjka. Predsednik WBA Gilberto Mendoza jeste naredio ‘redovnu’ borbu za titulu između sekundarnog vlasnika titule Mahmuda Šara i Kubrata Puleva za proleće u onome što bi bio prvi korak ka obezbeđivanju sledećeg u redu. Međutim, Šar je odložio tu borbu do septembra zbog povrede. Njih dvoje će se na kraju sastati ove godine u septembru, ali šta će se desiti posle toga nije obilno jasno.

Fjuri protiv Usika dešava se 18. Super Sport razume da Entoni Džošua namerava da se pozicionira za to mesto iskušavši Hrgovića da se bori sa njim na Vembliju u septembru, što ostavlja dodatno vreme za revanš fjurija protiv Usjka. Džošua mora da bude u obaveznoj slici u slučaju da Fjuri pobedi, pošto će to biti jedini način da se britanski rivali sastanu sa svim titulama koje treba da ugrabe.

Čak i tada, izgleda bar proleće ili leto 2025. Hrgović, Duboa ili Džošua biće pozvani na dužnost u prvoj polovini 2025. Ako Fjuri pobedi Usyka, a Džošua je IBF broj jedan, saga o dve borbe će nesumnjivo biti dogovorena da se skine cele godine. Samo Usyk trijumf nad Furijem moћe da spreиi da se ovo desi. Na taj način, Džošua dobija priliku za iskupljenje protiv Usyka u onome što će biti dogovor za jedan put.

Pretpostavimo da je IBF na redu jedan meč, dovodeći WBO za kasnije 2025. Džozef Parker će biti sledeći koji će ostati neporažen do tada.

Do 2026. godine, sledeći kandidat WBA lige, verovatno Šar ili Pulev – ako i oni mogu da izbegnu poraz, izazvaće neprikosnovenog šampiona. Ovakav scenario ostavlja dvogodišnji jaz od tačke A, Fjuri protiv Usjka – do tačke B, šanse WBC-a da završi obaveznu vrtešku.

U tom periodu, malo je verovatno da će bilo koje od sankcionisanih tela dati osnov za dobrovoljnu odbranu, kao što je prosečna dužina između njihovog prvoplasiranog kandidata koji dobija priliku za titulu. Svetski bokserski savet neće biti zadovoljan mišlju da će na kraju biti potrebno četiri godine od pukotine Dilijan Vajt za još jednu od svojih rejtinga koji se suočavaju sa zelenim i zlatnim.

To je priroda najteže težine klase, i uvek je bila. I uprkos tome što WBA ima Šar protiv Puleva koji čeka na krilima i što je WBC naručio Frenka Sančeza protiv Agit Kabajela, nije sigurno da će bilo koja od te četvorice biti na istoj poziciji 2026.


Obavezna vremenska linija teške kategorije

Fury vs Usyk (Neprikosnovena titula u teškoj kategoriji) – maj 2024.

Fury vs Usyk revanš – decembar 2024.

Pobednik vs IBF obavezan – proleće/leto 2025

Šampion vs WBO obavezan – Jesen/Zima 2025

Šampion vs WBA obavezan – Proleće/Leto 2026

Šampion vs WBC obavezan – Jesen/Zima 2026

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.