Svetska bokserska asocijacija odustala od plana smanjenja titule

WBA Super Cruiserweight title - World Boxing News

Šefovi Svetske bokserske asocijacije naišli su na vatru zbog dodavanja još šampionata u vreme kada su obećali smanjenje.

WBA je 2021. poništila sve privremene titule i počela da eliminiše sekundarne ‘regularne’ pojaseve koji su izazvali toliko kontroverzi. Do početka 2024. ostale su samo četiri težinske klase sa više od jednog šampiona.

Napredak WBA od 2021. do 2024. godine video je kako Svetske bokserske vesti ponovo uvode organizaciju kao sankcionisano telo na sajtu. WBA se ponovo pridružio WBC, IBF i WBO nakon što je Super Sport deklasifikovao odevnu kombinaciju zbog frustrirajuće situacije sa titulama. Neko je morao da zauzme stav, a Svetske bokserske vesti su jedine bokserske vesti koje su ovo uradile.

Međutim, sa samo nekoliko podela koje treba završiti, WBA je preduzela korak unazad. Nesumnjivo, dodali su novu prelaznu verziju super velter kategorije u, kako izgleda, pokušaju da se započne proces koji je prethodno iskorenjen. Kada se Vergil Ortiz suoči sa Timom Tszyuom 3. Umesto da dozvoli Ortizu da postane šampion kada je Terens Kroford potvrdio svoju budućnost posle borbe po istom zakonu, WBA je napravila predstavu za još jednu naknadu za sankcionisanje.

Oni su izjavili: „Vergil Ortiz Junior je obavezni izazivač kategorije. Iz tog razloga biće im dozvoljeno da o spore prelazni pojas protiv Australijanca Tima Tszyua.

„Pored toga, Džermel Šarlo je ratifikovan kao šampion u pauzi. Amerikanac će imati pravo da se suoči sa pobednikom Madrimova protiv Kroforda ili Madrimova ako se ta borba završi nerešeno.

„Telo je formalno obavestilo sve koji su uključeni u situaciju, koji su u obavezi da znaju pravila WBA lige. Ovom rezolucijom se ponište sve prethodne, dok će svaka situacija koja se pojavi biti rešena tumačenjem pravila.“

WBA će omogućiti Krofordu da zadrži titulu dok izaziva Israila Madrimova za verziju od 154 funte. Međutim, još uvek nema razloga da se regurgira kaiš bačen pre tri godine na oduševljenje ovog sporta.

„Zvanična najava borbe između Israila Madrimova i Terensa Kroforda vidi da Komitet Svetske bokserske asocijacije (WBA) izdaje rezoluciju o specijalnoj dozvoli koju je Kroford dobio da napreduje u klasi i situaciji u super velter kategoriji.

„Kroford, koji je šampion Super velter kategorije, preći će u sledeću diviziju gde će izazvati šampiona Madrimova 3. avgusta u Los Anđelesu. Amerikanac je tražio dozvolu da napreduje i zadrži krunu velter kategorije. Komitet ga je odobrio, pod uslovom da pobedi Madrimova, on će imati pet dana posle borbe da odluči koju će titulu zadržati.“

Zašto je Ortizu potrebna privremena titula kada mora da čeka samo pet dana do borbe sa Krofordom? Odgovor je poznat samo WBA i može se smatrati samo iz monetarnih razloga. Stoga, ako WBA počne da se vraća starom rutom i dovodi prelazna prvenstva u više divizija, Super Sport neće imati drugog izbora nego da ih ponovo ukloni sa liste šampiona dok se ne razreši.

Stavovi izneti u ovom članku su mišljenja Fila Džeja. Saznajte više, pročitajte sve članke od iskusnog pisca boksa, a pratite na Tviteru @PhilJSuper Sport.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.