Francuska ponovo na vrhu sa evropskom titulom mešovitog tima

Francuska ponovo na vrhu sa evropskom titulom mešovitog tima

Francuska je na Evropskom prvenstvu u Zagrebu izašla kao pobednik u takmičenju mešovitog tima, osvojivši zlatnu medalju posle pobede nad braniocem titule, Gruzijom, u finalu. Ova pobeda obeležila je povratak Francuske na prvo mesto, povrativši titulu koju su poslednji put osvojili 2022. godine. Francuski tim je pokazao doslednu snagu i u muškoj i u ženskoj kategoriji, što je svedočanstvo njihovih dugogodišnjih veština u džudou.

Uvođenje manifestacije Mešoviti tim dovelo je do strateškog zaokreta za gruzijski džudo, posebno u njihovom ženskom programu, što je rezultiralo značajnim napretkom. Mešoviti tim Gruzije ne samo da je obezbedio dve evropske titule, nego je zaradio i svetsku bronzu na seniorskom nivou.

U uvodnom okršaju je Fejza Mokdar iz Francuske, osvajač pariskog Grend slema, izašao kao pobednik nad Tbilisi šampionom Eteri Liparteliani zbog akumulacije Šida. U sledećem takmičenju, Francuskinja Džoan-Bendžamin Gaba, olimpijska selekcija u kategoriji do 73 kilograma, suočila se sa trostrukom olimpijskom medaljom LašomHavdatuašvilijem iz Gruzije. Gaba je obezbedio brzu pobedu u zlatnom skoru, postigavši gol sa o uči garijem i produživši prednost Francuske na 2-0.

Marijam Čanturija iz Gruzije suočila se sa ogromnim pritiskom u kategoriji do -70 kilograma dok se borila sa bivšom šampionkom Evrope Margo Pinot iz Francuske. Uprkos tesno osporavanom meču, Pinotovo strateško ubrzanje primoralo je treći šido na Čanturiju, obezbedivši ključnu pobedu Francuskoj i ojačavši njihovu prednost na 3-0.

Poslednji izazov pao je olimpijskom šampionu Laši Bekauri iz Gruzije, koji je imao zadatak da spase nade reprezentacije u kategoriji do -90 kilograma protiv Francuza Aleksisa Matjea. Uprkos Bekaurijevim pokušajima bacanja, nesrećna diskvalifikacija za ronjenje glavom zapečatila je pobedu Francuske komandujućim vođstvom od 4:0, obezbedivši francuskom timu zlatnu medalju.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.