Nema borbe u teškoj kategoriji za devet godina, ali WBA rangirani broj šest

Mike Perez WBA heavyweight rankings

Svetska bokserska asocijacija ima još jednu anomaliju u teškoj kategoriji sa dodatkom kruzera Majka Pereza.

Gledajući najnovije odbrojavanje vrhunskih divizija, Perez nedokučivo dolazi na broj šest uprkos tome što nije vodio kampanju na težini od 2015. To je pravi grebač glave, pošto bokseri obično dobiju viši plasman u drugoj diviziji ili kada krenu napred i pobede ili su se značajno ostvarili u težini u nastavku. Perez nije uradio ni jedno od njih. Osim toga, Kubanac je za 75 sekundi izgubio od Aleksandra Povetkina poslednji put kada se borio sa preko 200 kilograma, što je još zaglupljujuće.

Perez nije učinio ništa što bi ukazivalo da bi trebalo da bude šestocifrov teškaš na svetu i da naknadno sedi iznad Deontaja Vajldera, Džereda Andersona, Fabija Vardlija, Agit Kabajel, Majkla Hantera i Kasijusa Čejnija. Tridesetosmogodišnjak je u dobrom naletu od pet uzastopnih nokauta, ali svi oni su došli na granici kruzera.

Jedno od mogućih objašnjenja uzvišenog rejtinga je asocijacija na Don Kinga. Perez se 2023. borio na računu Don King Produkcije, a što se tiče njegovih objava u karijeri, ipak se uskladio sa Dvoranom slavnih.

WBA je već nekoliko godina visoko ocenila Kingove borce po svom pekinškom poretku, što je, čini se, tema između bivšeg rukovodioca Majka Tajsona i predsednika WBA Gilberta Mendoze. Međutim, imati Pereza na šest u glamor diviziji sa nula dostignuća skoro deceniju ukazuje na sistem bez zasluga. Čak i kada se takmičio kao teškaš, Perez je bio na zaustavnim startovima od jedne pobede, jednog remija i dva poraza pre nego što je posle dvogodišnjeg odsustva sišao u kruzer kategoriju.

Perez izgleda nije ni blizu svetske titule pogođen sa 200 funti plus i trebalo bi da ostane na kruzer kategoriji ili čak da krene u bridžer kategoriju ako želi poslednju priliku za titulu pre penzije. Više će postati očigledno kada Perez potvrdi svoj sledeći okršaj, ali na njenom licu, vožnja visoko u teškoj kategoriji izgleda kao anomalija najvišeg reda.

Isto bi se moglo primeniti i na Kingovu drugu optužbu, Džonatana Gvidrija, koji nekako zauzima mesto broj 14. Osim poraza od Trevora Brajana za sekundarnu ‘regularnu’ titulu WBA 2022. godine, Gvidri nije učinio ništa što bi ukazivalo da bi trebalo da bude ocenjen bilo gde blizu dobrovoljne pukotine u Oleksandru Usjku.

Ne bi bilo iznenađujuće videti kinga kako se međusobno kopča u narednim mesecima, sa pogledom na pobednika koji ide napred da izazove Mahmuda Šara ili Kubrata Puleva za pojas koji više ne bi trebalo da postoji.

Prethodni nosilac Danijel Diboa, koji je osvojio krunu od Brajana, poražen je od Usjka i tako stavio titulu na miru posle kontroverznog trčanja. Šar, koji je dobio oduzetu kaznu da bi se smestio Brajanu, žalio se na odluku WBA, dobio presudu, a vraćen je na posao mesec dana nakon što je Duboa izgubio.

Rasulo situacije zbunjuje ljubitelje boksa i medije dok WBA redovno podiže obrve svojim odlukama.

Stavovi izneti u ovom članku su mišljenja Fila Džeja. Saznajte više, pročitajte sve članke od iskusnog pisca boksa, a pratite na Tviteru @PhilJSuper Sport.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.