Iga Sviatek postala prva žena u Open eri koja je tri godine zaredom osvojila Rolan Garos kao nosilac br. 1

Iga Sviatek postala prva žena u Open eri koja je tri godine zaredom osvojila Rolan Garos kao nosilac br. 1

Ona je u subotu podigla svoju četvrtu ukupnu kupe Suzan Lenglen nervoznom pobedom nad Jasmin Paolini 6-2, 6-1.

Osvajanje Rolan Garosa tri godine zaredom je već redak podvig, ali šta je sa pobedom u Parizu tri godine zaredom kao nosilac broj 1, sa svim pritiskom na svetu na ramenima?

Pa, Iga Swiatek je to upravo uradila na Rolan Garosu, i to je istorijski prva žena u Open eri koja je osvojila Rolan Garos tri godine zaredom kao nosilac broj 1.

Druge dve žene — Monika Seleš i Džastin Henin – pobedile su u Parizu tri godine zaredom u Open eri, Seleš od 1990. Ali oni nisu bili glavno seme svake godine.

Seleš je bila nosilac broj 2 kada je osvojila svoju prvu titulu u Parizu 1990. Henin je bio seme br. 10 2005, seme br. 5 2006.

Swiatek je zapravo tek četvrta žena u Open eri koja je pobedila bilo koji od četiri Grend slem događaja tri godine za redom kao vrhunsko seme.

ŽENE KOJE ĆE OSVOJITI ISTU VELIKU TRI GODINE ZA REDOM KAO NO. 1 SEME (Otvorena era):
Chris Evert na US Openu (1975–1977)
Martina Navratilova na Vimbldonu (1982–1987)
Štefi Graf na Australijan Openu (1988–1990)
Štefi Graf na Vimbldonu (1991–1993)
Iga Swiatek na Rolan Garosu (2022-2024)

Sviatek je sada dobio 19 mečeva zaredom na turneji, a 21 meč zaredom na Rolan Garosu.

Sviatek je sada dobio 19 mečeva zaredom na turneji, a 21 meč zaredom na Rolan Garosu.

Kada je Sviatek prvi put osvojila Rolan Garos 2020. godine, to je bilo iznenađenje – imala je 19 godina, rangirala je broj 54 i bez premca. Ona je zapravo bila najniže rangirana igračica koja je podigla Kupe Suzan Lenglen od kada je zvanična WTA rang lista počela 1975.

Međutim, osvojila je svoju drugu, treću i četvrtu titulu na Rolan Garosu 2022, 2023. i sada 2024. kao nosilac broj 1 i veliki favorit, kačeći svoju poslednju titulu nervoznom pobedom nad Jasminom Paolini 6-2, 6-1 u subotu popodne.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.