Sviatek je najbliži Nadalu na Rolan Garosu: Četiri titule u pet godina

Sviatek je najbliži Nadalu na Rolan Garosu: Četiri titule u pet godina

Poljak je pobedio Italijana Paolinija i spojio njenu treću pobedu u velikoj šljaci

Jasmin Paolini, visok 1,63 metra i zauzeo 15. mesto sa 28 godina, bio je hrabar koji je u subotu stajao na drugoj strani mreže kako bi se suočio sa Igom Sviatekom u finalu Rolan Garosa.

Poljak se, kao i uvek, nije smilujeo protivniku i pregazio ju je od prvog poena i do poslednje utakmice, sa rezultatom 6-2 i 6-1.

Za sat vremena rada i 8 minuta zarađuje ček od 2,4 miliona evra. Poraženi odlazi sa polovinom plena. Paolini ima sve zasluge na svetu jer živi sa divovima koji imaju više poluga i više snage od nje. Pored toga, ona će sutra igrati finale dublova sa svojom sunarenom Sarom Erani.

Italijan joj je spasao prvi servis preokret i to joj je, čini se, ulilo samopouzdanje. U trećem gemu je postigla brejk protiv protivnice koja je znala da ima mnogo toga da dobije i takođe mnogo da izgubi. Plakat favorita proganjao ih je od 26. maja, na dan kada je počelo Otvoreno prvenstvo Francuske.

Br. 1 se odmah posle toga vratio na scenu da izjednači na dve utakmice. Odao bi se još četiri poena u celom prvom setu i jednom gemu, penalu finala. Na tribinama njegova zemljakinja Agnješka Radvanska ga je posmatrala, sa brilijantnim rekordom totalno pomraиenim od Iginim. A on ima samo 23 godine. Zato je ona najmlađa koja je stigla do četiri trofeja u „Filipe Četrieru“.

Četvorica tenisera koji su došli do četiri titule na Rolan Garosu

Iga Swiatek 23 godine i 9 dana

Justine Henin 25 godina i 8 dana

Chris Evert 25 godina i 168 dana

Štefi Garf 25 godina i 361 dan

Sviatek je 15. igrač koji je osvojio mejdžor pošto je spasao eliminacioni poen. U njenom slučaju to je bilo u drugom kolu sa Naomi Osakom.

Paolinija uteha je što će sledećeg ponedeljka izaći kao sedmi reket na ženskom kolu. Sviatek će biti više lider, što odgovara njenom vrhuncu od 11.695 poena. A leti može da nadmaši istorijski rekord same Serene Vilijams, sa 13.615.

Serena je bila jedina sposobna da osvoji titule na Mutua Madrid Openu, Rimu i Otvorenom prvenstvu Francuske. Bilo je to 2013. Ako je neko tražio zamenu za dominaciju Rafaela Nadala na zemlji Pariza, već je ima.

Uzastopni mečevi osvojeni na Rolan Garosu

Chris Evert 29

Monika Seleš 25

Justine Henin 24

Iga Swiatek 21

Steffi Gaf 20

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.