Deveti susret Karlosa Alkaraza i Jannika Sinera počeo je polako, ali su nam na kraju dali ono što smo želeli

Deveti susret Karlosa Alkaraza i Jannika Sinera počeo je polako, ali su nam na kraju dali ono što smo želeli

Španac je prevladao u pet uzastopnih setova, a za titulu će se suočiti sa Aleksandrom Zverevim.

Na kraju je bilo zabavno.

Do sada utakmica između Karlosa Alkaraza i Janika Grešnika dolazi sa velikim očekivanjima. Navijači žele mitinge punim gasom, iz jednog ugla terena u drugi, za mnogo setova i mnogo sati. Poslednje dve decenije smo te stvari proveli dobijajući od Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera, a nadamo se da mladi Španac i Italijan mogu da nastave tu tradiciju. Možda je mnogo tražiti od 22-godišnjaka i 21-godišnjaka, ali do sada su uglavnom živeli po stratosferskim standardima svojih starijih.

Dolazeći u svoj meč u petak, podelili su svojih osam prethodnih susreta. Njihov deveti je bio najiščekivaniji do sada. Ovo je bio prvi put da su igrali polufinale Grend slema, a prvi put su igrali na toj najzatljivijoj teniskoj pozornici, Kort Filipe Četrier.

Da li je to bio dodatni pritisak u areni? Da li je to bila povrљina, koja je usporila njihove projektile za delić sekunde? Da li je to bilo vreme, koje je bilo toplije i sunčanije nego što je bilo u Parizu u poslednje dve nedelje? Da li su to bili grčevi koje su oboje osećali i plašili? Šta god da je razlog, ili razlozi, ovo izdanje „Grešnika“ protiv. Alkarazu je trebalo mnogo vremena, tačnije da poleti na način na koji smo se nadali.

Grešnik je dominirao u prvom setu, a rano je došao do brejka u drugom.

Grešnik je dominirao u prvom setu, a rano je došao do brejka u drugom.

Prva četiri seta su divlje zamahivala napred-nazad. Nijedan čovek nije mogao dugo da održi svoj zamah ili doslednost, a nije bilo perioda kada su obojica igrali dobro u isto vreme. Bilo je spektakularnih pobednika, ali je bilo i dugih zatišja između njih.

Grešnik je dominirao u prvom setu. Dok je Alkaraz pao za dve pauze, bio je nekarakteristično uzdrman. Normalno učtiva superzvezda je provela dve promene ogradu na stolici o tome kako mu ledeni peškiri nisu doneli dovoljno brzo.

U drugom setu bio je red na Grešnika da posrne. U ranom brejku, duplom greškom je promašio rutinski forhend i bio slomljen. Odatle je njegov intenzitet i agresija neobjašnjivo isparila. Alkaraz se u međuvremenu smirio i počeo da pokazuje neka svoja zaštitna oružja – kap, lob, kroše forhend, pumpu za pesnicu u bolo stilu.

Ali Alkaraz nikada nije dozvolio Grešniku da zadrži svoj zamah dugo.

Ali Alkaraz nikada nije dozvolio Grešniku da zadrži svoj zamah dugo.

U trećem setu stvari su izgledale kao da će biti mnogo gore po Grešnika. Servirajuжi na 2:2, poиeo je da se grиi u desnoj ruci. Ono što tada nismo znali je da se i Alkaraz grčio. Pustio je Grešnika da pobegne sa zadršku posle 12 minuta, a onda i trećim setom.

Do četvrtog počinjanja, niko nije imao pojma gde će ovaj meč ići dalje. Kako je rezultat ostao ravnomerno — 1-1, 2-2, 3-3 – i cilj se približio, njihov nivo igre se konačno podigao zajedno. Projektili su poиeli da lete i pronalaze svoje mete.

Na 3:3, Alkaraz je pogodio dodavanje iz bekhenda, pobednika drop-šota i forhend dodavanje u punom istegnuću. Na 3-4, Grešnik je pogodio pobednika forhenda i pobednika drop šota. Na 4-4, Alkaraz je pogodio dva pobednika forhenda.

Doduše, na kraju, set i na kraju meč su odlučili najjednostavniji pogrešni. Servirajući na 4-5, 30-15, Grešnik je krenuo napred i namestio se za lak udarac. Umesto da ga pumpa za lakog pobednika, on ga je napumpao centimetar široko. Alkaraz je u srećnom iznenađenju ukazao na znak.

Još važnije, iskoristio je priliku. Prelomio je za set pobednikom bekhenda, a onda odmah u petom prelomio serijom teških forhenda. Grešnik i Alkaraz su zajedno postigli poletanje u četvrtom, ali je Alkaraz skočio više u petom.

„Bio je to zaista tesan meč“, rekao je Alkaraz. „Mislim da je zaista visok nivo tenisa. Zaista visokog intenziteta svega.“

„Bio je to zaista tesan meč“, rekao je Alkaraz, koji je pogodio 65 pobednika i držao Grešnika na 39. „Mislim da je zaista visok nivo tenisa. Zaista visokog intenziteta svega.“

Zasluge za svoju pobedu pripisao je oportunizmu.

„Reći ću da je ključ bio da sam iskoristio svoju šansu koju mi je Jannik doneo na meču“, rekao je on. „Brejk poene koje sam imao, uzeo sam. U petom setu, prvi brejk poen koji sam imao, iskoristio sam“.

Grešnik je povezao svoj gubitako procesu učenja, i složio se da je Alkaraz bio odličan kada je bilo važno.

„Sigurno je da je u setovima koje je osvojio igrao bolje u važnim poenima, zar ne?“ Grener je rekao. „Mislim da je to bio ključ. Očigledno razočaran kako se završilo, ali, znate, to je deo mog odrastanja.“

„Sigurno je da je u setovima koje je osvojio igrao bolje u važnim poenima, zar ne?“ Grener je rekao. „Očigledno razočaran kako se završilo, ali, znaš, to je deo mog odrastanja.“

Dok Alkaraz nikada nije predao prednost u petom setu, on i Grešnik su sačuvali nekoliko uzbuđenja za finale. Pošto je Alkaraz servirao za meč na 5-3, Grešnik je bacio opreznost na vetar i pustio da leti sa nekim od svojih najvećih prizemnim bombama dana. Međutim, svaki put kada je ispalio jednog, Alkaraz je uzvratio pobedničkim servisom na terenu dvojke. Nije bilo dramatično, ali je bilo pametno, i to ga je unelo u njegovo prvo finale Rolan Garosa, gde će se suočiti sa Aleksandrom Zverevim.

Na način na koji su se obojica borili sa svojim igrama i svojim telima i uzvratili, na način na koji je Grešnik pao zamahujući, na način na koji se Alkaraz tvrdoglavo držao, dali su nam sve što smo mogli da očekujemo na kraju, i ostavili nas spremne za još.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.