Karlos Alkaraz stigao do finala Rolan Garosa pobedom nad Janikom Grešnikom u pet setova

Karlos Alkaraz stigao do finala Rolan Garosa pobedom nad Janikom Grešnikom u pet setova

Dvostruki veliki pobednik predao je Italijanu svoj prvi Grend slem poraz u sezoni u petak.

Pre godinu dana na Rolan Garosu, Karlos Alkaraz nije imao kraj kojem se nadao na terenu Filipe Četrier kada mu se telo slomilo protiv Novaka Đokovića rano u trećem setu njihovog polufinala.

Povlačeći se na renomirani teren na šljaci za još jedan meč u finalu četiri, Alkaraz je uzvratio ivici Janika Grešnika, 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3, u poslednjem poglavlju rivalstva parova. Španac se popravio na blistavih 10:1 u pet seterima pošto je preživeo za četiri sata i devet minuta.

Alkaraz je takođe vodio sa 5:4 protiv Grešnika, pošto je sada imao dva od njihova tri susreta na Grend slem sceni. Zaustavio je Grešni nepobeđeni veliki nalet na 12 mečeva posle trijumfa Italijana na Australijan openu i zauzvrat postao najmlađi čovek u Open eri koji je stigao do velikog finala na tri različite podloge.

Kako je bilo:

Set 1

Grešnik je prelomio u petominutnom uvodnom gemu pošto je Alkaraz matirao defanzivni isečak Italijana na pokušaju krosover forhenda. Osvajač bekhenda uz liniju je postavio Grešnika na 30-40 u narednom povratničkom gemu i šesta neiznuđena greška nosioca br. 3 u setu ga je stavila iza duplog brejka. Alkaraz je primetno osvojio samo 4 od 14 poena iz prvog servisa za početak, dok je Grešnik počeo uzastopnim volejom da bi podržao oba brejka. Alkaraz bi dobio jedan nazad, ali je ispustio servis sa 40-15 – a Grešnik je zatvorio prilično jednostrani set. Ovaj 21-godišnjak je iskalio svoju frustraciju na 2-5 da bi predsedavao sudijom Eva Asderaki kada ledeni peškiri koje je tražio u prethodnoj promeni nisu bili dostupni.

Set 1: Grešnik, 6-2

Set 1: Grešnik, 6-2

Set 2

Sud je dobio tretman vode pre nego što je drugi set počeo. Pet neiznuđenih grešaka u igri od osam poena videlo je da Alkaraz ponavlja istoriju u odlasku na pauzu za početak. Kada se Sinner konsolidovao, pogodak koji je bio problematiиan za Alkaraz je kliknuo. Osećajući se samouverenije na svojoj forhend strani, Alkaraz je pronašao pravi balans da ide teško sa šutevima za petlju i povuče obarač užarenim brzinama u grebanju unazad sa pet uzastopnih utakmica. Ne bi imao problema da ga zatvori da bi poslao meč u najbolju od tri pucnjave.

Set 2: Alcaraz, 6-3

Set 2: Alcaraz, 6-3

Set 3

Alkaraz je prvi pogodio prečki bekhend dodavanja u naletu da bi krenuo napred 2:1, ali se Grešnik odmah vratio sa dubokim povratkom koji je namestio forhend finiš za ponovni brejk. Zaostajao je 15-40, grč u desnoj ruci je izgleda ometao Grešnika. Boreći se kroz njega tokom 12-minutne utakmice, obrisao je četiri brejk poena pre nego što ga je posetio trener da bi mu se pogledala desna ruka. Iz dubine oglasnog terena, Grešnik je pronašao prelep ugao bekhenda kako bi nadmudrao svog protivnika koji servira i volej za vođstvo od 4:2. Grešnik je izmasirao obe noge na 5-2 pre nego što je zatvorio vrata na liniji.

Set 3: Grešnik, 6-3

Set 3: Grešnik, 6-3

Set 4

Pet zadrške, uzvici „Karlos!“ izbili su kada je Španac uštinuo drop šoto sa posebnim odgovorom da stvori 30-30. Grešnik nije bio izbezumljen u održavanju tempa za 3:3. Alkaraz je tokom svog sledećeg držanja zadivio pobednika forhend dodavanja koji je kulminirao živahnim „Vamosom!“ sa njegovog kraja. Igra je nakratko odložena da bi medicinsko osoblje prisustvovalo starijem pokrovitelju koji se razboleo od Alkaraza koji je služio na 4-4, 40-15. Servira za ostanak u setu, Grešnik je uprskao sredinu terena na 30-15. Alkaraz je nasrnuo, postavivši bekhend uz liniju koja je izvukla grešku da bi došla do set poena i sledila ga tako što je otvorila teren da bi završila bekhend krosoverom za konačan dodir.

Set 4: Alcaraz, 6-4

Set 4: Alcaraz, 6-4

Set 5

Prenoseći svoju energiju do uvodnog začeća, Alkaraz je odmah održao brejk na Grešniku. Rival ga je spasao uzvišenim drop šotom, ali se hajlajt rolna prebacila na drugu stranu kada je dvostruki veliki pobednik odlepio bez izgleda bekhend krosover pasing šot za ad-aut – i prelomio sa grubim pobednikom forhenda. Grešnik je išao oko postave bekhendom na putu ka otvaranju 0-30 na 1-3, utakmici koja je na kraju otišla na par dvojeza. Grešnik je napravio poslednji stav, gurajući Alkaraza na dvojku hrabrim forhendom uz liniju. Alkaraz je propustio svoj drugi meč poen, ali je treći put bio šarm da zapečati teško vođenu pobedu. On sada čini dva od tri poraza Grešnika 2024.

Set 5: Alcaraz, 6-3

Set 5: Alcaraz, 6-3

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.