Rivalstvo stilova: Alkarazova kreativnost protiv Grešnerove doslednosti

Rivalstvo stilova: Alkarazova kreativnost protiv Grešnerove doslednosti

Karlitos, prekrštenog, suočava se sa Janikom u polufinalu Rolan Garisa, homogenim, prema dominantnom oku i pogubljenoj ruci

Rafael Nadal se divi Tajgeru Vudsu zbog izgleda koji američki golfer ima u trenutku kada udara odlučujuću lopticu. Nadal i Novak Đoković, dvojica tenisera koji sa brojevima u rukama su najbolji u istoriji, Počeli su od prednosti da budu najdetačniji na skeneru situacije.

Svetski tenis je podeljen između homogenih profesionalaca, koji su većina, i krosovera. Bivši se slažu sa dominantno oko sa pogubljenom rukom. Serhi Bruguera ili Giljermo Vilas su jasni primeri.

Ovi imaju bolji bekhend od forhenda, dugoročno su odlični radnici, manje rizikuju na stazi… Alkaraz je krstaš. On je desnoruk i njegovo dominantno oko je levo.

Ima sve kvalitete koji reaguju na ovaj profil: Njegov forhend je prirodniji od bekhenda, kreativniji je, veštiji i agresivniji. Na terenu brzo potražite osvojene poene. Grešnik je prototip homogenog.

Ovako Ferero opisuje italijanski tenis, kao i njegovu evoluciju: „Janik se poboljšao u svojoj raznovrsnosti. Pre nego što sam odigrao više šuteva, napravio sam nekoliko uspona na mrežu i nekoliko drop šota.“.

Za Jofre Portu, mentora Karlosa Moje, „u zavisnosti od vrste posla, psihološki parametri mogu da se modifikuju. Najbolji primer je Nadal i ono što je njegov ujak uradio sa njim“.

Rafa ima homogen mentalitet jer je dešnjak i mudar, ali pošto je Toni Nadal promenio reket u levorukog kada je imao četiri godine, Balearić je tehnički krstaš. To se savršeno vidi kada Nadal pogodi svoj najprirodniji bekhend. Ne stavlja sebe sa strane. A sa druge strane, desna udara napred, tipična karakteristika homogenog da ima bolji pogled na stazu.

Od svoje formativne faze pa sve do danas, reciklirao je svoj tenis da bi bio agresivniji. Svi veliki šampioni u istoriji tenisa su odgovorili na ove karakteristike, od Pita Samprasa, Andrea Agasija, Džona Mekinroa do Rodžera Federera. Čak je i Manolo Santana, pionir Nacionalne mornarice, bio krstaš.

Odjeci Janika

Alkaraz je čuo mnogo o Grešniku pošto je Nadal jednom čuo odjeke francuskog tenisera Rišara Gaskea koji je dominirao svetom u nižim kategorijama.

Rivalstvo između Balearskog i Gasketa nikada nije postojalo jer se ogleda u njihovoj glavi: 18-0. Ričard ga je pobedio jednom u izazivaču u Sen Žan-de-Luzu zbog povrede protivnika. Postoji latentno rivalstvo izmeрu Karlitosa i Janika.

Ukrstili su im se putevi i do osam puta na stazi, sa nerešenim rezultatom na četiri pobede. Polufinale Rolan Garosa će prevrnuti balans prema jednoj od dve strane. Španac je imao prvi sukob sa Italijanom u uvodnoj rundi izazivača Alikantea, koji je odigran u Teniskoj akademiji Ferero.

Grešnik je imao 319 godina na svetu i Alkaraz još uvek nije imao plasman. Teniser iz El Palmara pobedio je 6-2, 3-6 i 6-3.

U odnosu na broj 1

„Janik je upravo osvojio tri turnira i istakao je da će se istaći i da je tako bilo. To je bio prvi kontakt. Karlos je bio usred izgradnje. Dan pre nego što je osvojio juniorski turnir akademije“, priseća se Huanqui.

Karlitos dosta razgovara sa svojim trenerom o promeni Italijana u profesionalnu karijeru, zbog čega je narednog ponedeljka napustio Pariz na prvom mestu ATP liste.

Ne mogu da budem favorit ovde jer je on broj jedan. Zahvaljujuжi njemu, popravio sam se. Jedva čekam da igram sa Dženikom. To je igra koju svi žele da vide„, kaže teniser iz El Palmara, koji se juče sklonio u spokoj kompleksa Žan Bouin, daleko od buke Rolan Garosa.

S tim što se Velika trojka sprema da se skloni u potpunosti, nova Velika dvoja, stara 21 i 22 godine, spremna je da oduševi Filipa Četrijera.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.