Aleksandar Zverev pred tekućim suđenjem u Nemačkoj tokom Rolan Garosa: Evo šta treba znati

Aleksandar Zverev pred tekućim suđenjem u Nemačkoj tokom Rolan Garosa: Evo šta treba znati

Činjenica da je Zverev nastavio da igra jednu od najvećih teniskih manifestacija dok se suočavao sa tako ozbiljnim optužbama, ukazala je na nedostatak jasne politike sporta prema nasilju u porodici.

BERLIN (AP) — Dok se teniski profesionalac Aleksandar Zverev takmiči za Grend slem titulu na Rolan Garosu u Parizu, on je takođe uključen u sudski postupak kod kuće u Nemačkoj povezan sa optužbom bivše partnerke da joj je naneo telesne povrede.

Činjenica da je Zverev nastavio da igra jednu od najvećih teniskih manifestacija – on će u polufinalu igrati protiv Norvežanina Kaspera Ruda u petak, nakon što je u sredu uveče pobedio u četvrtfinalnom meču protiv Australijanca Aleksa de Minaura — dok je suočavanje sa tako ozbiljnim optužbama ukazalo na nedostatak jasne politike sporta prema nasilju u porodici.

Evo osvrta na tvrdnje sa kojima se Zverev suočava, status suđenja u Berlinu i širu reakciju:

Za šta je Zverev optužen?

Zverev se suočava sa optužbom za nanošenje telesnih povreda svom tadašnjem partneru tokom svađe u Berlinu u maju 2020. Tužilaštvo tvrdi da ju je gurnuo uza zid i ugušio, izvestila je u petak nemačka novinska agencija dpa sa suđenja.

Suđenje dolazi nakon što je Zverev osporio raniju kaznenu naredbu izdatu okt. 2, uključujući uslov da Zverev plati kazne u iznosu od 450.000 evra (488.000 dolara). Kazneni nalozi se u Nemačkoj koriste kao način za rešavanje nekih krivičnih predmeta bez odlaska na suđenje, ako osumnjičeni ne ospori naredbu.

Kako je reagovao?

Zverev je negirao prestupe i uoči Rolan Garosa nagovestio da je uveren da će biti oslobođen optužbi.

„Na kraju dana, verujem u nemački sistem. I ja verujem u istinu. Moram da budem siguran da znam šta sam uradio, znam šta nisam uradio“, rekao je on. „To je, na kraju dana, šta će izaći na kraju, a ja moram da verujem u to. Znaљ, sve ostalo je van mojih ruku. Ne iz ruku, ali verujem da neću izgubiti (na sudu). Apsolutno nema šanse da jesam.“

Zverev je posle četvrtfinalne utakmice u sredu rekao da „sve ide u redu sa moje strane i sa moje tačke gledišta“.

Šta se desilo tako da daleko na suđenju?

Suđenje je počelo u petak u sudu u centru Berlina, ali je veći deo onoga što se do sada dogodilo zatvoren za medije i javnost.

Okružni sud je planirao ukupno 10 dana ročišta u danima koji nisu uzastopni do 19. To bi se proteglo kroz ceo raspon Rolan Garosa i Vimbldona i u nagomilavanje olimpijskog teniskog turnira, koji je Zverev osvojio 2021.

Još uvek nije jasno koliko će, ako ih uopšte bude, od tih dana Zverev možda morati da prisustvuje.

Kakav je Zverev status na turneji?

ATP tur i Grend slem turniri, poput Rolan Garosa, nemaju politiku kojom bi se igračima zadužili za zlostavljanje u porodici i ne postoje ograničenja na osnovu kojih događaja Zverev može da igra.

Direktorka turnira Ameli Mauresmo rekla je da držanje Zvereva van terena dok se čeka na njegov slučaj nije opcija.

„Sve dok suđenje nije završeno i ne bude odluke, on se smatra nevinim i zato mu je dozvoljeno da bude deo žreba“, rekao je Mauresmo prošle nedelje. „Što se tiče turnira, nećemo ništa komentarisati, jer se suđenje dešava.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Aleksandar Zverev (@alexzverev123)

Zvereva su u januaru izabrali drugi igrači koji će odslužiti dvogodišnji mandat u Savetodavnom veću ATP igrača, koje nudi preporuke za politiku rukovodstvu i bordu direktora ATP-a.

Ove nedelje, portparol turneje osvrnuo se na saopštenje ATP-a izdato u januaru: „Svesni smo predstojećeg pravnog suđenja u koje je umešan Aleksandar Zverev i nećemo komentarisati dok se taj proces ne završi.“

Upitan posle četvrtfinalnog meča u sredu da li je razmišljao da bi mogao da bude sprečen da igra na Rolan Garosu od strane bilo koga u tenisu, rekao je: – Ne. Zaљto? Nema razloga.“

Kako je Nemačka reagovala?

Zverev, koji je rođen u Hamburgu za ruske roditelje, ubedljivo je najbolje rangirana nemačka teniserka u muškom ili ženskom tenisu i jedan od najpoznatijih sportskih takmičara u zemlji.

Suđenje za sada nije bilo vesti na naslovnim stranama u Nemačkoj, gde se pravni postupak ne prenosi na televiziji i obično postoji manje detaljnog izveštavanja iz dana u dan sa suđenja nego u nekim drugim zemljama kao što su Sjedinjene Države. Vesti na nemačkom jeziku o Zveu nedavnim mečevima Reva u Parizu često se ne pominje suđenje.

U vestima iz sporta, Nemačka je usredsređena na održavanje predstojećeg Evropskog prvenstva u muškom fudbalu, što će verovatno oduzeti deo pažnje Zverevom trčanju na Rolan Garosu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.