Citat dana: Koko Gauf kaže da tenis „mora da evoluira“ posle svađe sa umpire na Rolan Garosu

Citat dana: Koko Gauf kaže da tenis "mora da evoluira" posle svađe sa umpire na Rolan Garosu

Amerikanac je ostao u suzama posle još jednog visokoprofilnog oficijativnog debakla koji je lako mogao da se reši tehnologijom video reprodukcije.

Još jedan dan, a opet još jedan teniski oficijali debakl koji je lako mogao da se reši video reprizom i VAR tehnologijom na Rolan Garosu. Poslednja žrtva je u četvrtak bila no. 3 nosilac Koko Gauf, koju je oterala do suza posle svađe sa sudijom stolice tokom polufinala poraza od svetskog broj 1 Iga Sviateka.

Niz set i na servisu na 1:2 u drugom, Gauf se našla u pokušaju da traži igru pošto je is početkom prozvajen servis njene protivnice. Taj poziv je pregazila predsedavajuća Sudija Aureli Turte, koja je dodelila poen Sviateku pošto je Gauf propustila povratak – ali Amerikanac je smatrao da je trebalo da preispe poentu, jer je ona tvrdila da je poziv uticao na njen zamah.

Pročitajte još: Iga Sviatek servira četvrto finale Rolan Garosa, ublažava pored Koko Gauf u Parizu

Da je Gauf, recimo, fudbaler Real Madrida koji se takmiči u polufinalu UEFA Lige šampiona – ili bilo koji sportista u nokaut rundi visokog uloga skoro bilo kog vrhunskog letačnog sporta, što se toga tiče – sledeći potez bi bio pravo napred.

In a ideal world, the 20-year-old would have the option to challenge the umpire’s call and request a video replay using VAR. The video assistant referee, a neutral official tasked to monitoring the action and reviewing on-court incidents, would then pull up the video and audio in question for Tourte – who would be able to rewatch the moment from the chair and either revise or uphold her call. Plus, postojala bi dodatna korist od toga da imamo neke „priznanice“ koje treba pokazati Gaufu, umiriti Amerikanca, pre nego što se igra nastavi.

"On (linijski sudija) je to (aut) prozvao pre nego što sam ga udario. Možete li da ga pitate?" Gauf je pitao predsedavajućeg sudiju Aurelija Turtea, koji je odbio: "Ne možemo da ga pitamo."

„On (linijski sudija) je to (aut) prozvao pre nego što sam ga udario. Možete li da ga pitate?“ Gauf je pitao predsedavajućeg sudiju Aurelija Turtea, koji je odbio: „Ne možemo da ga pitamo.“

Bezveze je kao igrač vratiti se ili izaći na mrežu i vidite da ste bili potpuno u pravu. Kao, љta ti to daje u tom trenutku? Koko Gauf o tome zašto tenis treba da ‘evoluira’

Ali ovo je tenis, tako da niљta od ovoga nije bila opcija za Gaufa. Igrači u ovoj situaciji nemaju mnogo izbora nego da prihvate presudu sudije, što je Gauf na kraju i učinio – nakon što je dozvolila da njena osećanja budu poznata kao izviždanje i zviždanje pljušte od navijača na dvoru Filipa Četriera.

„Da li si ozbiljan? Izviždaju vas zato što grešite“, rekao je Gauf sudiji i dodao: „Nisam čak ni završio svoj nastavak. Imam pravo da zavrљim ljuljaљku. On (linijski sudija) je to nazvao (aut) pre nego što sam ga udario. Možete li da ga pitate?“

„Ne možemo da ga pitamo“, odgovorio je Turte i dodao: „Za mene to nije uticalo na šut.“

Pročitajte još: Koko Gauf prevazišla spor oko umpire na putu do četvrtfinala u Dubaiju

Plej je na kraju nastavljen posle njihove žestoke rasprave, i mada je Gauf nastavio dalje od trenutka kada su kamere brzo snimile 20-godišnjaka kako briše suze frustracije dok je još jedan poziv išao protiv nje. Finalistkinja 2022. pala je na poraz od 6-2, 6-4, poslavši branioca titule Sviateka da se suoči sa Jasminom Paolini u prvenstvenju.

„Kada igraš protiv nje… Svaki poen je bitan protiv bilo koga, ali posebno protiv nje“, odrazio se Gauf posle toga. „Mislim da je to bio samo jedan od tih momenata, ali sam ga savladao. Očigledno sam pobedio u toj utakmici.“

„Obično ne budem previše frustrirana odlukama kao što su te, ali mislim da je to bila samo kombinacija svega što se dešava u trenutku.“

Nije samo Gauf ta koja pogađa njenu tačku pucanja, jer je ovo samo poslednji u nizu sumnjivih poziva i okršaja visokog profila između igrača i kamere sa glavom koja je poremetila akciju na ovogodišnjem veslanom Rolan Garosu i tokom šljake, gde se mnogi turniri i dalje oslanjaju na dešifrovanje ocena ručno.

Posle meča, Gauf je prihvatila svoj poraz dok je odavala priznanje Sviateku – koji se popravio na 10-1 protiv Amerikanca – ali je takođe pozvao sport da „evoluira“ u moderno doba sa boljom tehnologijom i višim standardima za ozvaničenje.

Q. (Da li mislite) da bi tenis mogao da donese neku vrstu ponovne žalbe, kao Hoki, gde bi sudija mogao da pogleda reprizu toga i onda donese presudu, umesto da to uradi u trenutku?

KOKO GAUF: 100%. Mislim da je tenis jedini sport gde ne samo da nemamo VAR (sudija video asistent) sistem, već se mnogo puta donose odluke bJedna osoba. U drugim sportovima obično postoji više sudija u donošenju odluke.

Definitivno mislim da je u ovom trenutku skoro smešno što ga nemamo. Ne samo da pričam jer mi se to desilo, već mislim da ga svaki sport ima…

Bezveze je kao igrač vratiti se ili biti onlajn i vidite da ste bili potpuno u pravu. Kao, љta ti to daje u tom trenutku?

… Definitivno mislim da kao sport moramo da evoluiramo, i imamo tehnologiju. Prikazuju to na TV-u, tako da ne razumem zašto igrač to ne vidi.

S tim da je sezona na šljaci sada iza nje, Gauf će se vratiti u akciju u Berlinu, gde će 17. juna početi ljuljašku na travi.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.