Janik Sinner ili Karlos Alkaraz? Pregled i predviđanje njihovog polufinala Rolan Garosa

Janik Sinner ili Karlos Alkaraz? Pregled i predviđanje njihovog polufinala Rolan Garosa

Plus: Ko će pobediti u drugom polufinalu, između Aleksandra Zvereva i Kaspera Ruda?

Jannik Sinner protiv Karlosa Alkaraza

Život se brzo dešava na Grend slem turniru. Kada je Rolan Garos počeo pre manje od dve nedelje, postojali su znakovi pitanja oko zdravlja Grešnika i Alkaraza. Bivši je imao povredu kuka, ovaj drugi je imao povredu podlaktice. Nijedan nije igrao u Rimu, a nijedan nije pobedio ni na jednom takmičenju. Kada je žreb izašao i kada su bili na istoj strani, nisam bio jedini posmatrač koji se pitao da li su spremni da tokom ovog polufinalnog sudara 1.

Sada su ovde, živi i zdravi, a u redu je još jedan favorit, Novak Đoković, koji je bio primoran da se povuče sa povredom. Zapravo, ni Grešnik ni Alkaraz nisu bili ozbiljno osporavani u prvih pet mečeva.

Grešnik je od starta rekao da se njegov kuk oseća dobro, i predao je jedan set, Korentinu Moutetu, pre nego što je brzo radio na njemu u naredna tri. Do trenutka kada je igrao protiv Grigora Dimitrova u četvrtfinalu, Grešnik je bio majstor Četrijera na način koji me je podsetio na to kako je Rafael Nadal preuzeo taj teren u kasnijim rundama ovde. Što je bilo prikladno, jer je to bilo istog dana kada je Sinner saznao da će postati br. 1 na svetu po prvi put.

Kada je Rolan Garos počeo pre manje od dve nedelje, postojali su znakovi pitanja oko zdravlja Grešnika i Alkaraza. Više ne.

Kada je Rolan Garos počeo pre manje od dve nedelje, postojali su znakovi pitanja oko zdravlja Grešnika i Alkaraza. Više ne.

Ali Alkaraz je bio jednako dobar. Ispustio je i jedan set, a nije imao mnogo problema sa potencijalno teškim protivnikom Stefanosom Ccipasom u četvrtfinalu. Alkaraz kaže da mu je ruka „neverovatna“. Moguće je da je to što je bio malo oprezan na svojoj forhend strani, zbog povrede, pomoglo njegovoj doslednosti na ovom turniru.

Sada je vreme za sledeće izdanje Alcaraz-Sinner–Sinneraz, za ljubitelje mashup-a. Ovo će im biti prvi susret na Rolan Garosu, a prvi u polufinalu Grend slema. Njihova glavom je 4-4. Alkaraz je pobedio u njihovom poslednjem meču, na Indijan Velsu ove godine, u tri seta. Grešnik je dobio njihov jedini susret na šljaci, takođe u tri seta.

Alkaraz, kao i mnogi obožavaoci, zvuči kao da će izaći iz cipela sa iščekivanjem.

„Zaista sam, zaista uzbuđen što ću ponovo igrati u petak protiv Janika“, rekao je Alkaraz. „Zaista težak izazov. Spreman sam za to. Nadam se da će svi uživati u tom meču koliko i ja“.

Ovo će im biti prvi susret na Rolan Garosu, a prvi u polufinalu Grend slema.

Ovo će im biti prvi susret na Rolan Garosu, a prvi u polufinalu Grend slema.

Alkaraz deluje najviše uzbuđeno zbog toga koliko će trčanja morati da uradi, i koliko će to biti teško.

„Morate da trčite kao da je maraton, znate, rame uz rame“, kaže Alkaraz o suočavanju sa Grešnikom. „Mislim da on (ne zadržava) ništa. Sve što radi, radi savršeno.“

„U isto vreme volim to. Volim ovakvu vrstu izazova, da vodim zaista tešku bitku protiv njega… Volim da pronalazim rešenja, da nađem način da ga pobedim kao što sam to uradio u Indijan Velsu. Na primer, (izgubio sam) 6:1 u prvom setu, a onda sam našao način da ga napravim u nevolji“

Grešnik je rangiran više, ali Alkarazova spin-teška igra više odgovara šljaci. Osvojio je sedam titula na površini, Grešnik samo jednu. (Doduše, kao što je gore napomenuto, Grešnik je dobio svoj jedini meč na šljaci.) Grešnik ima veći servis i pogađa prodornije kopnene udarce. Alkaraz je brži, i udara sa više okretanja. Obojica dobro koriste drop šoto, ali Alkaraz češće ide na njega. Alkaraz je takođe prirodniji volej, mada se Grešnik popravio na mreži. Od prošle jeseni, Siner je generalno bio bolji igrač velikog meča, a izlazi sa velike titule na Australijan openu.

Ovo će biti prvo polufinale Sinera na Rolan Garosu, a Alkaraz drugi. Može li to malo iskustva, kao i površina, dati prednost Alkarazu? Ili je Grešnik toliko samouveren na velikim pozornicama sada da to neće biti važno? Biće zabavno saznati. Pobednik: Alkaraz

Casper Ruud vs. Alexander Zverev

Glavom u prvom polufinalu je 4-4. Glavom u drugom je 2:2. Zverev je pobedio u svoja prva dva susreta sa Rudom, 2021; Rud je bio poslednja dvojica, 2022. i 2023. godine.

Od te četiri utakmice, ona koja će najviše značiti u petak biće najsvežiji. To se desilo na ovom terenu, u ovoj rundi, pre godinu dana, a rezultat nije bio tesan: Rud je pobedio Zvereva 6-3, 6-4, 6-0. BAgel je u poslednjem setu velikog polufinala bio omamljivač. Rud je udario lopticu sa prevelikom težinom, i to previše dosledno, da bi Zverev to podneo.

Pošteno prema Nemcu, u tom trenutku je još uvek bio u režimu povratka, pošto je propustio drugu polovinu 2022. sa kidanim ligamentom. Dvanaest meseci kasnije, Zverev je očigledno u formi, fizički i mentalno. Osvojio je titulu u Rimu pre tri nedelje. U Parizu je pobedio Rafaela Nadala, vratio se sa 1-4 manje u petom setu da bi pobedio Tallon Griekspoor, i vratio se dva seta u jedan dole da pobedi Holgera Runa.

U ovoj fazi turnira prošle godine Rud je pobedio Zvereva 6-3, 6-4, 6-0.

U ovoj fazi turnira prošle godine Rud je pobedio Zvereva 6-3, 6-4, 6-0.

Kroz sve te uspone i padove, Zverev je bio veoma postojan, mentalno i fizički. Njegova mešavina serviranja moći i mlevenja osnovnih linija pokazala se neprobojnom tokom dugog plena najboljeg od pet. On je u četvrtom uzastopnom polufinalu na Rolan Garosu. Može li da dobije prvu pobedu? Da bi to uradio, moraće da pobedi momka koji je u poslednja dva finala u Parizu.

„Veliki igrač“, kaže Zverev o Rudu. „Dva finala zaredom, treće polufinale zaredom, to govori samo za sebe. On je jedan od najboljih igrača na ovoj podlozi, sigurno. Mislim da moram da igram svoj najbolji tenis da bih imao šansu“.

Dok je Zverev uložio sate na teren, Rud, koji je u četvrtfinalu dobio šetnju od Novaka Đokovića, odmara poslednja četiri dana. Da li će to pomoći, ili će mu to poremetiti normalan ritam i ostaviti ga samo malo zarđalog? Rekao bih da je ovo drugo verovatnije.

Rud ima veći forhend, a bio je mnogo bolji u polufinalnoj fazi Rolan Garosa od Zvereva. Ali Zverev spasavanje servira, i njegova smirenost pred nedaćama do sada, tera me da pomislim da će ovog puta završiti kao pobednik. Pobednik: Zverev

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.