Alkaraz protiv Grešnika: koliko puta su se suočili i ko je najviše puta pobedio

Alkaraz protiv Grešnika: koliko puta su se suočili i ko je najviše puta pobedio

Španac i Italijan su se do sada sastajali u osam navrata, uz po četiri pobede za svaku od njih

„To je igra koju svi žele da vide“ Ovako je opisao Karlos Alkaraz Tvoj sledeći sastanak u Rolan Garos. Španac će se narednog petka u polufinalu ‘majora’ suočiti sa Janikom Grešnikom, nedavno rangirani broj jedan posle Đokovićevog odlaska u penziju. Dvadesetjednogodišnjaci i 22-godišnjaci treba da budu vođe muškog kola u godinama koje dolaze, nakon što obojica pobede dva od poslednja tri Grend slema: Vimbldon 2023 od Karlosa Alkaraza i Australian Open 2024 od Janika Grešnika.

Žurka žurki, Rano finale između svetskog broja jedan i tri. Par, koji Sastali su se do osam puta sa četiri prethodne pobede za svaku, skočiće na Filipe Šatrije sa sočnom nagradom za pobednika: svojim prvim finalom na drugom Grend slemu u sezoni.

Osam okršaja za četiri godine

Da bismo se vratili na prvi put kada su se njih dvoje sreli, moramo se vratiti Pre tri godine. Veoma mlad čovek Alkaraz sa 18 godina pobedio Italijana u veoma tesnom meču 7-6(1) i 7-5 u trećem kolu 2021 Paris Masters 1000. Međutim, nije dugo potrajalo Greљnik u osveti. U 2022, Alkaraz je došao do Vimbldon nakon što je krunisana u Rio de Žaneiro, Majami, Barselona i Madrid u prvih 10. U trećem kolu suočio se sa Italijanom, tada 10 na svetu bez ikakve ATP titule, iznenadio je Mursijana i na kraju meč preuzeo u četiri seta sa 6-1, 6-4, 6-7(8) i 6-3.

Samo mesec dana kasnije oba tenisera igrao u finalu turnira u Umagu, gde je transalpine udario u sto povratkom sa 6-7(5), 6-1 i 6-1. Uz povoljan balans za Grešnika, ponovo su se sastali na sledećem Grend slemu, gde ih je žreb prizvao u četvrtfinale. Karlos Alkaraz ostvario teško vođenu pobedu u pet setova sa 6-3, 6-7(7),6-7(0), 7-5 i 6-3 da bi konačno Uzdigni se sa ‘major’ prvi u karijeri koji je postao najmlađi teniser koji je bio broj jedan, sa 19 godina i četiri meseca.

EFE

Širom 2023. su se ponovo sastali u do tri polufinala:Indijan Vels, Majami i Kina. Prvi pao sa strane Mursija, koji je na kraju uzeo titulu. U međuvremenu, u druga dva okršaja Grešnik je uspeo da izađe kao pobednik, Na oba turnira uspeo je da se stigne do finala protiv Medvedev. U Majamiju je bio na pragu podizanja titule dok je u Kini osvojio svoju devetu titulu.

Ove godine Alkaraz i Grešnik će ponoviti polufinale u kojem su igrali u Indijan Velsu, gde je Španac uspeo da izjednači ravnotežu između njih dvojice i revalidira kalifornijsku titulu.

ATP mečevi Karlosa Alkaraza i Janika Grešnika

  • Polufinale Indijan Velsa 2024: Karlos Alkaraz
  • Polufinale Pekinga 2023: Janik Grešnik
  • Polufinale Majami Mastersa 1000: Janik Grešnik
  • Polufinale Indijan Velsa 2023: Karlos Alkaraz
  • Četvrtfinale US Opena 2022: Karlos Alkaraz
  • Umag 2022 Finale: Janik Grešnik
  • Vimbldon 2022. kolo od 16: Janik Grešnik
  • Treće kolo Masters 1000 Paris 2021: Karlos Alkaraz
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.