Iga Sviatek nastavlja rušenje Rolan Garosa, knjige polufinale protiv Koko Gauf

Iga Sviatek nastavlja rušenje Rolan Garosa, knjige polufinale protiv Koko Gauf

Svetska broj 1 osvojila je treći uzastopni set sa 6-0 i 25 od poslednjih 27 gemova, da bi sebe dve pobede udaljila od četvrte pobede u Parizu, pobedivši u utorak Marketu Vondrousovu.

Iga Sviatek nastavila je u utorak svoj marš ka četvrtoj tituli na Rolan Garosu, ispustivši treći uzastopni set đevreka na putu do pobede nad Marketom Vondrousovom 6-0, 6-2.

Prvoplasirana je pobedila u čak 20 utakmica zaredom koje datiraju još od kraja njene pobede u trećem kolu protiv Mari Bouzkove — pošto je u četvrtoj rundi čuveno udvostručila Anastasiju Potapovu – i mada je Vondrousova uspela da se ukrca na tablu, aktuelna šampionka Vimbldona mogla bi da učini malo više da zaustavi Sviateka, koji joj je rezervisao mesto u polufinalu posle samo 62 minuta na terenu

Sviatek će se sledeći put suočiti sa nosiocem Koko Gaufom u revanšu finala 2022; Gauf se okupio sa seta i pobedio Ons Džabeura 4-6, 6-2, 6-3.

Trenutna dominacija Sviateka je jasan kontrast tome gde je stajala u drugom kolu protiv bivše svetske broj 1 Naomi Osake, koja ju je prošle srede dovela u okviru jedne tačke eliminacije pod krovom Četrijera. Otkako se Sviatek okupila sa 2-5 naniže u drugom setu da bi preživela Osaku, dvostruka branilac titule je ojačala sa svakim setom koji igra, ispustivši manje i gemova dok uopšte nije izgubila protiv Potapove da bi se plasirala u četvrtfinale.

Vondrousova nikada nije osvojila set protiv svetskog broja 1 u tri prethodna susreta, što je njihov prvi susret koji je došao u prvom kolu Rolan Garosa 2020. Njihov poslednji okršaj dogodio se prošle jeseni na WTA finalu, gde je Sviatek osvojio drugi set sa 6-0 i tako obezbedio takmičenje na putu da prvi put osvoji titulu šampiona na kraju godine.

Sviatek je nastavila baš tamo gde je i stala, kako u Kankunu, tako i protiv Potapove, kojoj je Poljak u nedelju dozvolio samo 10 poena. Pogodivši neverovatnih 15 pobednika na samo tri neiznuđene greške, tri puta je prelomila servis da uzme pecivo br. 5 za manje od 30 minuta.

Vondrousova je okončala Sviatekov niz od 20 uzastopnih gemova zadrškom za otvaranje drugog seta, ali je brzo zaostajala za brejkom pošto je meč zapretio da će se zaključiti za manje od sat vremena. Čehinja je održala drugi put i otvorila prednost od 15-30, preteći da će Svijateku predati prvi brejk servisa posle skoro nedelju dana, ali je Sviatek bio nezaustavljiv, osvojivši sedam od poslednjih osam poena i tako stigao do trećeg uzastopnog polufinala u Parizu, i šestog velikog polufinala u karijeri.

Ukupno je pogodila 25 pobednika na 15 neiznuđenih grešaka dok je Vondrousova napravila samo 12 pobednika na 15 neiznuđenih grešaka.

Sviatek će biti veliki favorit u svom narednom kolu protiv Gaufa, koga vodi 10:1 u njihovoj glavom i 4:0 na šljaci.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.