Karlos Alkaraz i njegova ishrana bez glutena koja mu je promenila život pre godinu dana

Karlos Alkaraz i njegova ishrana bez glutena koja mu je promenila život pre godinu dana

Huanjo Moreno, fizioterapeut tenisera, predložio je Karlitosu hranu bez glutena kako bi poboljšao svoje senzacije i performanse

IliSlika vredi 1000 reči. Restoran igrača Australijan Opena. Teniseri čekaju u redu da izaberu hranu iz sjajnog švedskog stola gde ništa ne nedostaje. Novak Đoković vadi kutiju za ručak u kojoj se može videti samo beli pirinač.

To je dijeta sa hranom koju sledi broj 1 i koja ga je navela da živi drugu mladost u 37 godini života. Đoković je počeo da pobeđuje kada je upoznao srpskog nutricionistu, Igor Četojević, koji je preporučio hranu bez glutena bez potrebe da bude celijanija. Povrće, belo meso, riba, voće, orašasti plodovi, čičoke i sočivo deo su iz dana u dan 24-o puta grend slem šampiona.

„Odjednom se pojavio X faktor, promena u mojoj ishrani koja je omogućila mom telu da nastupa kako treba“, napisao je Nole u knjizi Serve to Win. Alkaraz prati sličnu ishranu bez glutena poslednjih godinu dana. Odan joj je na turnirima i kada je u svom domu u El Palmaru. Njegova majka Virdžinija pravi testeninu za sve i bez glutena za Karlitosa.

Sve je nastalo nakon analize koju je predložio Huanjo Moreno, njegov fizioterapeut i veliki naučnik subjekta. Na poslednjoj velikoj u Melburnu bilo je Abel Lusa, vlasnik restorana Cambio de Tercio, koji je pripremio neka posebna jela za mladića: »Napravili smo mu omlet od krompira, hrskavi avokado i losos takose i tunjevinu„.

Ovih dana u Parizu, Mursijanac je išao na gastronomsku turneju. Od L’Avenije, preko kafea di Roma, Sijene, do Điđi, mesto koje je odabrao Mbape da se oprosti od svojih saigrača iz PSG-a. Teniser nikada ne zaboravlja navike koje su ga odvele na vrh u 21. godini.

Alkarazova evropska turneja na šljaci otežana je zbog povrede podlaktice. Nedostajao mu je Monte Karlo, Barselona i Rim. Ranije je uganuo иlanak u Riju. „Pitam svoj tim zašto. Pitam ih zašto ako radim stvari kako treba: dobro spavam, dobro se hranim, dobro treniram i povrede dolaze. Imam 20 godina i moje telo nije napravljeno“, reflektuje ona.

Ovog utorka, u noćnom zasedanju, prošlogodišnje četvrtfinale biće ponovljeno sa Stefanosom Ccipasom.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.