Pošto joj je Vimbldon i dalje na pameti, Ons Džabeur igra slobodno na Rolan Garosu

Pošto joj je Vimbldon i dalje na pameti, Ons Džabeur igra slobodno na Rolan Garosu

Tunižanin računa na moć iskustva da u jednom trenutku proradi. Ali ona je u trci sa vremenom.

To je bila poslednja stvar na Zemlji koju je Ons Džabeur želeo da uradi: da sedi na ivici kreveta, gledajući svaki mučni minut njenog razarajućeg poraza od teško slabije Markete Vondrousove u prošlogodišnjem finalu Vimbldona.

„Zaista sam želeo da ubijem Meta (Critchley, producent nedavnog dokumentarca o Džabeuru, Ovo sam ja)“, rekao je Džabeur u Madridu pre nekoliko nedelja.

Međutim, Kričli je stalno gurao Džabeura da gleda, ubeđen da je to od suštinskog značaja za projekat, iako je Džabeur nastavio da protestuje.

„Ne znam šta je pozitivno u ovome“, stalno mu je govorila. „Želim da te ubijem što si me naterao da gledam to.“

Nakon što je odsvičila reprizu, rekla je Kričliju: „Dobro, imaš scenu, svaka čast. Idemo dalje.“

Džabeur nije imao gde da se sakrije posle poslednjeg razočaranja prošlog leta na Vimbldonu.

Džabeur nije imao gde da se sakrije posle poslednjeg razočaranja prošlog leta na Vimbldonu.

Možda joj je pregledanje meča pomoglo da očisti ta bolna sećanja. Jer ovde je Džabeur ponovo, sada ima 29 godina i zdrav je posle rane sezone borbe sa klošarima kolenom. Džabeur se u nedelju na Rolan Garosu pozicionirala kao kandidat za titulu impresivnom pobedom od 6-4, 6-4 nad zvezdom u usponu Klarom Tauson.

Trostruka grend slem finalistkinja i četvrtfinalistkinja Rolan Garosa (uprkos tome što je kompromitovana povredom) prvi put prošle godine, Džabeur je novinarima posle poslednje pobede rekla da se ovog puta oseća spremnije za izazov.

„Prošle godine nisam imao dovoljno vremena (da ozdravim). Nisam ni mislio da жu biti spreman. Ali ove godine zaista imam želju da igram. Imam jaku volju.“

Jaka volja je kritiиna, ali i jak skup nerava. To se pokazalo kao najveća prepreka za Džabeura u, između ostalih mečeva, dva srceparajuća finala Vimbldona. Ali dok je Džabeur bila iskrivljena nesrećom, izgleda da nije bila slomljena. Ispustila je samo jedan set kroz četiri runde na Rolan Garosu.

„Ovde sam. Tačno znam šta treba da radim“, rekla je Džabeur, aludiranje na lekcije koje je uzela od prošlogodišnjeg četvrtfinalnog poraza. Ona je rekla da će se drugačije pripremiti za ono što obećava da će biti visoko konkurentno četvrtfinale sa no. 3 nosiocem Koko Gauf. „Mislim da sam u smislu zrelosti zreliji nego što sam bio prošle godine.“

GettyImages-2155278814

GettyImages-2155278814

Džabeur je priznala da je bila mentalno van neke vrste u predvečerju sadašnjeg majora. Iako je održavala svoju rang listu broj 9, pobedila je u samo jednom meču ove godine u prva tri meča na šljaci. Prelazeći u evropsko srce ljuljaške na šljaci, bila je solidna na madridskom 1000 (izgubila je u četvrtfinalu) ali je imala iznenađujući poraz na otvaranju turnira u Rimu od Sofije Kenin.

Tunižanka je rekla da je danak povrede kolena u ranoj sezoni bio više mentalni nego fizički.

„Stvarno sam mnogo vežbao. raditi neverovatne šuteve“, rekla je ona. „Osvajao sam skoro sve trening setove protiv drugih igrača. Ali onda mi je tokom mečeva bilo teže. Tako da sam morao da budem strpljiviji.“

Vreme ističe Džabeuru da otkače sve mentalne borbe sa kojima se suočavala.

Put do Vimbldona sada postaje sprint, skupljajući tempo za sve igrače. Malo njih ima na kocki kao Džabeur, mada joj to možda ne služi dobro da se zadržava na tome. Kada se sledila i izgubila finale 2022. od Elene Rajbakine, svačije srce joj je otišlo na videlo. Ona je bila osećajna priča za sport koji je zauvek tražio validaciju za razvoj raznovrsnije igrače i baze navijača.

Tu sam. Znam šta tačno treba da uradim. Mislim da sam u smislu zrelosti zreliji nego prošle godine. Ons Jabeur

Pošto se takođe plasirao u finale Us Opena, Džabeur je krajem 2022. izgledao spremno da postane jedno od novih lica WTA. Bila je idealan kandidat: blistavi duh, srećni ratnik nazvan – bez primedbi Džabeura — „Ministar sreće“.

Međutim, mnogo radosti je Džabeur osetio, i tako slobodno podelio sa teniskom publikom, 2022. je ispario na Vimbldonu prošle godine, zamenjen patosima. Još jednom je uљla u finale, a onda se stegla i proљla kao jelen smrznut u farovima. Od svih stvari koje su ljudi razumno očekivali na tom meču, repriza učinka iz prethodne godine bila je na dnu liste.

Suočavanje sa tom situacijom biće značajan izazov za Džabeura, koji je razlog zašto bi se njen nastup tokom sledeće nedelje mogao pokazati ključnim.

„Rekao bih da radim dve stvari“, rekao je Džabeur, nakon pobede 6-4, 7-6 (5) u trećem kolu nad sve nezgodnom Lejlahom Fernandezom. „Obnavljam, definitivno, ali i nije sve što sam naučila, ili imam u sebe, potpuno nestalo. Još uvek je tamo.“

Džabeur računa na moć iskustva da počne da deluje u nekom trenutku. Ali ona je u trci sa vremenom.

„Moja iskustva mi pomažu da budem igrač kakav sam danas, igrač koji može da izvede neke ovakve mečeve“, rekla je ona posle pobede Fernandeza. „I dalje i dalje verujem u sebe i budem strpljiva jer mislim da je ova godina bila mnogo teža nego prošle godine.“

U nekim neprospavanim noćima, otkriva Džabeur, ona ponovo igra i analizira šibice u svom umu. Razmišlja o tome šta je mogla, ili je trebalo da uradi drugačije u bilo kom meču. Rekla je, „Mnogo se razvijam.“

Pobeda na Rolan Garosu predstavljala bi veliki evolutivni skok za Džabeura, i ublažila veliki deo pritiska sa kojim bi mogla da se suoči na Vimbldonu. To bi bio melem za njen duh. A ko želi da vidi tužnog ministra sreće?

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.