Upravljajući čudom, inspirisani Aleks de Minaur klizi u četvrtfinale Rolan Garosa

Upravljajući čudom, inspirisani Aleks de Minaur klizi u četvrtfinale Rolan Garosa

Uz pomoć specijalnog super navijača, De Minaur je trebalo da dođe do ovakve pobede, pobedivši bivšeg no. 1 Danila Medvedeva i tako stigao do svog prvog velikog četvrtfinala u poslednje četiri godine.

Aleksu de Minauru je trebao gimick. Trebalo mu je oruћje. Trebalo mu je neљto ekstra.

Sa 25 godina, Australijanac se našao zaglavljen u sredini – Grend slem turnira, to je tako. Posle plasmana u četvrtfinale US Opena 2020. godine, nikada se nije vraćao. Pet puta se probijao do četvrtog kola na velikom – tri puta na Australijan openu, po jednom na Vimbldonu i Flašing Medousu – a pet puta je tamo izgubio.

To je uključivalo i poslednja dva Slema. U Njujorku je 2023. izgubio od Danila Medvedeva u četiri seta; u Melburnu je ove godine, uprkos velikoj podršci kod kuće i vrelom startu sezone, ostao bez goriva protiv Andreja Rubleva i pao sa 6:0 u petom setu. Činilo se da je De Minaur, kome nedostaje veličina i laka moć tolikog broja protivnika, morao previše da se pomuči u mečevima u najboljem od pet seova da bi dobio više od tri u nizu. Nije da je priznao poraz; Kao i sve drugo, De Minaur je razmišljao o Grend slem tenisu, i načinu na koji morate da pristupite dve nedelje best-of-five, kao procesu učenja.

„Na kraju krajeva, možete da uložite sav posao na svetu i verujem da sam ja jedan od njih koji će to uraditi“, rekao je De Minaur. „Ali kako štedite energiju, kako koristite energiju u ovim dugim, napornim mečevima u pet seova, ima mnogo toga da se nauči.“

Ovog puta, u ponedeljak u Parizu, De Minaur je pronašao svoje nešto ekstra. To nije bio poboljšan servis ili bolja izdržljivost – bio je to novi navijač. Super obožavalac, to je to. Tokom prethodne pobede, nad Jan-Lenardom Štrufom, De Minaur je glasno bodrio francuskog tinejdžera. Posle meča je zagrlio klinca, a kasnije ga je potražio na društvenim mrežama.

„Moram da pronađem ime ove legende!!!“ napisao je De Minaur na Instagramu. „Potreban si mi za sledeću rundu.“

Sasvim sigurno, mlada legenda je bila na sudu Suzan Lenglen za De Minaurov revanš četvrtog kola sa Medvedevim u ponedeljak. I naravno, Australijsko novo tajno oruћje je uspelo. De Minaur je zabeležio tek treću pobedu nad Medvedevim u devet pokušaja, 4-6, 6-2, 6-1, 6-4. Nekadašnji broj 1 je u četvrtom napravio zaobila, ali je ovoga puta De Minaur izbegao da preživi odluku tako što je preokrenuo momentum baš na vreme.

„Uspeo je u čudu“, rekao je nasmejani De Minaur svog obožavaoca. „Možda ću morati da ga izvuиem na turneju za nedelju dana.“

„Čak i na tom velikom terenu, mogao sam da ga čujem posle svakog poena. To je karakterističan glas, tako da je sjajno videti“, dodao je De Minaur, koji planira da ga vrati na trening i naredni meč, ako je moguće.

Super navijač ili ne, De Minaur je trebalo da pobedi kao što je ova. Ovu sezonu je počeo dobrim rezultatom u Junajted kupu, titulom u Akapulku, finalom u Roterdamu i prvim odlaskom u Top 10. Klej nikada nije bio njegova površina izbora; Nijedno od njegovih 16 finala nije doљlo na njega. Veran formi, imao je osrednje proleće na prljavštini, uprkos tome što je zabeležio pobedu nad Rafaelom Nadalom u Barseloni.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Alex De Minaur 🇦🇺 (@alexdeminaur)

Sve se to promenilo na Terenu Suzan-Lenglen: posle osvajanja prvog seta, Medvedev se lečio od žulja na stopalu, a meč se preokrenuo. De Minaur je prvi put prelomio na 3:2, a naredna dva seta je imao kontrolu. Pobedio je na svoj uobičajeni način, brzinom i dotrajalim odbranom, ali i svojom potcenjenom kreativnošću. De Minaur je bio taj koji je osvajao poene drop šotovima, topspin lobovima, i forama u mrežu. Pogodio je 51 pobednika u poređenju sa 27 za Medvedeva.

„Prilično sam srećan, neću da lažem“, rekao je De Minaur. „Bio je to sjajan meč danas. Borio sam se do kraja. Uspeo sam da pobedim kvalitetnog protivnika u četvrtom kolu Grend slema, što je na neki način cilj koji sam sebi postavljao da bih išao dublje na ovakve događaje“.

„Mentalno sam bio veoma smiren. Znao sam da postoji velika šansa da uopšte uđemo u peti set, tako da sam, znate, bio spreman na sve danas.“

„Aleks je igrao bolje“, rekao je Medvedev, koji je tvrdio da njegov žulj nije odlučujući faktor. „Moje najbolje danas nije bilo dovoljno, pa se radujem sledećima.“

De Minaur je ovaj događaj nazvao „šokom za sistem svega u šta sam verovao“.

„Uvek sam mislio da su mi za mene da igram dobro na šljaci potrebni vreli, živahni uslovi“, kaže on. „Ali, znate, ceo ovaj turnir je dokazao suprotno, zar ne?“

Bez obzira na okolnosti, De Minaur, koji će se u četvrtfinalu suočiti ili sa Aleksandrom Zverevim ili sa Holger Runeom, proglasio je sebe preobraćenjem prljave lopte – sa posijem jezikablaj u obraz. Kada se meč završio, vikao je nešto na tribine u Lenglenu. Posle toga su ga pitali šta je rekao.

„Vrištala sam ‘Volim glinu! Sviрa mi se ovde! Ne mogu da se zasitim!“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.