Niko na Rolan Garosu ne voli kada mečevi prolaze 3 ujutru, a niko ne može da se složi oko rešenja

Niko na Rolan Garosu ne voli kada mečevi prolaze 3 ujutru, a niko ne može da se složi oko rešenja

Hvatanje prave količine sna nije lak zadatak u Grend slem tenisu ovih dana – za sportiste ili one koji ih gledaju kako se takmiče.

PARIZ (AP) — Iga Sviatek je dala jednostavno objašnjenje zašto je tražila da je Rolan Garos ne stavi na raspored tokom jedne od svojih noćnih seansi, koje se često pretvaraju u seanse posle ponoći.

„Samo mi se sviđa“, objasnio je igrač broj 1, „da normalno spava“.

Hvatanje prave količine z nije lak zadatak u Grend slem tenisu ovih dana, za sportiste ili one koji ih gledaju kako se takmiče. Sadašnji igrači, bivši igrači i ljudi koji vode sport imaju tendenciju da se slože da teško da je idealno nastaviti u teške sate jutra, nešto što se stalno dešava iznova i iznova.

Najnoviji primer je pobeda branioca titule Novaka Đokovića u pet seti na Rolan Garosu protiv Lorenca Musetija, takmičenja koje je počelo u subotu posle 22.30 i nije se završilo pre 3 ujutru u nedelju.

Pročitajte još: Novak Đoković pobedio posle ponoći u Parizu – ali po koju cenu?

Nije sjajno za igrače. Ili navijači pri ruci ili pokušavaju da ga prate izdaleka. Ili radnici na stadionu. Ili zvaničnike na terenu. Najveжi problem? Niko ne može da se nađe na istoj strani kada je u pitanju pronalaženje ispravke.

„To je komplikovana stvar,“

Šampionka Us Opena Koko Gauf rekla je u nedelju. „Ali definitivno mislim da bi za zdravlje i bezbednost igrača bilo u najboljem interesu sporta da pokuša da izbegne da se ti mečevi završe – ili da se počne – posle određenog vremena. Očigledno je da ne možeš da kontrolišeš kada završe.“

Ima i onih koji tvrde da bi svuda trebalo da bude policijskog časa, načina na koji Vimbldon zaustavlja akciju u 11 uveče – i drugih koji misle da to nije praktično u TV svrhe ili za igrače koji bi radije samo završili ono što su započeli.

Ima onih koji predlažu početak dnevnih sesija pre 11 ujutru ili podneva na glavnim stadionima – i drugih koji veruju da igrači radije ne bi bili tamo ujutru, u vreme kada se odvija mali broj sportova, dok bi gledaoci i oni koji postavljaju događaje takođe mogli da se bune.

Postoje oni koji sugerišu da muškarci treba da igraju mečeve najboljeg od tri seta umesto najboljih od pet – a drugi koji održavaju duži format stvaraju dodatnu dramu i od suštinskog su značaja za privlačnost velikih turnira.

A opet, kao što je Swiatek primetio: „Ne znam da li navijači gledaju ove mečeve ako moraju da idu na posao sledećeg dana, ili tako nešto, kada se mečevi završavaju u 2 ili 3 ujutru.“

Pročitajte još: Kiša je postala priča na Rolan Garosu

Tokom Rolan Garosa, koji je počeo 26.

„Postoji mnogo faktora koji teže tim stvarima. Rešenja su teška, jer morate da se stavite na svačije mesto“, rekao je Džim Kurijer, koji je početkom devedesetih osvojio dva od svoja četiri velika trofeja u Parizu. „Dakle, vi birate svoj otrov.“ Nema dobrih odgovora kada pada kiša koliko i do sada.“

Jedan od razloga đokovića protiv Musetti je krenuo tako kasno uveče da mu je prethodio još jedan meč trećeg kola koji je trebalo da bude završen u petak ali je suspendovan, pa je premešten na sud Filipe Četrier kako bi iskoristio svoj krov koji se povlači.

WTA i ATP pro ture saopštile su u januaru da je broj mečeva koji se završavaju posle ponoći

WTA i ATP pro ture saopštile su u januaru da je broj mečeva koji se završavaju posle ponoći „znatno porastao poslednjih godina“, što ih je navelo da testiraju nova pravila koja regulišu kasne sesije – ali ta pravila se ne odnose na Grend slemove poput Rolan Garosa.

„Neke stvari su mogle da se rešavaju na drugačiji način“, rekao je 37-ogodišnji Đoković, koji juri rekordnu 25. „Tu je i lepota, valjda, (in) pobeda u meču… u 3:30 ujutru, ako je poslednji na turniru. Ali nije. Zato ću morati da uključim (uključim) sve svoje mlade gene i pokušam da se oporavim što je pre moguće.“

Grupa koju je suosnivač da podrži sportiste ovog sporta, Asocijacija profesionalnih tenisera (PTPA), pokušala je da skrene pažnju na potrebu da se zaobiđe kasnonoćno ludilo.

„To je svakako zdravstveno pitanje igrača. Takođe i problem sa ventilatorom i gledaocem. To takođe znači poslovno pitanje“, izjavio je u nedelju izvršni direktor PTPA Ahmad Nasar. „To je takođe i zastitizađemo napolje.“

WTA i ATP pro ture saopštile su u januaru da je broj utakmica koje se završavaju posle ponoći „znatno porastao poslednjih godina“, što ih je navelo da testiraju nova pravila koja regulišu kasne sednice.

Doduše, to se ne odnosi na Slemove.

„Pojedinačno, svi proučavamo naš događaj i pratimo vreme utakmica i: Koliko je to zaista veliko pitanje? Svakako postoje izuzeci i izuzeci sve vreme. Nastavljamo da učimo i nastavljamo da tražimo kreativna rešenja. Ali da je bilo lakih, očiglednih, svi bismo se poravnali“, rekao je Lu Šer, izvršni direktor Teniske asocijacije SAD, organizacije koja vodi Ju-Es open.

„Ako postoje tvitovi koje možemo da napravimo da bismo ga poboljšali, svakako ćemo razmotriti i pogledati te tvitove“, rekao je Šer. „Ali mislim da ove godine ne dolazi nešto definitivno.“

Hauard Fendrih je teniski pisac AP-a od 2002.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.