Arina Sabalenka, Elena Rajbakina se kotrljaju u četvrtfinalu Rolan Garosa 2024.

Arina Sabalenka, Elena Rajbakina se kotrljaju u četvrtfinalu Rolan Garosa 2024.

Sabalenka je stigla do sedmog uzastopnog velikog četvrtfinala nad Emom Navaro, dok je Rajbakina ublažila pobedu nad bivšim svetskim brojem 3 Elinom Svitolinom na terenu Filipe-Četrier.

Arina Sabalenka i Elena Rajbakina održale su kurs sudara ka polufinalu Rolan Garosa 2024. godine, a svaka je u ponedeljak dobila svoje mečeve četvrtog kola u dva seta.

Sabalenka, no. 2 nosilac i aktuelna šampionka Australijan Opena, rezervisala je svoje sedmo uzastopno veliko četvrtfinale pobedom nad 6-2, 6-3 nad No. 22 nosiocem Emom Navaro, dok je nosilac Br. 4-Rajbakina pobedila no. 15 nosioca Elinu Svitolinu, 6-4, 6-3.

Sabalenka i Rajbakina su napredovali za tačno sat i devet minuta na terenu Filipe-Četrier.

Rajbakina je prvi put ušla u poslednjih osam posle intrigantne runde 16 okršaja sa Svitolinom, bivšom svetskom br. 3 i četvorostrukom četvrtfinalistkinjom u Parizu – uključujući i prošlu godinu, kada je uživala u bajkovitom trčanju u svom prvom velikom provodu od kada je rodila ćerku Skai. Svitolina je ispustila samo jedan set da bi se vratila u drugu nedelju, ali je Rajbakina bila još efikasnija, izgubivši samo 12 gemova kroz prva tri meča.

Posle rane razmene brejkova, 24-godišnja Rajbakina je prošla kroz prvi set sa malo problema, sačuvavši brejk poen u osmom gemu, da bi na kraju dva gema kasnije servirala. U drugom setu je njena trka došla do još veće, duple brejk prednosti, a iako je Svitolina ponovo izgrebala jedan brejk, Rajbakina je bila neustrašiva, prelomivši još jednom da stegne takmičenje na svom drugom meč poenu.

U četvrtfinalu će je čekati italijanska rivalka Jasmin Paolini, koja ju je pre šest nedelja gurnula u tri seta na Velikoj nagradi Porše tenisa. Seme broj 12 urlalo je sa seta naniže da bi pobedila Elinu Avanesjan, 4-6, 6-0, 6-1 i ostvarila najveći rezultat u karijeri.

Sabalenka je bila sledeća na Chatrier-u, i bila je dominantna tokom cele sezone na šljaci – stigla je do finala Mutua Madrid Opena i Internazionali BNL d’Italia – i, kao i Rajbakina, bila je nemilosrdna kroz svoje prve tri runde. Njen najveći test usledio je u trećem protiv dobre prijateljice Paule Badose: nekadašnji svetski broj 2 vodio je 5:3 u uvodnom setu pre nego što se Sabalenka odbila, izgubivši još samo jedan gem pod krovom Četrijera.

Igrajući prvi put na otvorenom na turniru, Sabalenka je bila željna osvete protiv Navara, zapaljenog Amerikanca koji ju je šokirao u četvrtom kolu BNP Paribas Opena ranije ove sezone. Navaro je nokautirao sunarodnice Medison Kiz u trećoj rundi, ali je bio protiv drugačijeg nivoa snage u Sabalenki, koja je protutnjala kroz uvodni set iza baraža pobednika — 14 da budem precizan.

Sabalenka je brzo upućivao brejk u drugom setu ali se nakratko mučio da skloni Navara; Amerikanac je dva puta iskopao iz nezgodnih serviranja gemova kako bi izbegao deficit od dva brejka. Vraćajući se sa 5:3, Sabalenka nije pravio greške, pretvarajući meč loptu sa procvatom pobednika forhenda.

Sada na 11 mečeva na velikim turnirima, Sabalenka će čekati pobednika fianalnog meča četvrtog kola između Varvare Gračeve i Mire Andreeve. Sabalenka je igrala ovo poslednje prošlog meseca na Internazionali BNL d’Italia, pobedivši u dva seta na putu do finala.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.