Citat dana: Hubert Hurkač traži da se „promeni sudija“ tokom žestokog okršaja na Rolan Garosu

Citat dana: Hubert Hurkač traži da se "promeni sudija" tokom žestokog okršaja na Rolan Garosu

Nakon što je predsedavajući sudija Alison Hjuz ispravno presudio jedan od svojih forhenda, Poljak je pokušao da okupi protivnika Grigora Dimitrova u zahtevu za zamenu sredinom meča.

Na turniru u Rolan Garosu koji je definisan nadrealnim scenama, dodajte još jedan trenutak bez presedana: No. 8 nosilac Hubert Hurkač prekinuo je svoj meč četvrtog kola u nedelju da bi pitao protivnika da li treba da zamene sudiju za stolicu posle dramatičnog kraha na terenu.

Premotajmo unazad: Hurkacz up je bio protiv no. 10 nosioca Grigora Dimitrova, sa dobrim prijateljima i žestokim rivalima koji se suočavaju na Terenu Suzan Lenglen za priliku da se suoče sa svetom br. 2 Janik Sinner u onome što će biti prvo četvrtfinale oba igrača u Parizu.

Hurkač se našao u dva seta i mučio se da se druži u takmičenju sa 33-godišnjakom, kada ga je jedan bezopasan poziv u trećem setu potpuno izbacio iz koloseka na putu do poraza od 7-6 (5), 6-4, 7-6 (3).

Pročitajte još: Grigor Dimitrov završio karijerni set Grend slem četvrtfinala na Rolan Garosu

Na zahtev Dimitrova, predsedavajuća Alison Hjuz pregledala je obeležje na jednom od Poljakovih forhenda na 5-4, a iskusni britanski zvaničnik je to odbio.

Hurkač je, gledajući potpuno drugačiju ocenu, bio ogorčen kao odgovor, zahtevajući od nje da „pozove supervizora“ čak i kada ga je Dimitrov uveravao da je to tačno. „Tako loše!“, vikao je prema svom timu.

Uprkos tome što se čini da je brzo nastavio dalje od toga i žestoko kritikovao svoj put do 6-5, Hurkač je potom odlučio da ponovo razmotri to pitanje tokom promene.

„G, hoćeš li da napraviš promenu?“ Hurkač je zatražio, nakon što je gestikulirajući prema svom timu da želi zamenu Hjuza, sudije Zlatne značke sa preko 30 godina iskustva – duže od sopstvene profesionalne karijere – i više od 20 Grend slem finala pod njenim pojasom.

Hurkač, koji je stigao do jednog Grend slem polufinala još 2021. godine, pokušao je da okupi zbunjenog Dimitrova za svoj cilj. „Želite li da nastavite sa damom ovde? Jesi li dobro, ili želiš da se presvučeš? Da promenimo damu, stolicu“, dodao je on ponovo, jer je Dimitrov još uvek bio zbunjen predlogom.

Bugarin je slegao ramenima i činilo se da sve prepušta Hurkaču, ali je onda prišao protivničkoj stolici da iščaši stvari. Posle malo napred-nazad, Hurkacz je konačno delovao zadovoljno dok je par visoko-petoro ispario i igra se nastavila.

Dimitrov je na kraju savladao svog dobrog prijatelja i plasirao se u četvrtfinale, što mu je bio prvi nastup na Rolan Garosu koji je konačno kompletirao svoj Grend slem set. Nakon toga, Hurkacz se vratio svom uobičajenom ležernom sebi dok je srušio neobičnu scenu u stilu činjenica.

Q. Kasno na meču, posle onog poziva duž tramvajskih linija, pitali ste ga da li bi pristao da zameni stolicu. Šta ste mislili o tome? Da li si ikada to traћio?

HUBERT HURKACZ: Mislim da sam mogao da pitam ranije. Ne, samo pitam Grigora da li bi želeo da napravi Exchange. Ako ne, onda smo savršeno dobro…

To je teren od gline, pa je ponekad teško kada su lopte s vremena na vreme zaista blizu. Definitivno neki od poziva za koje želite da su drugačiji, ali jednostavno je tako, i morate da prihvatite stvari.

Da, samo se takmičimo kao igrači i trudimo se da damo sve od sebe.

Nakon što su Dimitrov i Hurkač razgovarali, dobri prijatelji visoko petoro i igra su se nastavili.

Nakon što su Dimitrov i Hurkač razgovarali, dobri prijatelji visoko petoro i igra su se nastavili.

Meč je bio samo poslednji trenutak drame između dobrih prijatelja, koji su se suočili u nekoliko tesnih borbi uprkos tome što je Dimitrov sada vodio glavom sa 6:0. Naime, ceo incident je podsećao na krah Hurkača tokom njihovog taj-brejka u trećem setu u rundi-16 na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Majamija, u kojem je sudija ispravno nazvao mrežu dodirom i nevericom Hurkač odbija da prihvati presudu. Dimitrov je takođe pobedio u tom meču 3-6, 6-3, 7-6 (3).

Sa malo vremena za obradu, Hurkač je posle toga bio u boljem raspoloženju na Rolan Garosu pošto je još jednom odao sve zasluge Dimitrovu na konferenciji za medije posle meča.

„Grigor je uvek tako veliki konkurent, i to’Zabavno je boriti se protiv njega. Jednostavno još uvek nisam uspeo da dobijem jednu od tih bitaka“, rekao je Hurkač. „Zaista blizu prvog seta i imao je neke prilike koje se nisu preobratile. To je definitivno nešto promenilo na kraju.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.