Pregled cipela: Adidas barikada 13

Pregled cipela: Adidas barikada 13

Vrhunska stabilnost i trajnost cipela se ažuriraju kako bi se ponudila glatkija, odgovornija vožnja.

  • Cena: $160
  • Težina: 14,8 oz. (muški 10,5); 12,7 oz. (ženski 8,5)
  • Size Run: 6.5-14.5, 16 (muškarci); 5-11.5 (žene)
  • Izdata garancija: nijedna

Šta je novo

Restrukturiranje jastuka je najzastupljivija promena na ovoj poslednjoj Barikada. Bounce 2.0 midsole u prethodnom modelu je zamenjen Repetitor tehnologijom. Ovo odlikuje pena dvostruke gustine: čvršća u predjelu radi bolje stabilnosti, plusher u petu za bolju apsorpciju šoka i udobnost. Gornji takođe ima više mesh i pojačano uloške na jeziku radi veće disanja i udobnosti. Kapsule za osećaj geofita i obloge od kože ajkule u štikli su prerađene za poboljšano uklapanje.

Šta funkcioniše

Otkako je Barikada ponovo uvedena 2021. godine posle kraće pauze i blizu ulepšavanja od glave do pete, ispravke koje su usledile bile su postepene, što ima smisla: Poput popularnog reketa, to omogućava zadovoljnim korisnicima da ostanu posvećeni i rastu sa franšizom. Ova najnovija verzija prati taj primer, jer koristi suptilne tweakove na nedavnu formulu cipela.

Za početak, gornji deo ima više mesh-a da poveća svoju fleksibilnost i ubrza period provale. Ovo ga takođe malo omekšava i povećava ventilaciju. Van okvira, osećaj je kao da je udobniji i spremniji za igru, što nije uvek nešto rečeno o prethodnim Barikadama. Posekotina ostaje prilično po sredini – ne preširoka, ni preuska, a ženski model ima svoju specifičnu poslednju koja se bolje suprotstavlja ženskim stopalima.

Jastuk je takođe preuređen ispod stopala. Nova sredina Repetitor donosi malo drugačiji osećaj od Bounce pene. Radi dobar posao upijajući sudska sletanja, ali je možda manje prolećno. Možda nije tako pogonski, ali postoji i poboljšana sudska veza za nesmetane tranzicije.

Marija Sakari je jedna od igračica koja nosi cipelu.

Marija Sakari je jedna od igračica koja nosi cipelu.

Asimetrični U-grlo i isključeni sistem za lacing se vraćaju. To je pametna, efektivna postavka jer vam omogućava da zaista čvrsto stegnete pertle – ako je potrebno – dok sprečavate bilo kakav pritisak ili štipanje do vrha stopala. Nadohodnici koji promovišu lako klizanje čipkom kroz petlje takođe pomažu u ovom cilju. To je definicija adaptivnog uklapanja. Tu je i opcija kvazi-trkačke petlje sa bočne strane ako želite veću bezbednost peta.

Torzion sistem takođe prenosi na ovu cipelu. On pruža čvrstu kičmu kako bi se sprečilo uvrtanje kroz sredinu tokom eksplozivnih rezova i promena pravca. Ali to je fleksibilnije i opraštajuće od stabilizatora barikada iz prošlosti, vraćajući nogu u akciju bez preterano krutog osećaja. Cipela nastavlja da pogađa pobednike kada je reč o kretanju sa strane.

Vuče za toe-draggers će ceniti dobro ojačani TPU (Adituff) koji oblaže veći deo kutije za zube i medijalnu stranu gornjeg dela. Ima isti trag kao i outsole, tako da se čak i malo saberete da se slažete sa povećanom trajnošću.

Adiwear outsole ima razdeljenu haringbonu koja je deblja u zonama visokog habanja radi veće trajnosti, i više praštanja u kliznim predelima. Nisam ozbiljan klizač na tvrdom terenu – ne namerno ni u kom slučaju – ali čini se da nadmudrednici imaju taman toliko da daju da rade efikasno u tim okolnostima. Međutim, probao sam ih na glini, i pošto sam bio verzija na terenu, bilo mi je sasvim u redu da budem stabilan na nestabilnoj površini.

Adidas Barikada 13

Adidas Barikada 13

Šta treba raditi

Barikada se razvedrila poslednjih generacija, ali je i dalje verovatno malo da se smatra sprskim cipelama. A ovaj je zapravo malo teži od svog prethodnika. Što nije nužno problem za igrače koji žele čvrstu i izdržljivu cipelu koja se dobro drži u krivinama i van njega. Međutim, nije tako brzo ići napred i van skoka kao neki lakši modeli.

Slično tome, cipela je znatno poboljšana kada je provala u pitanju, ali još uvek nije spremna za izlazak iz kutije. Za mene, to je išlo malo ukočenosti oko ogrlice zgloba zbog par izlazaka. Opet, više cepidlačenje nego legitimno pitanje.

Kao i ažurirano jastučenje. Obilna je u štikli i daje blago povišen osećaj koji ova vrsta cipela često poseduje. Ipak, preteča ne izgleda tako opraštajuće. Lično, cenim veću sudsku povezanost i odziv; korisnici prethodnog modela mogu se osećati drugačije.

Za kraj, nema više šestomesečnog rataraTee. Svakako je izgrađen da traje i ne bi trebalo da bude problem za većinu igrača, ali je ipak bilo lepo uveravanje.

Donja linija

Barikada nastavlja da se razvija kako bi bila udobnija i prilagođenija korisnicima. Međutim, u svojoj srži ostaje izbor igrača visokih performansi koji traže vrhunsku stabilnost i podršku.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.