Ema Navaro, iznenađenje američkog tenisa, ponovo iznenadila pobedom nad Medison Kiz

Ema Navaro, iznenađenje američkog tenisa, ponovo iznenadila pobedom nad Medison Kiz

„Ili ste upečatljivi ili vas udaraju“, rekao je 23-godišnjak, prvi put je u četvrtoj rundi na Jednom Slemu. „Radije bih bivљi.“

Ema Navaro, izgleda da sada moћe da kaћe da je dobra u iznenaрivoљжu ljudi. Ili je bar dobra u iznenaрio me.

Kada je početkom 2023. prvi put počela da se pojavljuje u glavnim žrebovima, nije izgledala kao poslovična Next Great American nada.

Prvo, ona je blagih 1,5m-7, u ženskoj igri koja redovno prelazi prag od 180 metara ovih dana.

Drugo, dok je osvojila NCAA titulu u singlu na Univerzitetu u Virdžiniji, to ostvarenje nikada nije bilo garancija uspeha na profi nivou. Decenijama je činjenica da je igrač išao na koledž uzeta kao kucanje protiv njega ili nje.

Treće, nije bilo nijednog pogotka, uključujući i njen servis, koji je izgledao kao sigurno oružje na koje bi mogla ponovo da padne.

Ipak, evo nas nešto više od godinu dana kasnije, a Navaro je 24. Ova 23-godišnjakinja je u subotu nokautirala ženu koja je možda igrala najbolji tenis od svih Amerikanaca koji dolaze na Rolan Garos, Medison Kiz, 7-6 (5), 7-6 (3).

Ema Navaro, umesto Medison Kiz, će se sledeći put naći kod Arne Sabalenke.

Ema Navaro, umesto Medison Kiz, će se sledeći put naći kod Arne Sabalenke.

Sada će Navaro preuzeti drugog nosioca Arjnu Sabalenku. Kada je turnir počeo, radovao sam se mogućem meču između Sabalenke i Kiza, dvojice premijerligaša WTA lige. Ali Navaro me je ponovo iznenadio, ne samo pobedom nad Kizom, već i načinom na koji je to ostvarila.

Pobedila je jurišajući napred na Kizov drugi servis i uzimanjem lopte u usponu. To je riziиan trik, i propustila je nekoliko ranije. Međutim, za razliku od nekih igrača, Navaro nije dozvolila da je to obeshrabri. Nastavila je sa tim, a isplatilo joj se u taj-brejku prvog seta, kada je pogodila dva od tih povratnih za pobednike.

Pobedila je svojim šutem za drop-šote iz bekhenda. Navaro ga urezuje osećajem i preciznošću, i dok ga pogađa sa više visine od, recimo, Novaka Đokovića, ona ga i dalje spušta blizu mreže. Ta kombinacija daje šut koji je i bezbedan i težak za njenog protivnika da dostigne. Navaro izgleda samouvereno kada dođe ispod lopte; ona pogađa šut sa agresivnošću i entuzijazmom, a ne jednostavno kao način da se završi miting. Postoji entuzijazam u tome.

„Volim da skrolujem, volim da budem škrta, kako kaže moj trener. To je jedna od stvari koje najviše volim u igri. Samo nekako taj aspekt mačke i miša na neki način se igra“, kaže ona.

Pobedila je kontrapunktom. Kiz je jedan od najtežih udarača na obe turneje, ali je Navarov odličan tajming omogućio da taj tempo pošalje nazad preko mreže, i to na otvoreni teren. Kiz je meč završila sa 40 pobednika, ali je Navaro održala svoj sa 30.

Volim da skrolujem, volim da budem škrta, kao što moj trener kaže. To je jedna od stvari koje najviše volim u igri. Ema Navaro

Pobedila je atleticizmom. U jednom trenutku, Navaro je zatvorio skokom preko glave. Na drugoj, kasno na meču, završila je miting sa visokim stepenom poteškoća u trčanju zamaha volejom.

Navaro kaže da je dolazak do profesionalaca doneo „promenu načina razmišljanja“.

„Kada sam bila mlađa, igrala sam na način na koji sam želela da radim na poenima i radim na mečevima“, rekla je ona ranije ovog proleća. „Ali na ovom nivou nema vremena za to. Ili si upečatljiv ili te udaraju. Radije bih bivљi.“

„Samo, da, biti dovoljno udoban da napraviš prvi korak.“

I poslednji potez. Navaro je imala svoje padove i padove u ovom meču, četiri puta je bila slomljena i počinila je skoro isto toliko grešaka koliko je imala pobednika. Ali ona je bila pribraniji igrač u svakom taj-brejku. Na 5:5 u prvom brejku izašla je na vrh u dugom mitingu da bi stigla do set poena. U drugom brejku je zatvorila asom. To je bio njen drugi deo dana, ali doљao je u najboljem moguжem trenutku.

Tako da će Navaro, umesto Kiza, sledeće da se probije u Sabalenku. Rodom iz Južne Karoline već ima pobedu nad svetom br. 2 ove sezone, na Indijan Velsu.

Navaro očigledno voli tempo koji donose Kiz i Sabalenka. Može da ga uzme i napravi nešto bolje, i zabavnije za gledanje, od toga. Videćemo kakva iznenađenja ima u ponedeljak.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.