Kiša je postala priča na Rolan Garosu

Kiša je postala priča na Rolan Garosu

Sedmi dan za redom, vreme je poremetilo ekstravagancu na otvorenom glinenom terenu.

PARIZ—I sedmog dana padala je kiša.

Ponovo.

Roland Garros – ili Drench Open, nesrećni, ali prikladni moniker od reči Krisa Klerija – ne može da uhvati pauzu kada je vreme u pitanju. Kiša je padala u nekom obliku poslednjih sedam dana, što znači ceo raspored žreba. Krovovi koji se mogu povući nad Dvorovima, Filip Četrier i Suzan Lenglen dobili su veću upotrebu tokom jedne nedelje nego do kraja ove decenije. U dobroj sreći, krov nad Lenglenom je debitovao ove godine. Teško je zamisliti gde bi turnir bio bez njega.

Šteta što su tvorci rasporeda, koji sastavljaju delikatne dnevne slagalice, još uvek bili primorani da počnu ispočetka sa svakim delom kiša.Pokušali su ranije da počnu da igraju, i da zaguše više mečeva na više terena, ali to nije bilo važno. Kiљa je toliko produћena.

U subotu je igranje na spoljnim terenima počelo po planu (sa još dve utakmice trećeg kola za muškarce koje tek treba da se završe od juče), ali je pozvano oko 13 časova po lokalnom vremenu.

Od tada nismo videli nikakvu predstavu. Vremenska linija neustrašivog novinara Hozea Morgada glasi kao kazna Barta Simpsona na tabli osnovne škole u Springfildu:

Nema igre na spoljnim terenima pre 2.15 uveče
Nema igre na spoljnim terenima pre 15:00.
Nema igre na spoljnim terenima pre 3:30 uveče
Nema igre na spoljnim terenima pre 16:00
4.45pm

Oko 17 časova po lokalnom vremenu otkazani su svi mečevi dublova za danas. Od ovog trenutka, samo 10 utakmica drugog kola u ženskom dublu je bilo u konkurenciji, a šest mečeva prvog kola tek treba da se završi.

Kada je široko rasprostranjena igra moguća, ona je trajala dobro u noć, ponekad i u narednih dan. Osvetljeni tereni do nedavno nisu korišćeni na Rolan Garosu, ali će LED sijalice skupljati popriličan račun za komunalije.

Povrh kiše, bilo je hladno, sa temperaturama u 50-tim i 60-tim (Farenhajt), ali se osećao mnogo niže. Vrhovi sa kapuljačama i kaputi parka (još uvek stilski istrošeni) česti su prizori, sa kremom za sunčanje koja skuplja prašinu na policama prodavaca.

Nekoliko šortsa koje smo videli su bili na igračima. Mada ne na svakom igraču, kao što je Daniil Medvedev pokazao tokom treće runde sa Tomašom Mačakom:

Kiša je nešto sa čime su Grend slemovi naučili da se nose, uz veliku finansijsku cenu. Ali kada je prva nedelja preplavljena uslovima poput onih u Parizu, jednostavno ne može ništa da se uradi na turniru.

Oko 17.15 časova, cirade su počele da se skidaju ispred terena. Navijači, koji zaslužuju ogromne zasluge i nekoliko besplatnih napitaka (čak i ako im nije dozvoljeno na tribinama), uglavnom su se zadržali i odvode na svoja vlažna, vaterpolo sedišta.

25 minuta kasnije, igra je u toku. Neka tako i ostane.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.