Koko Gauf meša agresiju sa marginom da deaktivira Dajanu Jastremsku na Rolan Garosu

Koko Gauf meša agresiju sa marginom da deaktivira Dajanu Jastremsku na Rolan Garosu

Svetski broj 3 je prošao do 16.

Kada sam unapred zamišljala ovaj meč, zamišljala sam Dajanu Jastremsku kako udara loptice u uglove i Koko Gauf klizi i klizi sa jedne na drugu stranu kako bi ušla u trag što je više moguće.

Bilo je nešto od toga. Jastremska u osnovi zna samo jednu brzinu za svoje poteze – petu – a Gaufova prirodna tendencija je da koristi svoju brzinu i izdržljivost za odbranu.

Ali Koko takođe pokušava da uradi više od toga ovih dana. Sa 20 godina, uz smernice Breda Gilberta, ona je dugoročno prelazila sa defanzivnog na ofanzivno orijentisanog igrača, na nekoga ko koristi njen superiorni atleticizam da se umeša i napadne, kao i da se skroluje i povrati. Biće neravnina na tom putu, ali destinacija će, nadaju se, biti vredna truda.

Gauf je sada četvrtu godinu za redom stigao do 16. kola Rolan Garosa.

Gauf je sada četvrtu godinu za redom stigao do 16. kola Rolan Garosa.

Eventualna pobeda Amerikanke od 6-2, 6-4 nad Ukrajinkom bila je dobra ilustracija gde ona stoji u toj tranziciji. Uradila je pametnu stvar i prirodnu stvar protiv igrača koji je nepravilan kao Jastremska: igrala je sa sigurnošću, udarala lopticu kroz sredinu terena i terala protivnika da cilja blizu linija kako bi osvojila poene. Gauf je pogodio samo osam pobednika, dok je Jastremska napravila 38 neiznuđenih grešaka.

Istovremeno, ipak, nije pobedila u ovom meču samo odbranom. Ustala je na osnovnoj liniji i pala sa Jastremskom. Krenula je na svoj prvi servis, i razoružala protivnika pucajući u njeno telo. Dok je samo 47 posto svojih prvih servisa ostvarila, osvojila je 73 posto tih poena i bila je slomljena samo dva puta. Umesto da uspori na svoj drugi servis, što i čini kada je stegnuta, ubrzala je kroz njega sa samopouzdanjem.

U većini sluиaja, u svakom sluиaju. Sa 6-2, 5-2, Jastremska je predvidivo počela da se ljulja sa više slobode, dok se Gauf, podjednako predvidljivo, stegao i ubacio duplu grešku koja je sletela na dno mreže. Jastremska je dobila jednu brejk šansu nazad, a zamalo je dobila i drugu, ali se Gauf ukopao na 5:4, stavio zid od cigala na osnovnoj liniji i zaradio poslednju zadršku.

Za povratak u četvrtfinale, svetski broj 3 suočava se sa Elisabetom Cocciaretto.

Za povratak u četvrtfinale, svetski broj 3 suočava se sa Elisabetom Cocciaretto.

Gauf, koja je prošlog meseca pobedila Jastremsku u Madridu, rekla je da je spremna za trčanje od nje na kraju.

„Ona igra zaista dobro otpozadi, tako da sam znala da će zatvaranje meča biti teško“, kaže ona. „A onda je pogodila tri od иetiri lopte na ivici linije.“

Sledeće pitanje za Gaufa može biti: Može li da osvoji Rolan Garos dok zarađuje samo 47 posto svojih prvih servisa? Verovatno ne. Ali kao što sam gore napisao, svaki njen meč je deo njene tranzicije i njenog napredovanja. Ovaj se osećao kao korak napred. Videćemo da li može da zaradi još par pre kraja dve nedelje.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.