Sviatek, Sabalenka… Kljuиeve? Crveno-vrela Medison pravi veliki trag na glini

Sviatek, Sabalenka... Kljuиeve? Crveno-vrela Medison pravi veliki trag na glini

Amerikanka je svoj nedavni uspeh pripisala vereniku i treneru Bjornu Frantagelu, terapiji i, naravno, nekom svetskom pucanju.

Bilo je zaista sjajno uglavnom zato što zna da komunicira sa mnom – to je faktor ‘sedam godina zajedno’. Poruka sleće svaki put. I stvarno je dobar u čitanju mene i zna kada da prenese određene poruke na određeni način, što je zaista dug put. Medison Kiz, posle pobede u drugom kolu nad Majarom Šerifom na Rolan Garosu, na uticaj svog trenera i verenika Bjorna Fratanđela

Kiz je možda pričao o tenisu, ali bilo bi mnogo više bračnog blaženstva unaokolo da parovi koji ne bi znali glinu iz tiramisua upijaju te reči. Oni takođe lepo igraju na aktuelnu temu na ovom Rolan Garosu, što je – kako majica kaže —“Pariz je za ljubavnike“.

Ima svakakvih srećnih parova na crvenoj prljavštini ove godine. Stefanos Cecipas i njegova inamorata Paula Badosa, srećni roditelji Elina Svitolina i Gael-force Monfils, Aleks de Minaur i Kejti Bulter među njima. Priznajem, Fratanđelo (juniorski šampion Rolan Garosa pre 13 godina) ih više ne lepi kao ATP profesionalca, i dok su on i Kiz preniski ključ za sletanje na listu „vrućih stavki“ bilo kog uticajnika, partnerstvo je inspirisalo Kiz i podiglo je u ulogu pretendenta na francuskog majora.

Nakon što se borio sa povredama ranije ove godine, Kiz gori. Uprkos tvrdom DNK, pobedila je u 13 od poslednjih 15 mečeva, sve na crvenoj šljaci u Evropi. Izgubila je samo od Iga Sviateka (u Madridu i Rimu), a osvojila je titulu pre nedelju dana u Strazburu zbog dosadašnje senzacije ove godine, Danijele Kolins.

„Samo vidim svoju igru super jasno na ovoj podlozi“, rekla je Kiz teniskom kanalu posle pobede u četvrtak. „Uradio sam dobar posao u udaranju kroz teže (vlažne i prohladne) uslove. Mogu da iskoristim svoju snagu u svoju korist i ostanem na prednjoj nozi i budem agresivan.“

Medison Kiz, koja je izgubila samo od Ige Sviatek u poslednjih 15 mečeva na šljaci, u trećem kolu u subotu će se suočiti sa sunarodnicijom Emom Navaro.

Medison Kiz, koja je izgubila samo od Ige Sviatek u poslednjih 15 mečeva na šljaci, u trećem kolu u subotu će se suočiti sa sunarodnicijom Emom Navaro.

Kiz, koji ima 29 godina i rangiran je kao broj 7, animiran je i angažovan ovih dana. I nije ni иudo. Ona i Fratanđelo će se udati za sedam meseci. Zainteresovan za dizajn i dekor, Keys aktivno učestvuje u izgradnji svog novog doma. Ona je takođe ostvarila profesionalnu ravnotežu nakon što je provela dosta vremena na užem spisku „Najbolji WTA igrač koji tek treba da osvoji Grend slem“.

Spektakularna, potentna šuterka, Kiz nije uspela da spoji potrebno sedam pobeda kako bi prisvojila majora, ali nije baš da nije pokušala: izgubila je finale US Opena 2017. godine, a šestostruka je polufinalistkinja na Slemovima (uključujući i u Parizu 2018). Godine stremljenja iskrivile su njene prioritete, ali ona je prepoznala problem i pozabavila se njime – izašavši mudrija na drugom kraju samoiscelište.

„Mislim da kako sam odrastao i kako sam išao na terapiju, bilo je zaista iskustvo učenja za mene da je tenis neverovatan deo onoga što jesam, ali to nije ono što jesam“, rekao je Kiz novinarima u Parizu. Kada je shvatila da „teniski profesionalac“ nije njen jedini identitet, svi tumbleri u njenom umu su kliknuli na svoje mesto.

„To čini sve mnogo boljim“, kaže ona. „Pobede su bolje. Gubici su lakљi. Jednostavno shvatite da je tenis neverovatan, i da je toliko toga uneo u vaš život, ali vam je dozvoljeno da imate druge stvari i da budete drugačije verzije sebe“.

Bonus: teniska verzija sebe nije propatila. Samo se popravio.

Mislim da kako sam odrastao i kako sam išao na terapiju, bilo je zaista iskustvo učenja za mene da je tenis neverovatan deo onoga što jesam, ali to nije ono što jesam. Medison Kiz

Protiv Šerifa, Kiz se trkala kroz prvi set sa 6:0, ali je bila primorana da pozove proveru creva u drugom setu, koji je dobila u taj-brejku i plasirala se u treće kolo. Istorija sugeriše da je ranija, sve-teniska verzija Kiza možda izgubila zaplet kada se momentum tako dramatično pomerio.

„Bila sam prilično zoniranje u tom prvom setu“, kaže ona. „Onda kada sam pokušavao da pogodim iste šuteve u sledećem setu jednostavno nisu ući“.

Umesto da pritisne dugme za paniku, Kiz je okrenula leđa svojoj agresivnosti, usredsredila se na bolje kretanje, i pokušala da ostane u poenima duže pre nego što je ala na pobednički plasman.

„Zakopčala sam se i shvatila“, kaže ona. „To su momente koji vas mogu odvesti dalje na turniru.“

Kiz i verenik Bjorn Fratanđelo – bivši juniorski šampion Rolan Garosa – čine odličan tim na terenu i van njih.

Kiz i verenik Bjorn Fratanđelo – bivši juniorski šampion Rolan Garosa – čine odličan tim na terenu i van njih.

Kiz je takođe znala da kada pogleda u svoju gostujuću kutiju, Fratanđelo će znati šta joj je potrebno u načinu komunikacije i podrške.

„Ponekad kada pogledate u kutiju trener ne želi da daje previše, ili daje premalo. Nekako se smrzavaju. Sa Bjornom, to nikada nije problem.“

Pariz je za ljubavnike, a još je slađe kada je bar jedan od njih i Grend slem kandidat.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.