Pik dana: Feliks Auger-Alijasime protiv Bena Šeltona, Rolan Garos

Pik dana: Feliks Auger-Alijasime protiv Bena Šeltona, Rolan Garos

Šelton je ove sezone igrao prilično dobro na šljaci, ali prednost Auger-Alijasimea u iskustvu bi trebalo da napravi ogromnu razliku.

Dva velika servera će se sukobiti na Rolan Garosu u petak, 31. maja, kada svetski broj 21 Feliks Auger-Alijasime preuzima svet br. 15 Ben Šelton. Ovo će biti prvi meč između ova dva talentovana igrača, a biće zanimljivo gledati ih kako se bore na šljaci. To su dva igrača koja napreduju u bržim uslovima, gde je gotovo nemoguće vratiti svoje servise u igru. Međutim, gledaćemo ih kako pokušavaju da kopaju duboko i pobeđuju u mnogo gnušavijim uslovima. To na kraju otežava da se Auger-Aliassime ne pojavi kao pobednik, kao što se već dokazao na prašini.

Treba samo da se vratiš početkom maja da bi pronašao poslednji put da je Auger-Aliassime ušao u finale na šljaci. Ovaj 23-godišnjak je usput imao dosta sreće sa povredama, ali je imao pravu priliku da osvoji titulu u Madridu. Auger-Alijasime je na kraju izgubio taj meč od Andreja Rubleva, 4-6, 7-5, 7-5, ali je pokazao da je njegov servis oružje na bilo kom terenu i nešto sporiji uslovi mu daju malo više soka kao bejzbol igraču. Zato je Auger-Aliassime impresivan 42-36 na šljaci u karijeri, i 11-7 je na prašini u poslednje 52 nedelje. Povrh ovih, Auger-Aliassime je pobedio u dva takmičenja na čelendžeru na šljaci, i u finale je u tri druga.

Šelton je ranije u karijeri bio bolji na šljaci nego što se očekivalo, a zapravo je početkom aprila osvojio titulu na šljaci u Hjustonu. Ali zelena glina u Americi nije ni nalik crvenim stvarima u Evropi. Amerikanac uиi u letu i pokuљava da se prilagodi. I jedna stvar koja je obilno jasna je da Љelton mora da bude mnogo bolji kao povratnik na šljaci. Njegov procenat pauze u poslednje 52 nedelje je samo 17,4 odsto na prljavštini; Auger-Aliassime’s je ustao na 23,7%.

S tim što je Šelton bio malo klimav kao povratnik, na kraju mi je teško da poverujem da će pobediti Auger-Aliassimea. Kanađanin je zaista dobar u pogađanju svojih mesta, bilo da ređa asove ili se samo namešta za serve-plus-ones. Auger-Aliassime bi trebalo da se prilično lako drži tokom celog ovog meča – samo će morati da se namesti za neke prilike za brejk, a dovoljno toga bi trebalo da dođe. Šeltonov servis je do sada bio daleko od savršenog, a nije se suočio ni sa kim tako talentovanim kao Kanađanin.

Sve u svemu, ovo je mesto u kojem podrška favoritu i ujedanje metka na soku ima smisla. Šelton bi trebalo da nastavi da bude bolji dok igra više mečeva na šljaci, ali pobediti formu Auger-Alijasime je teško pitanje.

Pik: Auger-Aliassime ML (-154)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.