POGLEDAJTE: Zizou Bergs dobio „žurku“ započetu usred proboja Rolan Garosa

POGLEDAJTE: Zizou Bergs dobio "žurku" započetu usred proboja Rolan Garosa

Nakon što se prvi put plasirao u treće kolo na velikom turniru, belgijski kvalifikant – koji je dobio ime po francuskom fudbalskom heroju Zinedinu Zidanu – slavio je sa navijačima na Terenu 5.

Nakon što je Belgijanac Zizu Bergs pobedio Nemca Maksimilijana Marterera i prvi put stigao do trećeg kola jednog Grend slema, odmah je dobio „žurku“ koja je počela epskim slavljem sa navijačima u četvrtak.

Borba 24-godišnjaka u drugom kolu odigrala se tokom skoro dva i po sata na živahnom Terenu 5, pošto je Bergs morao da se okuplja pošto je ispustio uvodni set protiv iskusnijeg levog. On je otpustio 55 pobednika, uključujući osam asova, da bi završio pobedu 3-6, 6-3, 6-1, 6-3 — što predstavlja još jednu prekretnicu usred prelomne nedelje za svet br. 104.

POGLEDAJTE: Zizou Bergs pomešao „glineni zamah“ sa novim fizioterapeutima Klejem Snitemanom u Hjustonu

Kvalifikant je odao počast pariskim navijačima koji su mu pomogli da preрe cilj posle pobede, dozivajući ih na francuskom: „Gde je zabava?“ i svi su odgovorili kao jedan: „Evo zabave!“

Belgijanac ove nedelje uživa osećaj prednosti na domaćem terenu u Parizu, pošto je pobedio čuvenu prevrtljivu francusku javnost. Bluz (ili Les Bleus na francuskom) nije strano skandiranje „Zizu“ posle decenija pevanja u znak podrške nacionalnom fudbalskom heroju Zinedinu „Zizu“ Zidanu.

„Očigledno je to zahvaljujući neverovatnom Zinedinu Zidanu“, objasnio je Bergs, kada su ga pitali o poreklu njegovog prepoznatljivog imena tokom konferencije za medije posle meča. „Moj tata je bio fudbaler, i svi su (u njegovom timu) imali nadimak, takav ‘Maradona’ (po Dijegu Maradoni), a nadimak mu je zapravo bio ‘Zizou’…

„Moj tata je imao divnu ideju da me nazove Zizu.“

Dobivši ime po francuskom fudbalskom heroju Zinedinu "Zizu", Zidan daje Bergsu osećaj prednosti na domaćem terenu u Parizu.

Dobivši ime po francuskom fudbalskom heroju Zinedinu „Zizu“, Zidan daje Bergsu osećaj prednosti na domaćem terenu u Parizu.

Tokom Rolan Garosa koji je dospeo na naslovne strane navijača Vesla i publike u Partizanu, deljenje imena sa legendom nacionalnog sporta dalo je Bergsu simpatičnu prednost kod navijača. Zidan se penzionisao još 2006. godine, ali ne pre nego što je Francuskoj uručio trofej Svetskog prvenstva 1998. i krunu Evropskog prvenstva 2000. godine – što znači da su prošle decenije otkako su francuski vernici uspeli da skandiraju za „Zizu“ na stadionu.

Bergs je definitivno pozdravio podsticaj, jer se suočio sa velikim izazovom u prvom kolu protiv no. 24 nosioca Alehandra Tabila. On se vratio da pobedi Čileanac 3-6, 7-6 (5), 6-2, 6-2, zabeleživši ne samo svoju najbolju pobedu plasmanom, nego i dugo očekivanu prvu pobedu u glavnom žrebu jednog Grend slema. On je to podržao još jednim protiv Marterera, a za mesto u četvrtoj rundi suočiće se sa nosiocem Brojem 10 Grigorom Dimitrovim.

Belgijanac će računati na Les Bleus da još jednom bacim nekoliko Ajde! njegov put u petak.

„Sada, svaki put kada se vratim u Francusku na čelendžer turnir ili slično, ljudi su mi samo malo ljubazniji zbog mog imena“, rekao je Bergs. „To je stvarno sjajno.“

FLEŠBEK: Zizou Bergs živi u hajlajt rolni | Prvo kolo Rima 2024

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.