Pik dana: Irina-Kamelija Begu protiv Linde Noskove, Rolan Garos

Pik dana: Irina-Kamelija Begu protiv Linde Noskove, Rolan Garos

Noskova je pobedila u njihovom susretu sa Indijan Velsom, ali suočavanje sa Beguom na šljaci biće potpuno drugačija utakmica.

Raspored za Dan 5 na Rolan Garosu je apsolutno krcat, jer je kiša ispratila veći deo akcije 4. dana. Međutim, dok će se mnoga velika imena igrati u četvrtak, 30. maja, najviše me zanima susret Irine-Kamelije Begu i svetske broj 29 Linde Noskove. Begu je kasno počela ovu sezonu, pošto ju je povreda imala van priče do kraja marta. Međutim, Begu je od tada odigrao težak raspored na šljaci, a Rumun je u četvrtoj rundi u Rimu. Sviрaju mi se љanse da uznemiri Noskovu u sliиnim uslovima.

Begu nije uspela da pobedi Danijel Kolins u Rimu, s tim što je američka osnovna moć bila prevelika za nju. Ali Kolins je veoma jedinstven protivnik i nema mnogo igrača koji imaju tu sposobnost da udaraju ljude sa terena. Dakle, ne ulažem previše u taj gubitak. Umesto toga, više se fokusiram na Beguovu sposobnost da se povrati, pošto je zaradila pobedu od 6-2, 6-2 nad Julijom Rierom u prvoj rundi ovde. Begu je sada pobedila u 12 od 16 mečeva koje je odigrala ove godine, a svi su došli na šljaku. I ima 114-79 godina na šljaci u svojoj WTA karijeri.

Teško je prenaglašati koliko je važno uračunati u uslove prilikom hendikepiranja utakmice. Begu možda ne poseduje toliko talenta kao Noskova, ali 33-godišnjakinja zaista ima dobar osećaj kako da igra na šljaci. A njena sposobnost da konstruiše poene biće veliki faktor ovde. Noskova je već imala dosta uspeha na tvrdim terenima u mladoj karijeri, ali je 19-godišnjakinja odigrala samo 10 mečeva na šljaci na WTA nivou. Ona je 4-6 u tim mečevima.

Takođe je teško ignorisati da Begu ima veći procenat zadršaka i procenta pauze na šljaci u poslednje 52 nedelje. I dokle god se drži i kao server i kao povratnik, imaće prilično dobru priliku da dobije ovaj meč. Noskova je takođe igračica koja ponekad može da se baš spusti na sebe kada joj servis igre ne idu dobro. S obzirom na to da je držanje dovoljno tvrdo na glini, to nije nešto što će joj dobro poslužiti. Mora da bude u stanju da se otrese loših servis igara.

Noskova takođe ulazi u ovaj meč posle klimavog nastupa protiv Harijet Dart. Noskova je zaradila pobedu od 7-6 (3), 6-4 nad Dartom, koja nije ni blizu igrača na šljaci kakav begu jeste. Sve u svemu, verujem da mnogo toga favorizuje Begu kada gleda ovaj meč. U stvari, mislim da je pogrešan igrač favorit u ovome, tako da sam bio uzbuđen što ću videti šanse ovde. Noskova je možda pobedila Begu u Indijan Velsu prošle godine, ali suočavanje sa njom na šljaci biće potpuno drugačija utakmica. Begu je u četvrto kolo na Rolan Garosu ušao pre dve godine. Mnogo je opasnija nego što njen plasman od 127 sugeriše.

Pik: Begu ML (+134)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.