Citat dana: Iga Swiatek poručuje navijačima „Tiho, s’il vous plaît“ na Rolan Garosu

Citat dana: Iga Swiatek poručuje navijačima "Tiho, s'il vous plaît" na Rolan Garosu

Nakon što je Dejvid Gofin prozvao navijača koji je „ispljunuo žvakaću gumu“ u njegovom pravcu tokom meča, sve veći broj igrača kaže da je i njima dosta neprijateljskog tretmana u Parizu.

Jedan od najboljih WTA mečeva godine odvijao se u sredu na Rolan Garosu, pošto se četvorostruka Grend slem šampionka Naomi Osaka suočila sa dvostrukim braniocem titule Igom Sviatekom u drugom kolu.

Susret visokih uloga između sadašnjeg i bivšeg sveta Br. 1 bio je dovoljno uzbudljiv sam po sebi, ali je u više navrata zamalo izbacio iz koloseka neuredne navijače na terenu Filipa Četrijera koji su želeli da budu deo akcije – još jedan primer „huligana“ koji sve više idu „predaleko“ na ovogodišnjem turniru.

Pročitajte još: Za Bena Šeltona, suočavanje sa francuskim igračem u Parizu osećalo se kao ‘igranje u SEC-u’

Od njihovog ponavljanja uzvikivanja do njihovog nemilosrdnog zviždanja, pariska publika je odavno predstavila jedan od mentalno najvećih izazova u tenisu za ne-francuske igrače. Još je gore za nesrećne koji su privučeni da se suoče sa domaćim igračem – što je zabavni Ben Šelton nedavno saznao nakon što je bio izložen psovanja, heklingu i ‘fudbalskoj’ atmosferi u pobedi protiv Huga Gastona.

Vrhunski nosilac Sviatek gestikulira tokom meča protiv Osake na Rolan Garosu, gde je molila navijače da podrže igrače "između mitinga, ali ne i tokom".

Vrhunski nosilac Sviatek gestikulira tokom meča protiv Osake na Rolan Garosu, gde je molila navijače da podrže igrače „između mitinga, ali ne i tokom“.

Ali nikada se ranije nije osećalo ovako neprijateljski na Rolan Garosu, a sada sve veći broj igrača govori da im je dosta neprijateljskog tretmana.

Juče je David Gofin obelodanio da su ga „tri i po sata vređali“ navijači na Terenu 14, i prozvao jednog navijača koji je navodno čak „ispljunuo žvakaću gumu“ u njegovom pravcu tokom pobede protiv francuskog džokera Đovanija Mpetšija Periarda u, kako je belgijski igrač nazvao, „potpunom nepoštovanju“.

U sredu uveče u Parizu, svetski broj 1 Swiatek je bio taj koji je pogodio njen prelomni poen posle višestrukih prekida u onome što je brzo postalo instant klasik protiv Osake. Uprkos brojnim molbama predsedavajućeg Aureli Turte za tišinom, navijači su nastavili da vape između servisa, pa čak i tokom poena.

Nakon što je obezbedila pobedu nad Osakom 7-6 (1), 1-6, 7-5, imala je snažnu poruku dok je pozivala na poštovanje tišinu, molim—za igrače koji jednostavno pokušavaju da uloћe predstavu:

IGA: SWIATEK: Žao mi je što uopšte dovodim (ovo gore)… Imam ogromno poštovanje prema vama i znam da u osnovi igramo za vas, jer je ovo zabava. Takođe zarađujemo novac jer ti.

Ali ponekad, pod velikim pritiskom, kada nešto vrištite tokom mitinga ili neposredno pre povratka, zaista je, zaista teško biti fokusiran.

Obično ovo ne posagaрam, jer ћelim da budem tip igraиa koji je u zoni i stvarno fokusiran… Ali momci, ovo je ozbiljno za nas. Ceo život se borimo da budemo bolji i bolji… Ulog je veliki, ovde ima mnogo novca za pobedu, tako da gubitak čak i nekoliko poena može mnogo da se promeni.

Molim vas, momci, ako možete da nas podržite između mitinga, ali ne tokom… To bi bilo stvarno, stvarno neverovatno.

Sviatekove reči naišle su na glasan aplauz stotina drugih navijača na terenu Filipa-Četriera koji su cenili učinak igrača, jedan od blokbaster ranih mečeva ženske manifestacije.

Pobedom nad Osakom, Poljakinja je produžila pobednički niz Rolan Garosa na 16 mečeva zaredom kada je krenula u treće kolo. Ona sledeće čeka pobednicu Janu Fet i Mari Bouzkovu, pošto je njihov meč obustavljen zbog kiše i pomeren za četvrtak.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.