Autoportret, napisao Rafa Nadal

Autoportret, napisao Rafa Nadal

Najobičnija stvar u ponedeljak nisu bile samo ovacije na centralnom terenu Rolan Garosa, već da su Đoković, Sviatek, Alkaraz bili tamo… Opraštaš se od legende

Poslednja slika Pabla Pikasa bila je autoportret neposredno pre njegove smrti. Najveći španski genije, bez da se izvuče iz stigme, mislio je da je uradio nešto što ranije nije mogao. „Nije ni nalik onome što sam uradio“, rekao je on Pjeru Daiksu, novinaru kome se može dodeliti titula zvaničnog biografa.

Prošlog ponedeljka Rafa Nadal, na Rolan Garosu, u srcu Bois de Bolougna

I gde je Daix šetao,
Uradio je i nešto što niko drugi u tenisu nije uradio ranije.

Najvažnije je bilo da se ne nađe na stazi. Nadal odigrao izvanredan meč, ali to nije bilo dovoljno za pobedu
jedan od 15 najznačajnijih tenisera ovog veka, Aleksandar Zverev. Pobeda je bila lula san od kada je žreb najavljen u četvrtak.

Zaista magična stvar je bila videti ko je na tribinama. Razdvojeni sa 20 metara bili su Alkaraz, Đoković i Sviatek.
Muškarci i žene kovitlaju se, kako je Stajnbek opisao u svom romanu, sa osećajem da žive u legendarnom trenutku. Koliko se sećam, ne sećaš se toliko ljubičastog u meču kao da si hteo da odaš počast legendi. Nije moglo biti boljeg mogućeg dana. A Nadal ga je imao sa dva sveta br. 1 i naslednikom na mestima.

Ishod nije razjasnio Rafu budućnost. Preneo je više nego što je rekao. „Ako je poslednji put, mnogo sam se zabavljao“, izbrbljao je,
Možda i najznačajnija fraza kratkog, emotivno nabijenog govora koji je održao teniser koji je 14 puta ugrizao trofej velikog terena na šljaci. Osećaj koji je napustio je, naravno, da je pala zavesa na njegovu istoriju na ovom Grend slemu. On će se vratiti na Olimpijske igre, u tri seta, gde ga telo još uvek nije tužilo za kaznu kojoj je bio izložen dve decenije.

Pikaso i Nadal, ujedinjeni istom ivicom u svojoj dragocenoj fazi, povezani Parizom,
Oni se takođe konvergiraju u to da budu sigurno dva najuniverzalnija nacionalna proizvoda ove zemlje. Dva priznata genija koji su zaslužili divljenje svog esnafa. Oni koji znaju. Kritičari samo sami prave izjave koje čujemo od njih.
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.