Ben Šelton jaše novi talas američkog oduševljenja na šljaci na Rolan Garosu

Ben Šelton jaše novi talas američkog oduševljenja na šljaci na Rolan Garosu

Otkako ga je direktan ulazak na Australijan openu 2023. motivisao da ode po pasoš, Šelton se izgleda zaljubio u Evropu i njene terene od gline – a sada se čini da ga kontinent ponovo voli.

Ovo je bila prilično neverovatna atmosfera, iskreno. Ovo je prvi put da sam izašao na teniski meč i imao bend koji je svirao na tribinama na mom terenu, tako da mislim da je to bilo prilično posebno. Ben Šelton posle pobede na Rolan Garosu u prvom kolu nad Francuzom Hugom Gastonom

Igrači pričaju herojske, pa čak i priče o podizanju kose o tome da moraju da se suoče sa onom vrstom partizanske publike koja se okuplja na Rolan Garosu kad god je utakmica u kojoj učestvuje domaći talenat u ofingu. Ali za Bena Љeltona, njegov sastanak sa Gastonom, rodom iz Tuluza, izazov nije bio samo izvodljiv, bilo je zabavno.

Zamisli! Vaš bend vam je poželeo dobrodošlicu na Teren 14 na cenjenom stadionu Rolan Garosa. Šta tu ima da vam se ne sviđa, nema veze što su ersatz marširajući bend, teški na udaraljkama, i hor za pevanje, bili tu da pokušaju da povuku Gastona – a ne kovrdžavog Šeltona – prvo preko ciljne linije.

„Volim ove trenutke“, rekao je novinarima Šelton, 21-godišnji 21-godišnji rodom iz Atlante, posle uredne pobede u četiri seta nad Gastonom koji ima 88 rangiranih. „Uživam u ovakvim atmosferama. Imao sam mnogo hekleranja dok sam bio na koledž tenisu, ali danas je publika bila samo glasna, skandirala je, podržavala svog zemljaka. To je nešto što voliš da vidiš.“

Pročitajte još: Tomi Pol, Tejlor Fric predvode Amerikance u otkrivanju – ili ponovnom otkrivanju – radosti i tajni tenisa na crvenoj šljaci

Ne tako davno, te reči koje dolaze iz usta američkog igrača bi predstavljale nešto kao je jeca. Ali Љelton ne liиi na mnoge njegove pretke. DNK je očigledno američka: robusna, jednostavna, prizemljena u levom servisu koji duva fitilj. Međutim, Šelton, koji će u sredu u drugom kolu igrati protiv bivšeg finaliste Ju-Es opena Keija Nišikorija, nema poznatu averziju prema šljaci ili, što se toga tiče, izazov rada u nacijama koje možda nemaju samopumpavanje pumpi ili sonične vožnje.

Šelton se izgleda zaljubio u Evropu i njene glinene terene, a čini se da ga kontinent voli. To možda deluje čudno, s obzirom na to da je Šeltonovo prvo putovanje u inostranstvo bilo početkom 2023. godine, kada ga je direktan ulazak na Australijan open motivisao da ode po pasoš. Šelton nikada nije ni kročio na evropsku crvenu glinu sve do proleća 2023.

Dok se neki od američkih igrača još uvek bore sa šljakom, nedavni nalet entuzijazma za crvenu prljavštinu koju su pokazali kvalitetni igrači poput Tejlora Frica, Tomija Pola i Sebija Korde izgleda da beži mlađim igračima, uključujući Šeltona i 19-godišnjeg Aleksa Mišelsona. Svi oni shvatajući, u nekim slučajevima učeći, da nema smisla boriti se protiv gline, očekivati da se ona povinuje vašoj volji. Površina i sve njene nijanse – zajedno sa ambijentom na događajima gline – tu su da se uživaju.

Uostalom, velika „tajna“ tenisa na šljaci može biti u tome što nema tajne. Govoreći o sopstvenoj evoluciji na crvenoj prljavštini, polufinalistkinja Rolan Garosa iz 2018. godine Medison Kiz iz SAD rekla je na Mastersu u Madridu: „Mislim da je toliko dugo na šljaci bilo da sam stalno pokušavala da promenim svoju igru kako bih uklopila šljaku, nasuprot tome što sam samo igrala tenis na šljaci, znate, pravila neke manje tvitove ovde ili tamo.“

Kiz je uspela sa tim mentalitetom jer se iznenađujuće dobro kreće na šljaci i zaista može da zapuši loptu kada joj sporija podloga daje vremena da se namesti. Љelton ima sliиne osobine.

„Volim ove trenutke… Imao sam mnogo hekleranja dok sam bio na koledž tenisu, ali danas je publika bila samo glasna, skandirala je, podržavala svog zemljaka. To je nešto što volite da vidite“, rekao je Šelton.

Doduše, na neki način, stav je možda još važniji od atributa kada je u pitanju igra na šljaci. Љeltonov rezultat na glini je bio solidan, ako ne i spektakularan. Osvojio je titulu (svoju prvu na šljaci) ali to je bilo na domaćoj šljaci u Hjustonu. Na tradicionalnoj crvenoj glini ima 3-3 (do sada), u četiri discipline. Moћda ne zvuиi mnogo, ali nije poslalo Љeltona u egzistencijalnu krizu. On je u procesu.

„Volim da igram ovde na Otvorenom prvenstvu Francuske“, rekao je Šelton, misleći na atmosferu u svom meču sa Gastonom. „Veliki je motivator kada čujete pojanje i navijanje kad god napravite nepredviđenu grešku. Ali takođe, thEre je bio toliko energije za mene, što ga je učinilo fenomenalnim.“

Dodao je: „Ponekad je teško kada se potpuno utihne kada pogodite dobar šut, a oni polude svaki put kada promašite, ali ovde je bilo malo ravnomernije. Očigledno je imao prednost na domaćem terenu, ali osetio sam neku ljubav tamo negde.“.

Pročitajte još: Citat dana: Za Bena Šeltona, suočavanje sa francuskim igračem osećalo se kao „igranje u SEC-u“

Šelton je imao dosta iskustva u radu sa eksuberantnim, pa čak i neprijateljskim navijačima za dve godine koje je proveo kao Univerzitet u Floridi Gator, igrajući za bivšeg profesionalca koji je postao TRENER NCAA, njegovog oca Brajana Šeltona. Navijači na kolegijumu se sastaju igraju grubo, a Šelton je imao metu na leđima. Prema tome, bio je više nego spreman za nekoliko rogova i bubnjeva Kort 13. Verovatno će mu izgledati užasno tiho da ide napred.

„Mislim da je igranje u Gruziji uporedivo (sa iskustvom sa Terena 13)“, rekao je Šelton, prisećajući se svoje kolegijalne karijere. „Ne zbog buke. Samo zato što su veoma gadne, izborne reči koje ti ljudi govore na tribinama. Rekao bih da su Džordžija, Kentaki i Tenesi verovatno tri najgora za mene.“

Za poznavaoca navijača koji se loše ponašaju, Sud 13 je bio parče torte.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.