Pik dana: Denis Šapovalov protiv Frensis Tijafo, Rolan Garos

Pik dana: Denis Šapovalov protiv Frensis Tijafo, Rolan Garos

Kada je ovaj meč u pitanju, sok je vredan ceđenja.

Neće biti nestašice vatrene moći kada se Denis Šapovalov suoči sa Frensis Tijafo na Rolan Garosu u sredu, 29. maja. Šapovalov je trenutno tek 118. na svetu, ali to je zato što se Kanađanin vraća iz povrede. Ovaj 25-godišnjak je rangiran čak na 10. mestu, a teško bi vas pritisnulo da pronađete 25 igrača koji su talentovaniji od njega. To je važno napomenuti za one koji gledaju ovaj meč i pokušavaju da shvate kako je neugašeni igrač tako veliki favorit u odnosu na Tijafoa, svetskog broj 26. I zapravo mislim da su neke od cena na Šapovalovu prilično povoljne, zbog čega igram Kanađanina na liniji novca.

Šapovalov je do sada imao sezonu na šljaci, ali je 4:3 na prašini od dolaska u Madrid. U međuvremenu, Tijafo je bio samo 1-4 na evropskoj šljaci, pre nego što je jedva izbacio Matiju Belučija u svom openeru, 6-3, 3-6, 6-7 (6), 6-4, 6-4. Dakle, iako Šapovalov nije baš zapalio svet svojom igrom, ipak je bio malo bolji od Tijafoa od dolaska u Evropu da igra na šljaci. Takođe, meč sa Belučijem bi trebalo da otvori oči o tome koliko je ovaj meč zabrinjavajući za Tijafoa. Amerikanac se mučio sa levičarem koji ima mnogo manje snage sa osnovne linije od Šapovalova, uz mnogo lošiji servis.

Tijafoove poteškoće u serviranju ove sezone bile su veliki deo razloga što sam bio na Belučiju da pokrijem utakmicu raširenu u prošlom kolu. Procenat zadrške Amerikanaca je u padu sa 85,7 odsto u 2023. na 80,3 odsto 2024. godine. On je takođe zabeležilo pad procenta pauze sa 21,4 odsto u 2023. na 18,6 odsto 2024. godine. Ove male stvari se sabiraju i mogle bi da se vrate da ga ujedu protiv Šapovalova, koji ima sposobnost da zaista bombarduje svoje prve servise.

Povrh svega, Šapovalov je sa 4:2 protiv Tijafoa u šest susreta u karijeri. Kanađanin takođe ima pobednički rekord na šljaci tokom karijere, dok Tijafo ima samo 33-38 na ovoj podlozi. I veći deo Tijafoovog uspeha na prljavštini došao je u Teksasu, koji se igra na zelenoj glini. Ti uslovi uopšte nisu slični onima koje vidimo u Evropi, zbog čega Tijafoova predstava nije preneta.

Sve u svemu, bio bih veoma iznenađen ako Šapovalov ne nađe način da prođe ovuda. Dolazi do velike pobede u dva seta nad Lukom Van Ascheom, veoma talentovanim mladim Francuzom. To bi trebalo da mu uli samopouzdanje koje mu je potrebno da dođe do Tijafoa, koji bi takođe mogao da bude malo umoran pošto je odigrao skoro četiri sata prošle runde.

Pik: Šapovalov ML (-170)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.