Da li Naomi Osaka ima šansu protiv Iga Sviateka na Rolan Garosu?

Da li Naomi Osaka ima šansu protiv Iga Sviateka na Rolan Garosu?

Plus, pregledi i predviđanja za Grešnika protiv Gasket i Tijafo protiv Šapovalova.

Iga Swiatek vs. Naomi Osaka

Osećaj je kao davno kada su ovo dvoje bili drugari na Instagramu tokom pandemije, zar ne? Tih dana, Osaka je bila najsjajnija mlada zvezda WTA, i novo lice ženskog tenisa, dok je Sviatek bio jedan od mnogih. Sada je, naravno, Iga taj koji je čvrsto etabliran na broju 1, i Osaka koja je na 134. mestu i naporno radi na tome da sastavi pobede unazad.

Igrali su dva puta. U „Pre Tajmsa“ Osaka je u Torontu 2019. pobedila Sviatek u dva tesna seta. U post-COVID eri, Sviatek se kotrljao pored Osake 6-4, 6-0 u finalu Majamija 2022. Trenutno svaka od njih ima četiri velike titule na svoje ime, ali teško da je to znak da će se ravnomerno poklopiti u sredu. Na Rolan Garosu su stigle tri Svijatekove slem pobede, dok Osaka ovde nikada nije prošla treće kolo, niti se plasirala u finale bilo kog takmičenja na šljaci.

Treba li očekivati da Swiatek prođe pored Osake kao što radi sa svima ostalima na prljavštini, i kao što je uradila protiv nje u Majamiju? Moguće je. Iga je trenutno mnogo samouverenija, i mnogo udobnija na šljaci. Istovremeno, Osaka zaista ima više oružja od većine Sviatekovih protivnika, i snažniji povratak servisa, što bi trebalo da joj pruži šansu da preuzme kontrolu nad nekim od mitinga od nje. Trik za Osaku možda to radi i završava poentu, pre nego što sabotira sebe nepredviđenom greškom. Pobednik: Swiatek

Uključite se na Teniski kanal.

Uključite se na Teniski kanal.

Jannik Sinner protiv Ričarda Gaskea

Svaka metrika favorizuje Grešnika. Ima 22 godine. Gasket ima 37 godina. On je rangiran kao br. 2; Gasket je br. 124. On ima 29-2 u sezoni; Gasket je 3-8. Osvojio je veliku titulu ove godine u Australiji; Gasket nije prošao treće kolo na slemu, bilo kom Slemu, od 2016. U njihova dva prethodna susreta, Grešnik je pobedio oba puta. Grešnik pogađa ogromnim tempom sa obe strane, nešto što će verovatno naterati Gasketa da se pomeri nazad kako bi imao dovoljno vremena za svoje duge, lučne kopnene udarce.

Gasketu će ići dve stvari, od kojih nijedna nije merljiva po brojevima. (1) Grešnik je nedavno doživeo povredu kuka zbog koje je bio van terena nekoliko nedelja vodeći na ovaj turnir. Kaže da mu je bio dobar osećaj posle meča prvog kola, ali da to nije idealna priprema. (2) Gasket će imati podršku okupljenih, koji bi trebalo da ga ojačaju ako ranije zaosta. Ipak, iako bi atmosfera trebalo da doda zabavnu vrednost, to verovatno neće biti dovoljno da se zatvori jaz između ovo dvoje. Pobednik: Grešnik

Gasketu će trebati više od publike da bi se družio sa Grešnikom.

Gasketu će trebati više od publike da bi se družio sa Grešnikom.

Frances Tiafoe vs. Denis Šapovalov

Jedan je desnoruki Amerikanac, drugi je levoruki Kanađanin, ali inače ima dosta sličnosti između ova dva veterana sredinom 20. Obojica su drečavi, štrajkački, atletski šuteri koji su se učinili dovoljno doslednim da stignu do Top 10. Ali ne dalje– broj 10 je visoka karijera za oboje. Ni jedno ni drugo nije dugo ostajalo tamo. Njihova štula se vratila, i oni su skliznuli nazad na rang listu. Šapovalov je trenutno na 118. mestu i ima sniženje 7-13 u 2024. godini, dok je Tijafo ove sezone 26. i 11-11.

Stavite ovo dvoje jedan preko puta drugog i trebalo bi da vidite eksplozivnu, emotivnu, nepredvidivu, nesavršenu, aferu napred-nazad. Dok Tijafo ima viši plasman, Šapovalov vodi glavom 4-2 (nisu se suočili od 2021. godine). U prvom kolu, Šapo je pobedio u tri, a Tijafo u pet, ali čak i sa njegovim relativnim nedostatkom efikasnosti, ovde ću dovesti Amerikanca. Pobednik: Tiafoe

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.