Iga Swiatek nastavlja da dominira Coco Gauff, ali je čini i boljim igračem

Iga Swiatek nastavlja da dominira Coco Gauff, ali je čini i boljim igračem

„Protiv verovatno bilo koga drugog danas, dobio bih meč“, rekao je Amerikanac posle njihovog polufinala u Rimu.

Servirajući na 4-4 u prvom setu protiv Iga Sviateka u Rimu u četvrtak, Koko Gauf je izgledala i zvučala samouvereno. Stigla je do 40:0 sa asom koji je sleteo na T, i ispratila ga silom „Hajde!“ Izgledalo je sigurno da жe zadrћati i poиeti sa 5:4.

U sledećem poenu, Gauf je pogledao bekhend na sredini terena. Nemilosrdno je udarala taj šut kroz prvih osam utakmica, skakala u njega, spuštala ga niz liniju, pogađala pobednike sa njim – i, da, i pravila neke greške, takođe. Ovog puta, pokušala je nešto drugačije, drop šoto. Udarila ga je иisto, ali ne dovoljno visoko, i pronaљla je traku. Komentatori koji su zvali meč složili su se da je to dobar promašaj, kao i da će mešanje isplatiti dividende za nju na duže staze. I ja sam isto mislio u to vreme.

Nažalost, ne mislim tako sada, a sumnjam da ni Gauf zna. U sledećem poenu, na 40-15, požurila je i preko bekhenda ušla u mrežu. Na 40-30, Sviatek je blokirao povratak koji joj je išao na glavu, a onda ispalio pobednika forhenda da bi to bio dvojak. Onda je Gauf dva puta dva puta uzastopno greškom izgubio utakmicu.

Sviatek je imala pauzu koju je tražila, a svi znamo šta se dešava posle toga – ona beži sa mečom. Nekoliko minuta kasnije pobedila je u prvom setu sa 6:4, a u drugom je pobedila sa 6:3. Gauf je otvorio vrata za milimetar sa onim promašajem drop-šota, i Swiatek je proleteo kroz njega, na način na koji igrači br. 1 imaju običaj da rade.

Iga je Kokoina planina na koju treba da se popne, najveća prepreka između nje i višestruke slem budućnosti.

Iga je Kokoina planina na koju treba da se popne, najveća prepreka između nje i višestruke slem budućnosti.

Taj momenat pominjem ne samo zato što je bio inflekcioni poen na meču, već i zato što pokazuje koliko malo margine za grešku Gauf ima protiv Sviateka na šljaci. To važi za bukvalno sve Sviatekove protivnike, ali pogotovo za Amerikanca, koji je sada 1-10 protiv Poljaka, i 0:4 na prljavštini. Iga je Kokoina planina na koju treba da se popne, najveća prepreka između nje i višestruke slem budućnosti.

Ovo je bio njihov prvi susret 2024. godine, a Gauf je očigledno došao sa planom prve utakmice koji je napravljen specijalno za ovog protivnika. Otiљla je veжa od normalne na svom servisu. Nagnula se – ili skočila – u svoj bekhend, i nije se plašila da siđe niz liniju kada joj se ukaže prilika. Bila je jednako agresivna i sa svojim forhendom. Obično, Gauf ima običaj da dozvoli da joj ovaj hitac dođe, i završi tako što se ljulja na njemu odbrambeno, i iz preblizu njenog tela. Ovog puta ga je uzela ranije, sa punim rezom, i ciljala u krivine. Veći deo dana, Gauf je davala onoliko dobro koliko je imala sa Sviatekom sa osnovne linije, što nije često bio slučaj u prošlosti.

„Mislio sam da sam odigrao dobro većinu utakmice“, rekao je Gauf. „Protiv verovatno bilo koga drugog danas, dobio bih meč.“

„Želeo sam da budem agresivan, što sam osećao kao da jesam. Mislim da sam propustio neke lopte u nekim trenucima kvačila. To je ono љto je agresivno. Mislim da ću, ako nastavim da igram na taj način, biti dosledniji u tome.“

Igranje boljih igrača vas čini boljim: to je jedan od prvih zakona poboljšanja tenisa. Danas ste mogli da vidite Swiateka kako forsira bolju verziju Gauffa na površinu. Ona koja uživa u šansi da krene na forhend krosover, ili napaja bekhend niz liniju, umesto da se oslanja na svoju odbranu i brzinu da izvlači greške protivnika. Jedina stvar koju bi mogla češće da spušta je bacanje visokih lopti u Svijatekov bekhend, taktika koja joj je dobro funkcionisala prošlog leta u Sinsinatiju.

„Mislim, ona je odličan igrač“, rekao je Gauf. „Morate da igrate na vrhu svoje igre. Mislim da sam to radio na momente. Mislim da u trenucima koji su bili važni, nisam to uradio.“

Sviatek je takođe majstor stila prvog udarca koji je Gauf danas pokušavao da odigra. Dok je meč bio bliži rezultatu 6-4, 6-3, Sviatek je rekla da je uvek osećala da može da radi šta želi napolju. Gaufova agresija joj, drugim rečima, nije smetala.

„Lepo je igrati polufinale protiv vrhunskog igrača, nekako se osećati kao da možete da igrate svoju igru i uživate u tome“, rekao je Sviatek.

Gauf kaže da se nada da će ponovo igrati protiv Sviateka na Rolan Garosu, i da je u pravu što to želi. Dok je Sviatek nokautira sa turnira i verovatno je ostavlja obeshrabrenu u trenutku, ona je takođe čini boljim igračem.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.