Vrhunski teniseri kažu da previše igraju jer su turniri predugo

Vrhunski teniseri kažu da previše igraju jer su turniri predugo

Dugo tražena nadogradnja teniskih turnira u Madridu i Rimu bila je bonanza za organizatore tako što ih je proširila na skoro dve nedelje. Za igraиe? Pa, nisu bili ni približno oduševljeni.

RIM (AP) — Više takmičarskih dana, više prodatih ulaznica, više TV vremena, više novca.

Za organizatore tenisa, dugo tražena nadogradnja turnira u Madridu i Rimu – koja ih proširuje sa osam dana na skoro dve nedelje – bila je bonanza.

Za igraиe? Pa, nisu bili ni približno oduševljeni.

S tim što Madrid i Rim prate već uspostavljena dvoneedeljna dešavanja u Indijan Velsu i Majamiju, nekoliko najbolje rangiranih igrača – onih koji dosledno stižu do završne faze ovih turnira – sve je umornije od provođenja mnogo više vremena na putu.

„Morate da budete neka vrsta superheroja da biste bili dosledni unazad 10 dana u svakom događaju da biste došli do samog kraja“, rekao je nedavno šampion Monte Karla Stefanos Cecipas u Rimu.

Ono što smeta vrhunskim igračima je to što se ovi turniri na Masters nivou modeluje posle Grend slemova ali i dalje nisu tako prestižni kao Grend slemovi: Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open.

U suštini, turniri u Madridu i Rimu su samo zagrevanje za Rolan Garos.

„Želeli smo više drame i onda smo malo previše razvukli dramu, gde nekako postaje kao ‘telenova’ koja je bila previše sezona“, rekla je Viktorija Azarenka, koja je ranije bila rangirana kao broj 1. „Nadamo se da ćemo napraviti neke izmene, jer je to predugo.“

Sledeće godine, Otvoreno prvenstvo Sinsinatija – zagrevanje za US Open – takođe će biti prošireno na format od dve nedelje, što povećava remi sa 64 na 96 igrača.

„Ljudi žele da gledaju vrhunske igrače kako igraju jedni protiv drugih, iz nedelje u nedelju… Postoji tržište za to, ali mora da se razmišlja da bismo bili sigurni da ćemo se pobrinuti za naše igrače“, rekla je Azarenka.

Prva 32 nosioca u proširenim događajima dobijaju bajseve do drugog kruga, a svi igrači dobijaju slobodne dane između mečeva – što je promena u odnosu na stari format.

„Dvosedmeljni Masters 1000 događaji su odlični za igrače koji su rangirani između 50 i 100 na svetu jer dobijaju priliku da igraju glavni žreb na Masters 1000 događaju. Nije sjajno za Top 10 igrača“, rekao je petoplasirani Aleksandar Zverev.

Želeli smo više drame i onda smo malo previše razvukli dramu, gde nekako postaje kao ‘telenova’ koja je bila previše godišnjih doba. Viktorija Azarenka

"Dan između mečeva? Ako si na drugom mestu, to nije odmaranje. Ako pokušavate da se u polufinale ili finale svakog takmičenja, samo ste daleko duže, a morate da radite mnogo više", rekao je Aleksandar Zverev.

„Dan između mečeva? Ako si na drugom mestu, to nije odmaranje. Ako pokušavate da se u polufinale ili finale svakog takmičenja, samo ste daleko duže, a morate da radite mnogo više“, rekao je Aleksandar Zverev.

„Da, rečeno vam je da imate dan između, ne morate da igrate svaki dan. Na kraju dana, to nije odmaranje. Odmaranje je kada provodite vreme kod kuće, kada spavate u svom krevetu, možda sa porodicom, možda sa svojim psima, možda sa svojom decom ako imate decu, zar ne? … Dan između mečeva, ako ste na drugom mestu, to nije odmaranje. Ako pokušavate da se u polufinale ili finale svakog događaja, samo ste daleko mnogo duže, a morate da radite mnogo više“.

Raspored je u poslednje vreme vruća tema zbog povreda dvojice najboljih mladih igrača muške turneje, Janika Grešnika i Karlosa Alkaraza, čak i ako njihove povrede možda neće biti direktna posledica dužih turnira.

Grešnik (povređeni kuk) i Alkaraz (desna podlaktica) obojica su se povukli iz Rima.

Međutim, povrede vrhunskih igrača nisu ništa novo.

„Sviđa mi se ovaj format od dve nedelje“, rekao je četvrtoplasirani Daniil Medvedev. „Volim kada postoji slobodan dan… Ne verujem da bi povrede došle iz ovog formata.“

Dodao je i 22-godišnji Grend slem šampion Rafael Nadal: „Na kraju igrači žele da zarađuju. Turniri ћele da naprave novac. Onda je sve (a) ciklus taj koji se spoji. Prihvatamo tu ulogu.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.