„Nove visine“ sa Stefanosom Cecipasom

"Nove visine" sa Stefanosom Cecipasom

Stiže Grk, koji traži svoj prvi Slem – i rang listu br. 1.

Želim odmah da dodam nove ciljeve. Želim da postavim nove visine… Znaš na šta mislim? Treba mi još nekoliko pobeda. Treba mi još nekoliko velikih, teških mečeva gde ću morati da izdržim te i pobedim u tim.“ Stefanos Tsitsipas, no. 6 seme u Rimu i br. 8 na turneji, odgovorio je novinaru koji je pitao da li je on sada „najbolji kandidat“ da preuzme rang listu Br. 1

Bili smo ovde i ranije, narode, u više navrata. Najbliži Cicipasu koji je došao na zavidnu čast bio je 2021. godine, u godini kada je osvojio Masters u Monte Karlu, izgubio žestoko osporavano finale u tri seta od Rafaela Nadala u Barseloni, i igrao —ali je izgubio —finale od Novaka Đokovića u pet setova na Rolan Garosu.

Ovaj 25-godišnjak je reprizirao svoje nastupe u Monte Karlu i Barseloni 2012. Zapalio se na Mastersu u Rimu, toliko da možete pomisliti da je u ličnom krstaškom pohodu da održi čast ugroženog jednorukog bekhenda.

Cicipas je u ponedeljak napumpao rimskog nosioca Aleksa de Minaura sa tako divljačkim prikazom artiljerije, predavši samo tri utakmice protiv jednog od najuvredljivijih baselinera koji danas radi. Naravno, ušao je u meč sa prednošnošжu od 10:1 u njihovoj seriji, ali de Minaur je takoрe u poslednje vreme u usponu. Prebijanje je možda bilo povoljno u ovom trenutku u haotičnoj, vrhunskoj ATP sezoni.

„Zaista sam osećao da je moj protivnik osetio težinu i dubinu moje lopte“, rekao je Cicipas u svom intervjuu posle meča. „To mi je dalo hrabrost, dalo mi je veliko verovanje u sebe da mogu da nastavim da guram u tom smislu. Znao sam da danas nešto dobro radi za mene.“

Cicipas je bio u plamenu, toliko da možete pomisliti da je u ličnom krstaškom pohodu da održi čast ugroženog jednoručnog bekhenda.

Cicipas je bio u plamenu, toliko da možete pomisliti da je u ličnom krstaškom pohodu da održi čast ugroženog jednoručnog bekhenda.

Ne samo danas. Cicipas je otekao od samopouzdanja od proboja u Monte Karlu. Animiran je i lokvan u svojim medijima. Njegov talenat za dramatiиnost je u preterivanju.

„Nikada nisam video razlog da ne pratim svoje snove do te dubine“, rekao je on, povodom tog pitanja o prvom mestu. „Bio bi blagoslov da sam u stanju da osvojim i ostvarim to. To je moj san od prvog dana profesionalnog tenisa.“

Prepreke koje predstavljaju njegovi rivali možda ne predstavljaju toliku pretnju njegovim nadama kao da će neći emotivnu paru pre predstojećeg velikog šoua u 16. To nije hiperbola: ovo će verovatno biti najšire otvoreni Rolan Garos poslednjih godina.

Rafael Nadal je opsednut povredom i možda neće ni igrati. Novak Đoković se zabio u glavu flašicom vode u Rimu i odmah ostao bez sledećeg ispadanja – spustivši svoj rekord ove godine na anemičnih 12-5 bez titula. Karlos Alkaraz ima bolnu podlakticu, a Janik Siner se povukao iz četvrtfinala u Madridu sa klošarskim kukom. Punteri kidaju kosu pokušavajući da shvate na koga da se klade.

Prilika se zove, a Tsitsipas mora da liћe svoje kotlete. Za razliku od većine njegovih glavnih rivala, luk mu se uzdiže. Povreda leđa koja mu je uništila kraj kampanje 2023.

„Bio sam neko vreme ispred Top 10“, kaže on. „To me je malo povredilo. Zato, vratiti se, to je sjajan osećaj.“

U neuobičajenom preokretu, Cicipas je takođe odlučio da kontroliše štetu svog nedavnog eksperimenta modifikovanim stavom službe. On je usvojio „tačkasti“ stav koji je bio sav bes kod nekih elitnih igrača, uključujući i Grešnika, ali ga je Grk napustio u korist svog starog ali dobrog „platforma“ stava, onog koji je svakako bio dovoljno dobar za Rodžera Federera tokom cele karijere.

Cicipas je rekao da takvo petljanje „uzima danak, mentalno“, i da mu je razbijanje ustanovljenog obrasca uništilo ritam. Našao se rastrojen i plutajući, plen sumnji i preteranog razmišljanja.

„Jednom kada počnete mnogo da razmišljate, to je problem jer ne možete da se koncentrišete na ono što se dešava pred vama“, rekao je on. „Vaš um putuje u različitim pravcima i mestima. Uradio sam nešto čudno, što nikada pre nisam radio na meču. Pokušavao sam različite stvari tokom meča, što je definitivno nešto što ne preporučujem nikome da radi“.

Cicipas je dodao da je, kada je nastavio svoj stav o platformi, osetio obnovljeno samopouzdanje, ne samo zato što veruje da mu to omogućava da otvori vratrt lakše. Stav je, rekao je on, „deo mog identiteta“.

Dvostruki Grend slem drugoplasirani je takođe deo njegovog identiteta, ali Tsitsipas bi bio više nego srećan da se toga odrekne i bude poznat, jednostavno, kao Grend slem šampion. Njegove љanse da to postigne moћda su bolje nego ikad.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.