Tabilo stiže do svog prvog polufinala Mastersa 1000 i ostaje bez ispuštanja seta

Tabilo stiže do svog prvog polufinala Mastersa 1000 i ostaje bez ispuštanja seta

Čileanski teniser, Đokovićev ‘dželat’ na Foro Italiku, nije dao nikakvu šansu Kinezu Žiženu Žangu

IJa sam Čileanac Alehandro Tabilo Prešao je preko Kineza Zhizhen Zhang On ih je u sredu pobedio u dva seta (6-3 i 6-4) i plasirao se u polufinale Mastersa 1000 u Rimu, prvog na turniru ove kategorije u karijeri.

Tabiova ljubavna veza sa Foro Italicom je priиa koja, za sada, izgleda nema kraja. Čileanac nije izneverio u zlatnoj prilici koju je italijanski turnir na šljaci ponudio obojici pretendeata, pošto nikada nisu bili u polufinalu Mastersa 1.000. Džang je imao iskustva u četvrtfinalu koje je igrao u Madridu 2023 godine ali je Tabilo debitovao. Njihov plafon je do sada bio u 16.

Nije ga bilo briga. Izgledao je, još jednom, kao veteran ovih rundi, igrač koji se nekada borio za mesto u top 4 turnira. On je u trećem kolu dominirao nad srpskim brojem 1 Novakom Đokovićem, potpisujući najvažniju pobedu u karijeri, onu koja ga je stavila na mapu; u 16. kolu savladao je Rusa Karena Kačanova i njegove forhende; a u četvrtfinalu je odigrao svoju ulogu favorita protiv svetskog broja 56. Turnir osveštanja za njega.

Zato što nije dao nijednu opciju Zangu koji je bio veliki u sukobu sa novom senzacijom kola. On nije priznao nijedan set pre četvrtfinala i plasiraće se u polufinale sa nerešenim rezultatom. Sve utakmice sa 2:0.

Osećaj koji je nastao od početka bio je jedan od apsolutnih superiornosti, da mu puls neće drhtati kao za Žanga, koji je posrnuo u ključnim trenucima. Čileanac je slomio servis Kineza da bi u prvom setu poveo sa 4:2, pauzu koju je potvrdio svojim servisom da bi bilo 5:2 i ostavio prvi izazov za koji se vidi da će mu biti izrečena kazna.

Džang je imao dva brejk poena na 5-3, ali Tabilo je bio stena i nije propustio priliku da uzme set, za šta su mu bile potrebne samo dve lopte.

Prošlo je samo 37 minuta. Tabilo je bio na jednom skupu od toga da bude u oblaku i Zang je postao nervozniji. Pritisak je počeo da uzima danak, bio je poslušniji od servisa i bio je frustriran istrajnošću Tabila, koji je u prvom gemu prelomio da stekne ključnu prednost.

Tokom drugog seta, Zhang je zahtevao medicinsku pomoć za probleme sa levom nogom U dva navrata, nelagodnost koja je okončala svaku nadu da će se vratiti protiv rivala, koji je zaslužio pobedu sa Poslednji as kojim je zapečatio najbolju pobedu u karijeri.

Samo jedna ATP titula u njegovoj karijeri

Pobednik jednog ATP turnira, 250 Okland, takođe na šljaci, svojoj specijalnosti, i sa prethodnim najboljim rezultatom u karijeri Mastersa od 1.000 rundi od 16, već nadmašenih posle podviga u italijanskoj prestonici, Tabilo je zasluћio pravo da sanja. Zbog dobrog tenisa i samopouzdanja.

U polufinalu ga čeka protivnik, koji će izaći iz duela između Nemca Aleksader ‘Saša’ Zverev i Amerikanac Tejlor Fric.

Sa svojim 6 ATP Challenger naslova, svetski broj 32, da se probije u top-30 sa ažuriranjem poena, sviraće za nekoliko nedelja njegov prvi Rolan Garos. Tabilo je 2020. godine, pre pandemije, učestvovao na svom prvom Grend slemu na Australijan openu. Za sada misli samo na Rim, svoj turnir u osveštanju.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.