Pik dana: Taylor Fritz vs. Alexander Zverev, Rim (Internazionali BNL d’Italia)

Pik dana: Taylor Fritz vs. Alexander Zverev, Rim (Internazionali BNL d'Italia)

Amerikanac je napravio neke prave korake kao pretendent na šljaku, ali Zverev je jedan od najboljih igrača na svetu na ovoj podlozi.

U jednom od najuzbudljivijih mečeva Internazionali BNL d’Italia do sada, Tejlor Fric u četvrtfinalu igra protiv Aleksandra Zvereva. Fric dolazi do zaista impresivne pobede nad Grigorom Dimitrovim. Bugarin je učinio da Fric radi izuzetno naporno u tom meču, posebno na svoj servis. Međutim, Fric je otišao 11 za 11 na brejk poene spasene. Njegovo samopouzdanje trebalo bi da bude na visokom nivou svih vremena, posebno posle precrtavanja i osvajanja finalnog seta 6:1.

Ali i pored toga, Zverev je malo oštriji od Amerikanca, objasniću, i sviđa mi se ideja da ga podržim ovde.

Prema podacima TennisViz i Tennis Data Innovations, Zverev je bio bolji od Frica kada je u pitanju procenat krađe (46% do 32%), osnovne bitke (58% do 55%), kvalitet servisa (9,2 do 8,8), povratak kvaliteta (6,6 do 6,2) i forhend kvalitet (8,4 do 7,2) od dolaska u Rim. Ta poslednja stativa je zaista zanimljiva, pošto Zverev forhend povremeno može da bude velika slabost. Ali on je stvarno dobro udarao u poslednje dve nedelje. I jedno od jedinih mesta na kojima je Fric imao pravu prednost u odnosu na Zvereva je u bekhend kvalitetu, gde njegov kvalitet šuta od 8,0 vodi sve preostale igrače na terenu. Ali Zverev ima bekhend svetske klase, pa bi me iznenadilo da ga Fric nadmašuje sa tog krila.

Realnost je da je Zverev samo bolja verzija Frica, posebno na glini. Obojica su veliki moćni igrači koji imaju procvat servisa i sposobnost da budu bolji nego što bi trebalo da budu sa osnovne linije s obzirom na njihovu veličinu. Ali Zverev je malo pouzdaniji kao server i povratnik, a njegova sposobnost da se bunkeriše i melje sa osnovne linije je ono što ga čini ogromnim na ovoj površini. „Klejlor“ je definitivno napravio značajne korake na prljavštini tokom godina, ali Zverev ima četvrti najbolji procenat pobeda na šljaci (73,3 odsto) u poslednje 52 nedelje. I izgleda kao prava pretnja da podigne svoju prvu Grend slem titulu na Rolan Garosu sledeće godine.

Sve u svemu, spreman sam da se pozabavim nekim sokom da vratim Zvereva da odmah dobije ovaj meč. Ali definitivno bih vam savetovao da ne očekujete da će ovo biti direktno. Ovo bi trebalo da bude zaista fizički meč, sa nekim podužim setovima. Samo verujem zverevu blagu prednost kao igraču na sve terenu da mu pomogne da pobedi na kraju.

Pik: Zverev ML (-160)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.