Koko Gauf skočila pored Dženg Ćinvena, postavila polufinalni okršaj Rima sa Igom Sviatekom

Koko Gauf skočila pored Dženg Ćinvena, postavila polufinalni okršaj Rima sa Igom Sviatekom

U prvom meču mladih zvezda u ogledalu, oba igrača su donela nešto što im je bilo blizu najboljeg za set – sve dok Amerikanka nije podigla nivo još više, istrčava meč, 7-6 (4), 6-1.

Postoji mnogo načina da se teniski meč završi sa procvatom: mogli biste to da uradite sa asom koji seče liniju, strahovitim forhendom ili čak pincetom. U utorak u Rimu, Koko Gauf, koja je trčala stazu u srednjoj školi, uradila je to na svoj, jedinstven način: improvizovanom verzijom skoka u dalj. Kada je poslednji pogodak njenog protivnika Dženga Ćinvena isceđen preko osnovne linije, Gauf je morao da napravi leteći skok kako bi izbegao dodirivanje lopte. Nakon što se vratila na zemlju – nasmejana i naizgled nepovređena— Gauf je imala jednu od svojih najboljih pobeda 2024, 7-6 (4), 6-1 da bi se u polufinale na Internazionali BNL d’Italia.

Ovo je bilo prvo poklapanje mladih zvezda u ogledalu. Gauf ima 20, Dženg 21. Gauf je rangiran kao br. 3, Dženg br. 7. Gauf je prošle godine osvojila svoju prvu veliku titulu na Ju-Es openu; Dženg je ove godine ostvarila svoje prvo veliko finale na Australijan openu. Obojica vole svoje dvoruke bekhende, a očekuje se da će obojica osvojiti još velikih titula, i pomoći u nošenju WTA, kao i teniskog bogatstva njihove nacije, u narednoj deceniji ili više.

Pročitajte još: Koko Gauf potvrdila promenu tehnike usred služenja nedaćama u Rimu

Ali Gauf i Dženg su u ovaj meč ušli sa nečim drugim zajedničkim: nisu igrali tako dobro poslednja četiri meseca. Gauf je još od Australijan opena stigla do samo jednog polufinala, a mučila se sa starim slabostima, forhendom i servisom. Dženg je bio još dublji u doldrumu, išao je samo 5:6 od Melburna. U Rimu, svaka je pričala o pokušaju da pronađe put nazad u svoju najbolju formu, i svaka je napredovala ka tom cilju.

Za Dženga, motivacija je bila problem.

„Posle Australije, bilo je nekoliko faza za mene kada izgubim (glad)“, kaže ona. „U praksi nisam bio toliko fokusiran.“

Taj nedostatak želje doveo je do „borbe sa mojim timom“, a onda i do prilagođavanja stava.

„Posle nekoliko poraza, počinjem da kažem: ‘Pa, možda je vreme da ponovo promenim svoj mentalitet.’

Prema Džengovim rečima, njena pobeda nad Naomi Osakom ove nedelje osećala se kao povratak na staro, entuzijastično ja.

„Skačem po terenu, kažem sebi da želim ponovo da pokažem svoj dobar tenis i da se zaista takmičim sa njom“, rekla je ona posle pobede u dva seta.

Za Gaufa, borba je bila manje emotivna, a viљe tehniиka. Petlja se sa mehanikom i tempom na svom servisu, i pokušava da se bori sa svojim prirodnim odbrambenim instinktima i da više kroči na prednju nogu, naročito sa njenim povratkom.

„Osećam samopouzdanje u načinu na koji radim“, kaže Gauf. „Proveo sam mnogo vremena samo radeći na različitim delovima svoje igre. Osećam se kao da je u pravom smeru i naporno radim.“

Kako je proљao prvi sastanak Gaufa i Zhenga? Za set, obojica su doneli nešto blizu svog najboljeg. Kroz šest gemova svaki je imao po tri solidna zadrške i nijedan se nije suočio sa brejk poenom. Obojica su se igrali kontrolisanom agresivnošću, a razmenjujući udarce svojim dvomečima. Gauf je podigla nivo više za brejk za 5:3, pre nego što ju je Ženg izjednačio sjajnom drop-forhend kombinacijom voleja za brejk.

Gauf je morao da napravi leteći skok da bi izbegao dodirivanje lopte... Kada se vratila na zemlju – nasmejana i naizgled nepovređena – imala je jednu od svojih najboljih pobeda 2024. godine.

Gauf je morao da napravi leteći skok da bi izbegao dodirivanje lopte… Kada se vratila na zemlju – nasmejana i naizgled nepovređena – imala je jednu od svojih najboljih pobeda 2024. godine.

Razlika je došla u taj-brejku. Kada je Dženg iznudio grešku Gaufa da pođe na 3:2, probušila je poen retkom pumpom pesnicom. Ali umesto da stekne samopouzdanje i zadrži zamah, ona je preterala u sledećem poenu. Odatle je Gauf preuzeo, udarajući pobednika bekhenda sa linije i osvajača servisa za 6:3. Ženg se nikada nije oporavio, a Gauf je istrčao set, a meč 7-6 (4), 6-1.

Gauf se suočila sa samo jednim brejk poenom na dan, dok je Dženg napravila samo 40 posto svojih prvih servisa. Gauf je iznudio više grešaka iz Džengovog reketa, što je možda bila najvažnija statistika meča. Ipak, kada su stvari postale tesne kasno u prvom setu, to je učinio i Gaufov forhend. Međutim, obe žene će biti zadovoljne svojim nastupima u Rimu, i srećne što su došle na vreme za Rolan Garos.

Međutim, Gauf se za sada suočava sa većim izazovom u četvrtak: svetskim brojem 1 Iga Sviatekom u polufinalu. Tokom poslednjih nekoliko meseci, Swiatek, Aryna Sabalenka i Elena Rybakina su ponovo stvorili svoju tri-valry od početka 2023. U međuvremenu, Gauff, uprkos tome što jer Br. 3 rangiranje, izostavljeno je iz zabave, i iz važnih titula. Sada ima љansu da se vrati.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.