„Klejlor“ Pretendent: Tejlor Fric prkosi očekivanjima doslednim zamahom glinenog terena

"Klejlor" Pretendent: Tejlor Fric prkosi očekivanjima doslednim zamahom glinenog terena

Fric je postao prvi čovek SAD koji se plasirao u četvrtfinale ili bolji od sva tri turnira na šljaci Masters 1000 posle žestokog okršaja sa Grigorom Dimitrovim.

RIM, Italija, poиelo je kao љala, ali Tejlor „Klejlor“ Fric je smrtno ozbiljan u vezi svog poverenja na glinenom sudu u Internazionali BNL d’Italia.

„Za mene je sezona na šljaci ogroman deo sezone“, rekao je on posle pobede nad Grigorom Dimitrovim 6-2, 6-7 (11), 6-1.

„To su tri Mastersa, neki drugi turniri i Grend slem. Kako da ikada budem vrhunski igrač kakav želim da budem ako ne mogu da dam neke rezultate tokom sezone na šljaci? Jer, kao, nisam toliko dobar gde жu da dominiram svuda drugde. Uvek sam mislio, kao, ako želim da budem Igrač Top 10, moram da stavljam rezultate na šljaku.“

Za Amerikance su rezultati koje je Fric ubacio ove sezone bez presedana: pobedom nad Dimitrovim, 26-godišnjak ne samo da je podržao polufinalnu završnicu na Mutua Madrid Openu, već je postao i prvi čovek SAD koji se plasirao u četvrtfinale ili bolji od sva tri masters turnira na šljaci 1000.

Iako drugoplasirani junior Rolan Garosa 2015.

„Nekako sam se posvetio ovom zamahu na terenu od gline, igrajući sva dešavanja, već duže vreme“, rekao je Fric u utorak. „Mislim da generacija pre mene, mnogi Amerikanci ne bi želeli da odigraju celu ljuljašku ili će preskočiti Monte-Karlo, šta god.

„Obavezao sam se da ću igrati pun zamah nekoliko godina svoje karijere. Mislim da sam samo nekako shvatio šta mi odgovara, koristeći delove moje igre koji dobro funkcionišu na šljaci, nekako dopuštajući da me ti delovi igre preuzmu, dok bi mogli da uzmu malo zadnjeg sedišta kada igram na tvrdom terenu.“

Neodoljivi Sunčani zamah kulminirao je porazom u uvodnoj rundi na Otvorenom prvenstvu Majamija, ali se Fric ovog proleća ukopao u prljavštinu sa gustom, jašući momentum od finala u Minhenu u polufinalu u Madridu, gde se osvetio za poraz na Rolan Garosu od Franciska Cerundola 2023. u poslednjih osam.

„Mislim da je moj forhend odličan za glinu“, rekao je Fric ranije ove nedelje. „Volim visoku loptu i pogađam zaista spin, težak forhend i imam vremena na njemu. Klej je verovatno najbolja podloga za moj forhend.“

Seme jedanaesti na Foro Italiku, Fric je do sada ispustio samo jedan set, ali šta set, onaj koji je otišao u taj-brejk 13-11 sa Dimitrovim, koji je spasao meč loptu, ali mu je bilo potrebno 10 set poena da bi samo na kratko stavio Amerikanca na odstojanj.

„Ostavio sam to iza sebe i nekako prihvatio: ‘Vidi, ako nastavim da razmišljam o ovome i dozvolim da mi to smeta, sve ono što sam mogao da uradim, trebalo je da uradim u tom trenutku tim šutem, verovatno ću samo izgubiti fokus, odigrati lošu utakmicu i izgubiti meč'“, rekao je Fric na konferenciji za medije posle meča.

„Mislim da sam uvek bio dobar u tome, ako dozvolim šansu da mi izmakne, samo pokušajte da se oporavite i ne dozvolite da mi to smeta“, nastavio je u poseti uživo na Teniskom kanalu.

To kratko pamćenje pomoglo mu je da pregura meč bez izgubljenog servisa, spasivši svih 11 brejk poena suočenih protiv Dimitrova. To će takođe dobro doći protiv njegovog sledećeg protivnika, Aleksandra Zvereva: nosilac broj 3 vodi glavom sa 4:3, ali je Fric pobedio u dva od njihova poslednja tri susreta, a par se nikada nije suočio na šljaci.

„Prošle nedelje smo potencijalno stali u red da igramo u četvrtfinalu, ali biće zabavno; videćemo šta će se desiti“, rekao je Fric za Prakaš Amritraj. „Odigrali smo jedan protiv drugog dobru sumu i dugo se poznajemo“.

Zverev moћda poznaje Tejlora, ali „Klejlor?“ To je potpuno drugačiji izgled.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.