Drop šoti, loša leđa i meč poeni spaseni! Arjana Sabalenka preživela Elinu Svitolinu u Rimu

Drop šoti, loša leđa i meč poeni spaseni! Arjana Sabalenka preživela Elinu Svitolinu u Rimu

Svet br. 2 je pobedio, 4-6, 6-1, 7-6 (7), oko 12:45 ujutru po lokalnom vremenu u utorak.

Da li je Arjana Sabalenka nova kraljica drop šota?

To je svakako tako izgledalo u njenom meču četvrtog kola na Internazionali BNL d’Italia sa Elinom Svitolinom.

Uprkos nepravilnom startu, problemu sa donjim leđima sredinom meča i suočavanjem sa tri meč lopte, Sabalenka se kroz sve to borila za pobedu od 4-6, 6-1, 7-6 (7) koja je završena u utorak oko 12.45 po lokalnom vremenu u Rimu. Njih dvojica su se otimali prvi put od kada je Sabalenka prošla kroz prošlogodišnji četvrtfinalni okršaj na Rolan Garosu.

Sabalenka je od početka osećala pritisak, ima potrebu da izbriše tri brejk poena u osmominutnom uvodnom gemu. Svitolina bi sledeći put prelomio, a iako bi prednost poklonila sa tri uzastopne duple greške sredinom seta, ubrzo ju je povratila za vođstvo od 4:3.

Po Svetskom feedu, Sabalenka se nikada nije povukla sa takmičenja na turneji.

Po Svetskom feedu, Sabalenka se nikada nije povukla sa takmičenja na turneji.

Počevši od duboke povratne pozicije, Ukrajinka je radila napred i na kraju odlegla neponovljiv forhend uz liniju za 15-40. Nakon što je samo promašila baš široko sa istim pogotkom u sledećem poenu, dvostruki šampion je prelomio kada se Sabalenka loše izjalovila sa svojom trećom neiznuđenom greškom na utakmici.

Savršeno konstruisana drop-forhend kombinacija dodavanja proizvela je par set poena. Nekoliko trenutaka kasnije, Svitolinin šut za isečak iz forhenda izvukao je pogrešno izveden bekhend od njene protivnice. Sabalenka je doprinela sa 22 neiznuđene greške koje su išle u drugi set.

Držeći se od 15-30, dvostruki šampion Australijan opena na najbolji način je napravio čistu listu. Svitolinin servis nedaće su se vratile sa dugom duplom greškom da ispuste servis i Sabalenka je trčala sa poklonom tvrdeći četiri uzastopna gema. U kvalitetnom setu sa njenog kraja terena, Sabalenka je sirovom snagom upotpunjena njenim pametnim raspoređivanjem drop šota prilikom kačenja Svitoline iza osnovne linije.

Pre nivelisanja, Sabalenka se rasplamsala. Obmanjujući njenu sluћku, traћio je da predsedavajuжa sudija Jenny Zhang pozove fizio. Svitolina, nije mogla da vodi, promašila je tri brejk poena.

Usledio je trominutni medicinski tajmaut, a Svitolina je servirala za otvaranje trećeg seta. Sa 15-30, svetski broj 19 ciljao je Sabalenkin bekhend nakon što je video da pribegava korišćenju još isečaka. Zapošljavajući uzastopne povratke po sredini, Svitolina je prelomila lisicama na bekhend Sabalenke.

Drop šotos se još jednom pokazao plodnim za Sabalenku. Lepa promena tempa na bekhend strani proizvela je 30-40 i forhend junk lopta je umrla po sletanju da demantuje Svitolinu, konsolidaciju koju je tražila. Ponekad je delikatan pogodak iskorišćen iz očajanja, ali je ipak bio ključni faktor uspeha no. 2 semena u noći.

Pozvana od strane publike, Sabalenka se povukla vraćajući svoj tradicionalni brend tenisa moći. Dropper se još jednom pojavio u pomeranju prednosti od 4:2.

Držeći deficit na jednoj pauzi, Svitolina je prelomila na volej kada je Sabalenka servirala za takmičenje. Na 5-5, 30-40, Svitolina je prvi put spasila brejk poen pošto je videla da njena protivnica kapitalizuje prvih šest protiv svog servisa.

Sabalenka se odlučila za drop šot za otvaranje 12. gema, ali je ovog puta Svitolina pokazala točkove jednom protivniku. Stigavši na dva meč-poena, Svitolina je naizgled dobila meč – samo da bi potpuno potkopala svoj bekhend na otvorenom terenu dok je klizila ka Kratkom defanzivnom odgovoru Sabalenke.

U taj-brejku Sabalenka nije mogla da rezervno izjednačuje prva tri mini-brejka. Niz meč loptu posle beloruskog pobednika bekhend krosovera, Svitolina se čvrsto držala u podužem mitingu kako bi ga obrisala forhend završnicom. Sabalenka je potom odbila svoj treći meč poen tako što je dobila dovoljno kilograma iza svog prvog servisa – i prešla cilj kada je njen impozantni povratak iz forhenda doveo do toga da Svitolina mrežu svog poslednjeg bekhenda.

Sabalenka je po drugi put prošla u poslednjih osam na Foro Italiku, pošto se plasirala u polufinale 2022. godine. Čeka nas deveti nosilac Jelena Ostapenko.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.