Koko Gauf potvrdila promenu tehnike usred nedaća u Rimu

Koko Gauf potvrdila promenu tehnike usred nedaća u Rimu

Ponovo sa trenerom Bredom Gilbertom u Internazionali BNL d’Italia, aktuelni šampion US Opena radi na rešavanju problema koji izazivaju mnoštvo duplih grešaka tokom šljake.

RIM, Italija, ovo baš i nije „pobednička ružna“ koko Gauf imala na umu.

Aktuelna šampionka Ju-Es Opena mučila se sa svojim servisom tokom čitavog zamaha na šljaci, napravivši još 11 duplih grešaka uprkos pobedi 5-7, 6-4, 6-1 nad Paulom Badosom na Internazionali BNL d’Italia.

„Radila sam na tome“, otkrila je Gauf na konferenciji za novinare posle meča u ponedeljak. „Mislim da je danas, iako su duple greške bile tu, mislim da je ipak bio bolji učinak nego što je bio poslednji (meč).“

I zaista, ona je pogodila još četiri duple greške u svom trostrukom seteru protiv Žaklin Kristijan – za ukupno 15 – ali Gauf je u pet od poslednjih šest mečeva imala u proseku osam ili više duplih grešaka, što je zabrinjavajući trend za igrača koji se oslanja na jaku, dobro postavljenu isporuku kako bi je doveo u ofanzivnu poziciju.

„Mislim da će za mene fokus biti dobijanje više prvih servisa“, nastavio je Gauf, koji je meč završio tako što je Badosa napravio samo 37 odsto svojih prvih servisa. „Mislim da mi je procenat prvog servisa bio nizak, ali procenat pobeda mi je bio u visokim 70-im ili slično. Mislim da kad to spustim…

„Idem na veliki prvi servis, tako da znam da će mi verovatno nedostajati još. Mislim da je to samo pronalaženje balansa da se ide na veliko, ali i da se zna kada da se uspori tempo samo da bi se dobio servis.“

Gauf, koji je uživao u meteorskom usponu otkako je prošlog leta angažovao trenera Breda Gilberta, proveo je deo vansezone radeći sa Edijem Rodikom, bivšim jurišom Gilberta poznatog po svom ogromnom servisu.

„Bred i ja se redovno dopisujemo… a on je rekao: ‘Voleo bih da je ispred vas i radim na njenom servisu'“, prisetio se Rodik u januarskoj epizodi *Servirani podkast*. „Oni su to ostvarili, i to je bilo nekoliko jednostavnih prilagođavanja za Koko. Lako je raditi sa nekim tako talentovanim kao što je ona, sa njenim atleticizmom, stasom, sposobnošću da vrlo brzo uzme koncepte.

„Njeno presušalo je bilo veoma nedosledno, tako da u dobrim danima, zaista ništa ne biste primetili. Mogla bi da ima dobre dane sluћenja, ali nikada nije razmiљljala o svom presuљenju.“

Tweakovi su se izgleda isplatili u Australiji, gde je Gauf pobedila u prvih 10 mečeva u godini na putu do titule u Oklandu i polufinalnog finiša na Australijan Openu, ali možda je možda vreme za melodiju – ili možda posetu biomehaničnom stručnjaku à la Aryna Sabalenka, koji je čuveno popravio njen pokret i počistio ono što je nekada bilo 15-20 duplih grešaka po meču

„Definitivno postoje tehničke promene koje pokušavam da napravim“, kaže ona. „To je očigledno teško uraditi u sezoni i na turniru.

„Kladio sam se na sebe da ću nastaviti da idem na veliko. Znam da kada uрem veliki i moj servis uрe, to je opasno. Iako na ovom turniru želim da pobedim, trudim se da razmišljam dugoročno. Ne želim da izgubim 120 servisa tako što neću da idem na to.

Pošto se Gilbert vratila u svoj ugao na Foro Italiku, Gauf je zvučao optimistično da će problem vratiti pod kontrolu.

„Prošlo je samo dva dana“, priznao je Gauf. „Trudim se.“

Gauf će imati za cilj da dvostruke mane svede na minimum, ali će možda osetiti manji pritisak u svom četvrtfinalnom meču protiv Ženg Ćinvena, koji se i sama bori sa niskim procentom prvog servisa. U pobedi nad Naomi Osakom u dva seta, Dženg je servirala sa 48 odsto, ali je pogodila nula duplih grešaka.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.