Upoznajte Marijn Bal, velikog teniskog agenta koji ne bi bio odbijen

Upoznajte Marijn Bal, velikog teniskog agenta koji ne bi bio odbijen

Marijn Bal je sanjala o životu koji radi u tenisu. Potpredsednik WME-ovog sportskog odeljenja učinio je svoj san stvarnošću na pravi način.

Marijn Bal je znao da je tenis krajnji cilj, samo je morao da smisli kako da dođe do njega.

Odrastao je u Holandiji, navukao se na globalnu igru kao igrač i navijač, a njegov entuzijazam nikada nije oslabio. Mnogi sportisti gledaju na svoje igračke karijere kao na destinaciju svojih snova, ali Bal je stvari video drugačije. Igranje tenisa je bilo vozilo koje ga je moglo transportovati do viših visina. Posle koledž karijere na Univerzitetu Severne Džordžije, Bal je bacio sve što je imao da bi postao agent. I uspeo je veoma kroz posvećenost i spremnost da se potpuno posveti sebi. Njegov spisak talenata u IMG-u uključuje osvajače zlatnih medalja i neke od najpoznatijih šampiona ovog sporta, ali se posvećenost agenta nije promenila.

Kako Bal objašnjava na Insajder podkastu, on nastavlja da prihvata način života koji je odabrao, i pronalazi radost u uzdizanju onih oko sebe.

Putovanje da postane jedan od najcenjenijih ljudi u industriji počelo je na mestu koje je i dalje njegovo mesto zaposlenja. Bal je uzeo neplaćeni staž na IMG akademiji u Bradentonu, Fla. i imao je jedinstven fokus da nadmudređuje sve da ostanu u igri.

„Radio bih, rekao bih, 19 sati dnevno tokom tog staža. Rekao sam: ‘U vratima sam i ne odlazim’, to je sigurno“, priseća se Bal. „Činio sam apsolutno sve što sam mogao da sebi pružim šansu.“

Poslednjeg dana staža, ponuđena mu je asistentkinja koja mu je dala nogu u vratima koja je tako strastveno želeo.

„To je bio isti stav koji sam zauzeo u tenisu kao mlado dete. Ja ću da nadmašim posao, radiću koliko god mogu, ći ću tamo. Nije bitno koliko će trajati, ali doći ću do te pozicije da na kraju postanem teniski agent“.

Dok većina karijera zahteva treninge na poslu, život teniskog agenta je potpuno drugačija zver.

Bal je pokazao ogromnu sposobnost da se prilagodi nepredvidivim promenljivim koje prate svet tenisa, a ostao je posebno vešt u upregnuću dobrih odnosa sa svakim klijentom sa kojima radi.

„Kada igrač osvoji veliki turnir i podigne trofej, to je na kraju ono za šta svi radimo“, objašnjava Bal, „a u mojoj skromnoj situaciji trudim se da odigram što veću ili manju ulogu u tome“.

Svaki igrač zahteva drugačiji tip i nivo podrške, a elitni agenti su ti koji mogu da čitaju sobu i tretiraju svakog klijenta na jedinstvenoj osnovi.

„Ponekad moraš malo da guraš, nekad moraš da se povučeš, i jednostavno moraš da razumeš situaciju. Mislim da sa svim svojim klijentima imam dobar lični odnos, tako da mislim da ima mnogo poverenja“, nastavlja on. „Onda postaje mnogo lakše. Razumete kako da komunicirate, kada da komunicirate, šta da komunicirate.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Marijn Bal (@marijnbal)

Balova posvećenost njegovim klijentima stvorila je neke trajne veze prijateljstva koje prevazilaze tenis. Hvali Petru Kvitovu kao jednu od najboljih osoba koje poznaje, i nekoga ko ga uvek čini boljim svakog dana.

Bal, naime, ima jedinstveno impresivan akcenat predstavljanja poslednje dve osvajačice zlatne medalje u tenisu, a na vrhu podijuma su Monika Puig i Belinda Benčić na kraju Olimpijskih igara 2016. i 2020. godine. Puigovo trčanje od jedva kvalifikovanja za Olimpijadu, do prvog osvajača zlatne medalje u Portoriku, bila je jedna od najneverovatnijih priča u sportu, a njen agent je uradio bukvalno sve što je bilo u njegovoj moći da lično svedoči tome.

„Ona odšeta sa terena (posle pobede u polufinalu) i kaže mi: ‘Bolje ti je da budeš tamo sutra kada je finale’. A ja sam u fazonu ‘O moj Bože, na Floridi sam'“, priseća se Bal sa osmehom na licu. Spakovao je gole osnovne stvari, besno tragao za letom, i bio je na putu.

„Skočio sam na let preko noći za Rio i stigao tamo ujutru. Nisam imao akreditiv, nigde da odem, a nisam govorio portugalski“, detaljno je opisao agent. „Bio sam tamo na tom meču za zlatnu medalju koji je bio neverovatno iskustvo.“

Kvitova je jedan od Balovih klijenata visokog profila.

Kvitova je jedan od Balovih klijenata visokog profila.

Balova autentičnost sija na Inside-In Podkastu. On detaljno opisuje koje kvalitete traži kod potencijalnih klijenata, radnu etiku koja je potrebna kolektivno da bi se pomoglo igraču da dostigne svoje ciljeve, kao i zašto je njegov posao više način života nego karijeru. Potpredsednik WME Sports-a takođe deli zašto su surfovanje i snoubording njegovi omiljeni hobiji kada dobije te retke predahe iz kancelarije.

Sa svim njegovim dostignućima u poslednje dve decenije, bal može mnogo toga da pogleda sa ponosom. Ali šta bi cenjeni agent rekao šesnaestogodišnjem teniskom dihardu koji je spreman da krene sličnim putem?

„Nikada ne uzimaj ne kao odgovor“, kaže on. „Možete biti odbijeni 99 puta, ali ako pokušate 100, bar će neko da podigne slušalicu i kaže „da“.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.