Igrajući kroz bolove u leđima u Rimu, Elina Svitolina nastavlja dalje uprkos tome što se oseća ograničeno na terenu

Igrajući kroz bolove u leđima u Rimu, Elina Svitolina nastavlja dalje uprkos tome što se oseća ograničeno na terenu

Nekadašnji svetski broj 3 uživao je u divlje uspešnom povratku sa porodiljskog odsustva ali je ove sezone usporen zbog problema sa leđima i okleva da napravi još jednu dugu pauzu od tenisa.

RIM, Italija— Sedeći posle dominantnog početka svoje internazionali BNL d’Italia kampanje, Elina Svitolina gleda u par novinara koji su je čekali u mešovitoj zoni širokih očiju, ne gledajući ni dan starije nego kada je prvi put osvojila prvu od svojih titula iza leđa 2017.

Promišljena i brzo se smeje, ne pokazuje očigledne znake nelagodnosti kroz 12 minuta štampe, ali nije sve onako kako izgleda sa 29-godišnjom bivšom svetskom br. 3, koja priznaje da se nosi sa bolom praktično otkako se prošlog proleća vratila sa porodiljskog odsustva.

„Mučim se na dnevnoj bazi“, priznaje ona uprkos rušenju Sare Errani 6-0, 6-2 na Pietrangeli sudu. „Možda ne 10/10 bol nego dva, tri, a ponekad i više u zavisnosti od mečeva i intenziteta treninga.“

Počelo je sa povredom stopala, priseća se Svitolina, jednu koju je pokupila usred inspirativnog trčanja do četvrtfinala Rolan Garosa. Ukrajinka je uzela manje od godinu dana slobodno da rodi Skai, ćerku koju deli sa voljenim ATP pro Gael Monfilsom, a već je bila na pobedničkom nizu od devet mečeva koji ju je odveo kroz prvu titulu posle skoro dve godine (Strazbur) i kulminirao pobedom u Top 10 nad polufinalistkinjom Darije Kasatkinom 2022.

„Osećam se skoro kao da ponovo imam 17 godina i dolazim na turneju sveže“, rekla je ona tada.

Ta svežina se manifestovala u agresivnijem pristupu, kako potpunom kontrastu sa kontrapunktnim stilom na koji se oslanjala na vrhunac svojih moći i rezultat posvećenog treninga pre povratka zajedno sa trenerom Raemonom Sluiterom.

Svaki dan je novi dan kada ću se, nadam se, osećati bolje sa vežbanjem i tretmanom da ojačam. Nadam se da ću se u budućnosti rešiti ovih bolova koje imam. Ali za mene je teško da ne igram ili da uzmem duže slobodno vreme, i mislim da je za mnoge igrače ovako, gde nastavljate da igrate. Elina Svitolina

„Uvek sam gledala da poboljšam svoj servis, da poboljšam snagu na svojim šutevima, da pogodim čistač lopte, neke tehničke stvari na svom forhendu“, objasnila je ona prošlog leta. „Sada sam imao vremena. Imao sam tri meseca počev od januara do mog prvog meča gde smo samo radili na mojoj igri“.

Rad se najistaknutije isplatio na Vimbldonu, gde je zapanjila svet Br. 1 Iga Sviatek na putu do polufinala, ali Svitolina sada otkriva da je igrala kroz bolove u stopalima što ju je na kraju navelo da ugasi sezonu posle izlaska iz trećeg kola sa US Opena.

„Bila sam u gipsu dva meseca“, priznaje ona u petak. „Preskočio sam Aziju, što je bilo zaista uznemirujuće za mene.“

Iako se povreda zalečila tokom vansezone, naišla je na veće probleme na Australijan openu kada je leđima izašla uoči susreta u četvrtom kolu sa Lindom Noskovom, koja je uznemirila Sviatek jednu rundu ranije. S obzirom na to da su mnogi od najboljih nosilaca izašli na njenu polovinu žreba, Svitolina je izgledala kao favorit da stigne do svog prvog Grend slem finala.

„Igrajući se ponovo sa mnogo intenziteta, leđa su se ugasila jer sam štitio stopalo. Sve je to povezano u telu, a ponekad je ovako“, objašnjava ona.

„Ne podmladavam se, tako da mom telu treba više vremena da se oporavi ovih dana. To je nova teritorija za mene jer sam ranije bila sasvim fit, i nisam imala toliko povreda pre trudnoće. Sada, kada sam se vratio, više se borim sa povredama I moje telo se oporavlja 20% manje dobro, a ovo je zaista frustrirajuće za mene! Pokušavam da uradim sve što je moguće, ali ponekad telo jednostavno nije tu.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Elina Monfils (@elisvitolina)

Umesto da napravi još jednu dugu pauzu, Svitolina se oglušila o savete svog tima za učinak i vratila se na vreme za Duty Free Tennis Championship u Dubaiju, još jedan turnir koji je osvojila u svojoj sezoni breakout 2017.

„Teško je zaustaviti se i potpuno uzeti tri meseca slobodno“, tvrdi ona. „Možda će vam pomoći fizički, ali ne znam da li bi pomoglo, mentalno.“

Svitolina takođe nosi veću emocionalnu težinu od prosečnog igrača, takmičeći se ne samo za svoju rastuću porodicu već i za narod Ukrajine, za koji je postala de fakto portparolka ovog sporta.

„Za mene kada stanem na teren, samo pokušavam da razmišljam o borbenom duhu koji svi mi Ukrajinci imamo i kako se Ukrajinci borimo za njihove vrednosti, zair sloboda u Ukrajini“, rekla je ona još u Parizu. „A ja, borim se ovde na svojoj liniji fronta, znaљ.“

Iako je njena namera nedvosmisleno plemenita, žrtva je donela samo srednje rezultate: od Melburna, Svitolina ima 4-5 godina i ide u Rim i samo jednom je pobedila u mečevima iza leđa, u svom prvom takmičenju u Dubaiju.

Najzabrinjavajuće je to što zbog povrede nije mogla da uposli igru više oktana koja je bila obeležje njenog povratka.

Za mene je najgore da igram na povredu koja može da se pogorša i natera me da budem napolju šest meseci. Važno je procenjivati svaki dan, i videti kako mogu da dobijem mnogo 1% bolje nego dan ranije. Elina Svitolina

„Malo sam promenila stil, a nažalost sa povredama koje imam, malo me ograničavaju“, kaže ona. „Ne mogu da vežbam koliko želim. Stvarno moram pažljivo da slušam svoje telo. Radim mnogo skenova da vidim kako se moje telo oseća i da li se dovoljno poboljšavam. Za mene je najgore da igram na povredu koja može da se pogorša i natera me da budem napolju šest meseci. Važno je ocenjivati svaki dan, i videti kako mogu da dobijem mnogo 1% bolje nego dan ranije.“

Pomoć u njenoj odluci da zaigra je Monfils, koja se vratila kući posle poraza u prvom kolu na Foro Italiku da se brine o Skaï dok svitolina vojnici tokom vikenda za Dan majki— „Ne ostajemo više jedni sa drugima na turnirima da podržimo jedni druge!“ Svitolina se smeje i duži turniri joj omogućavaju dan između njenih mečeva.

„Moja igra je prilično fizička, tako da osećam da će mi koristiti“, muze ona uoči okršaja u trećem kolu sa zemljakinjom Anhelinom Kalininom. „Sada, i sa povredama, osećam da mi to pomaže. Slično je i sa Grend slemovima, a možda je bolje da igrači imaju više vremena da se oporave, spreme, da više vežbaju“.

Iako je Svitolina očigledno sposobna da igra kroz pojedinačne mečeve i sigurno je teško preskočiti turnire kao što su Rolan Garos i Vimbldon, možda će razmisliti o tome da posluša savet koji je sama dala pre samo osam meseci: „Definitivno bih preporučio juniorima ili igračima da se vrate posle povrede da ne žure toliko, jer mi je to zaista pomoglo… Ponekad je potrebno da napravite korak unazad kako biste sebi odužili vreme, ostali kod kuće, odmorili se, mentalno se resetovali i ponovo radili, a onda idite.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.