Ovo je nadalova vladavina u Rimu

Ovo je nadalova vladavina u Rimu

Španac se oprostio od Mastersa u Rimu pošto je bio teniser sa najviše pobeda do sada (70) i sa najviše kruna na turniru, 10 tokom karijere

Njegov otisak rimu će trebati vremena da izbledi, I to ne samo zbog njegove velike karijere tokom njegove 19 poseta Foro Italiku. Rafael Nadal se oprostio od jednog od svojih ‘fetiš’ turniraPosle Krunisan do deset puta i da bude teniser, za sada, sa najviše pobeda na šljaci Rima, sa okruglom figurom 70.

Posle poraza u drugom kolu od Poljaka Huberta Hurkača, Nadal stavlja tačku na svoju italijansku avanturu, turnir koji je osvojio najviše puta posle Rolan Garos (14), Godo (12) i Monte Karlo (11). Uprkos tome što je bio uveren u svoj nivo, danas je Poljak bio daleko superiorniji od Balearskih ostrva. Sa Rimom kao Uvod u Rolan Garos, na nekadašnji broj Ponestaje mu vremena uoči petparačnog turnira, kome nije jasno stavio do znanja svoje učešće na poslednjoj konferenciji za novinare. „Odluka mi danas nije jasna u glavi. Ali ako bih morao nešto da kažem, rekao bih da sam bliži odlasku i davanju svog svega. Ako se budem osećao dobro, biću tu da se borim za ono za šta sam se borio ovih 20 godina“, rekao je on.

Rim nudi ogroman i improvizovan omaž Nadalu: Zbog njega vam kosa stoji na kraju!

Dvonedeljna razlika za oporavak posle pozdrava sa turnirom koji je mnogo dao Balearskim ostrvljanima, kao i teniseru turnira. 19 godina kasnije, Nadal se oprašta kao „rimski car“.

Debi iz snova

Prvi put kada je Španac stao na šljaku Foro Italico To traje 19 godina. Debi koji je poslužio kao upozorenje šta bi bilo njegovo učešće u italijanskom takmičenju koje ga, dve decenije kasnije, stiče kao tenisera koji je najviše puta krunisan na Foro Italiku, 10 puta ni manje ni više.

Nadal je u italijansku prestonicu stigao sa samo 19 godina, sa četiri od šest turnira na šljaci u rukavu: Brazil, Akapulko, Monte Karlo i Barselona Open. Manacori je ostavljao tragove o tome šta će biti njegova površinska par ekselans i kralj njemu.

U to vreme, u 2005, finale Mastersa 1000 odigrano je u pet setova, biti najbolji od tri, baš kao na Grend slemovima. I, u njihovom prvom finalu u Rimu, ovo je prikazano, pokazujući agonija se završava u jednom od najboljih mečeva ovog veka protiv Argentinca Giljerma Korije, bivši svet Br. 3 sa kojim je stigao do finala Taj-brejk u petom i poslednjem setu, 6-4, 3-6, 6-3, 4-6 i 7-6.

Meč u kojem je ovo izdanje, u onome što mu je možda poslednje učešće, imao neke reči na početku turnira na dan medija: „Najlepše sećanje je prvo. Neizbrisivi trenuci su uvek najbolji od pet i nedostaje mi igranje Mastersa 1000 u pet. Zato imam bolje uspomene na finale protiv Korije i Federera“, objasnio je on.

Najbolja uspomena je prva. Zato imam bolje uspomene na finale protiv Korije i Federera

Rafa Nadal

I nisu ni čudo, pošto su u U drugom susretu u Rimu Nadal je odbranio titulu, ovoga puta protiv Federera, u finalu da se setimo za obojicu da je, još jednom, odlučeno iznenadnom smrću u peti set pošto je imao još dva taj-brejka u meču.

Rimski car

Od tada pa na dalje, Ostalo je istorija.Deset naslova raširene preko 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2013, 2018, 2019 i 2021. 70 pobeda ostvario je Balearic Islander, kralj par ekselans Rima kao teniser sa najviše pobeda na šljaci Foro Italika, jednog od njegovih omiljenih mesta. Samo Nadal priznao devet poraza na tvojoj turneji po Rimu. Među njima su: dva finala protiv Novaka Đokovića, jedinog sposobnog da pobedi Balearića u više navrata.

Srpski pomno prati Nadala, sa 68 pobeda na italijanskom tlu i prisutan u aktuelnom izdanju, u slučaju da “Nole“ stigne do polufinala nadmašio bi ovaj rekord Balearskog ostrvljanina. Međutim, njegovih 10 krunaMogu da idu u Manacorí daleko od šest postignutih od strane vladajućeg broja jedan.

Kao i u većem deo kola, finale između Nadala i Đokovića postali su klasik na šljaci Rima. Odigrano šest finala među onima koji su se smenjivali na prvom redu u tenisu u protekloj deceniji. Duel te godine za godinom spojio je dvojicu najboljih na kolo u italijanskom finalu. Njihov poslednji sastanak, u 2021, šestom pobedom Balearskog ostrvljanina nad Srbinom na Foro Italiku i njegovim četvrtim finalom protiv ‘Nole’. Samo dve je osvojio Srbin, u 2011 I 2014.

EFE

U ovom izdanju, kao da je sudbina, ponovo ih je obojicu nazvao u hipotetičkom finalu, pošto je to bio Rolan Garos poslednju etapu koja je okupila oba tenisera na istom terenu pre dve godine. Međutim Rafin put se završio ranije nego što se očekivalo, zatvaranje još jednog poglavlja o glini i ostavljanje njegovog učešća u onome što je turnir Balearskih ostrva par ekselans, pariska glina, u vazduhu.

Fernando Gonzalez, Aleksandar Zverev i David Ferer su ostala trojica finalista koji nisu imali šanse protiv Rafe zajedno sa Federer i Korija. Finale sa svojim sunarodnikom Fererom 2010. godine započelo bi rivalstvo sa čovekom iz Jávee godinama kasnije, kao dvojicom specijalista na šljaci.

Vrata se otvaraju za mogući povratak u Rim

Uprkos tome što je rekao da će mu 2024. biti poslednja sezona na turneji, Nadal Nije želeo da kaže definitivno „zbogom“ Rimu. Nakon što se oprostio od Madrida, Balearić nije potvrdio da će mu ovo biti poslednje izdanje Foro Italika, pošto je „Postoje različite senzacije ovde i u Madridu, druga priča, drugačije vreme. Nisam očekivao nikakve ceremonije. Ako se penzionišem, imaće vremena da pripreme nešto za naredne godine.“

Ako se penzionišem, imaće vremena da pripreme nešto za naredne godine.“

Rafa Nadal

Samo će vreme pokazati, ali, za sada, Nadal nastavlja svojim putem, ostavljajući za sobom nasleđe koje će biti teško nadmašiti na italijanskom tlu. Pozornica u kojoj će njegovo ime biti ugravirano kao car turnira.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.