Rafael Nadal gaji sumnje oko Rolan Garosa 2024. posle poraza od Rima

Rafael Nadal gaji sumnje oko Rolan Garosa 2024. posle poraza od Rima

Ovaj 14-godišnji šampion doživeo je poraz u dva seta od Huberta Hurkača na Internazionali BNL d’Italia i postavlja pitanje da li je dovoljno sposoban da igra u Parizu.

RIM, Italija—Rafael Nadal objasnio je da oseća nedostatak mentalne jasnoće na teniskom terenu posle poraza od Huberta Hurkača 6-1, 6-3 na Internazionali BNL d’Italia, i priznao da oseća sumnju u svoju sposobnost da se takmiči na Rolan Garosu.

„Danas na terenu možete da vidite koliko je teško“, rekao je on kada su ga pitali da li može da potvrdi svoj plan da uđe u događaj koji je pobedio 14 puta. „To je odgovor, zar ne? Da, to je opcija koja može da se desi danas i moraš da prihvatiš.

„Sada su dva načina“, nastavio je on. „Verovatno jedan je da se kaže: ‘Dobro, nisam spreman, ne igram dovoljno dobro’. Tada je trenutak da donesete odluku u smislu da ne igrate na Rolan Garosu. Drugi je (da) prihvatim kakav sam danas i radim na pravi način da pokušam da budem na drugačiji način za dve nedelje.“

Devetnaestodeljni šampion u Rimu, Nadal je izrazio snažnu želju da ostavi sve na terenu u narednih nekoliko nedelja, nakon što je osetio da je igrao konzervativno na startu povratka u Barselonu i Madrid, gde je izgubio u drugom i četvrtom kolu.

Nakon što je preživeo tri seta protiv belgijskog kvalifikanta Zizua Bergsa, Nadal je počeo snažno protiv Hurkača ali ga je ubrzo savladao nosilac broj 7, koji mu je dozvolio samo jedan poen na servis u drugom setu.

„Osećao sam se spremnijim od onoga što sam pokazao“, rekao je Nadal na konferenciji za medije posle meča. „To mi daje loš predosećaj jer se osećam bolje što ne mogu da se pokažem na terenu.

„Previše sumnji. Previše pitanja na sve načine, u različitim stvarima u igri. To je to.“

Sada su dva načina: verovatno jedan je da se kaže: ‘Dobro, nisam spreman, ne igram dovoljno dobro.’ Tada je trenutak da donesete odluku u smislu da ne igrate na Rolan Garosu. Drugi je (da) prihvatim kakav sam danas i da radim na pravi način da pokušam da budem na drugačiji način za dve nedelje. Rafael Nadal

Nadal, koji je žestoko nagovestio da će se povući na kraju ove sezone, planirao je da odigra punu šljaku turnira 2024. godine pošto je propustio veći deo prošle sezone zbog povrede kuka, ali ga je abdominalni problem pokupljen na Brizbejn Internešenelu naterao da ode sa Australijan opena. On se kasnije povukao sa BNP Paribas Opena posle egzibicione utakmice sa Karlosom Alkarazom, a njegov planirani početak sezone na šljaci odložen je kada se povukao sa Mastersa Roleks Monte-Karlo.

Ipak, kada se 37-godišnjak vratio u Barselonu, delovalo je evidentno da će uložiti sve napore da odigra bar još jedan poslednji Rolan Garos, posebno nakon što se obavezao da će se takmičiti na Lejver kupu u septembru.

„Odluka, kao što možete da zamislite, nije jasna u mom umu danas“, priznao je Nadal u subotu. „Ali ako moram da kažem kakav je moj osećaj i da li mi je um bliži na ovaj ili onaj način, reći ću da budem na Rolan Garosu i da dam sve od sebe.

„Fizički imam nekih problema, ali ne verovatno dovoljno da kažem da ne igram u najvažnijem događaju u svojoj teniskoj karijeri. Da vidimo šta se dešava, kako se osećam mentalno sutra, posle sutra, i za nedelju dana. Ako se budem osećao spremnim, pokušaću da budem tamo i borim se za stvari protiv kojih se borim poslednjih 15 godina, ako sada izgleda nemoguće.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.