Rafael Nadal izašao iz Rima protiv Huberta Hurkača, verovatno se nazire finale Rolan Garosa

Rafael Nadal izašao iz Rima protiv Huberta Hurkača, verovatno se nazire finale Rolan Garosa

Desetoplasirani šampion Internazionali BNL d’Italia ciljao je svoju prvu top 10 pobedu od 2022. godine, ali se poklonio Hurkaču u dva seta na Kampo Centraleu.

RIM, Italija—Kampanja Internazionali BNL d’Italia Rafaela Nadala, verovatno poslednja u njegovoj karijeri, naglo je završena u subotu porazom u drugom kolu od Huberta Hurkača 6-1, 6-3.

Desetoplasirani šampion, koji je žestoko nagovestio da će se povući krajem 2024. godine, silazio je sa svoje 700. pobede na Foro Italiku, ali je bio prezadovoljan u pokušaju da zabeleži prvu pobedu u Top 10 od 2022. godine, poklekavši sa nosiocem Broj 7 za 92 minuta na Kampo Centraleu.

Nadal je posle pobede u prvom kolu nad ZizouOm Bergsom obelodanio da je, u interesu štita njegovog tela od daljih povreda, igrao konzervativnije na Otvorenom prvenstvu Barselone Banc Sabadell i Mutua Madrid Open, gde je izgubio u drugom i četvrtom kolu.

S tim da se u naredne dve nedelje nazire finale Rolan Garosa, Nadal, koji je 14 puta pobedio u toj disciplini, potvrdio je plan da uposli veći intenzitet napred pošto je odigrao tri seta sa Bergsom, kvalifikantom iz Belgije.

„Ako se nešto desi, nešto se desi“, rekao je Nadal, koji je ponovo povredio kuk na Brizbejn Internacionalu za početak sezone, što ga je primoralo da propusti Australijan open i BNP Paribas Open.

Taj plan je svakako delovao kao da je u akciji kroz riveting početak susreta sa Hurkačom, sa kojim se suočavao prvi put u karijeri. Samo prva dva gema trebalo je 26 minuta da se završe dok su se Nadal i Hurkač borili kroz uvodne servis gemove.

Međutim, Hurkač, koji je praktično poslao Rodžera Federera u penziju kada je pobedio dvadesetosmočasovnog Grend slem šampiona na Vimbldonu 2021. godine, pokazao se sve veštijim na šljaci, osvojivši svoju prvu titulu na sporijoj podlozi prošlog meseca u Eštorilu. Poklapajući se sa Nadalovih 14 pobednika, pogodio je upola manje neiznuđenih grešaka (šest do deset) da bi ublažio narednih pet gemova i stavio Nadalu šest gemova iz poraza.

Hurkač je otvorio drugi set još jednim brejkom prednosti, a iako je Nadal držao rezultat bliže, Poljak se pokazao sve samo ne neprobojnim pošto je ispustio samo jedan poen na servis da bi nanizao prednost od 5:3.

Pošto je Nadal servirao za ostanak u meču, Hurkač je bio neumoljiv i pogodio je snažan forhend na otvorenom terenu kako bi izvukao meč loptu. Hurkač je savladao Španca poslednji put sa zadnje strane terena da bi se nadovezao na cilj i rezervisao susret četvrtog kola sa nosiocem Brojem 25 Tomasom Martínom Etcheverryem.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.