Spremna na sve, Sofija Kenin pronašla ritam u Rimu uz uznemirenog Ons Džabeura

Spremna na sve, Sofija Kenin pronašla ritam u Rimu uz uznemirenog Ons Džabeura

Australijan open 2020. izveo je uznemirenost na Internazionali BNL d’Italia drugu uzastopnu godinu i tako pobedio u mečevima iza leđa, prvi put od septembra.

RIM, Italija— Proces je možda dosadan, ali Sofija Kenin nije: Amerikanka je priloћila љou publici u Kampo Centraleu da postigne gol 7-5, 2-6, 6-4 uznemirena zbog Ons Dћabeura, poboljљaжi se na 6-2 protiv no.

„Definitivno se osećam kao da sam preљao dug put“, rekao je Kenin nakon љto je uљao u stolicu ostavljenu u meљanoj zoni, umoran posle preko dva sata na terenu sa Dћabeuerom. „Nisam previše zadovoljan kako je prošla ova sezona, ali sam srećan što ide u pravom smeru.

„Osećam da se naporan rad isplati i činjenica da se i dalje borim, treniram svaki dan, naporno radim na svojoj kondiciji, osećala sam se kao da će se sve sabereti u nekom trenutku.“

Šampionka Australijan opena 2020. igrala je svoj najbolji tenis kroz sezonu pogođenu pandemijom, noseći svoj pre-COVID momentum u drugo veliko finale sezone na Rolan Garosu, izgubivši od mlade Ige Sviateka.

„Sa intenzitetom koji ona donosi na terenu, činjenica je da je toliko dosledna. Mislim da Iga radi ogroman posao i zaista joj se divim“, hvali Kenin. „Da imam takvu doslednost, bilo bi neverovatno.“

Međutim, otkako narednog januara nije uspela da odbrani titulu na Australijan openu, bivša svetska broj 4 je uglavnom bila senka nekadašnjeg sebe – spasila je pregršt sjajnih bljeskova.

U ovo vreme prošle godine, ona je širom otvorila žreb za Rim pobedom nad šampionkom Mutua Madrid Opena Arnom Sabalenkom, potvrdivši Foro Italiko kao svoj željeni WTA 1000 objekat.

„Volim površinu, terene ovde. Spori su, љto odgovara mojim uslovima. Nema nadmorske visine, koju volim, tako da mi to definitivno pomaže“, rekao je Kenin, bacajući svetlosnu nijansu na madridsku Caja Magicu. „Nisam ljubitelj visine. Osećam se kao da mi je ovde veoma udobno.“

Za igrača sa metronomskim prizemnim udarcima, udobnost je od suštinskog značaja i još uvek je ostala uglavnom nedostižna uprkos još jednoj izjavi pobede na Vimbldonu. Zaista, Kenin je bila ta koja je poslala Koko Gauf nazad na tablu za crtanje sa uznemirenom u prvom kolu koja je možda indirektno odgovorna za njen povratak na Ju-Es open. Mada je taj rezultat obezbedio momentalno podizanje, uključujući finale u San Dijegu i polufinale na drugom WTA 1000 u Gvadalahari, 25-godišnjakinja je nazadovala u velikom stilu, izgubivši 14 od svojih sledećih 16 mečeva.

Niz poraza od devet mečeva završen je odlukom da uđe na WTA turnir 125K – najniži ti sloj dostupan na Hologic WTA turu – tokom druge nedelje Madrida, gde je u prvom kolu izašla sa Anom Karolinom Šmiedlovom.

„Iako nisam dobila onoliko mečeva koliko sam želela, to me je ipak uvuklo u brazdu“, rekla je o svoje dve trojke u Lleidi. „Preskočio sam grbu, dobio pobedu i igram dobro. Dakle, sve dolazi na svoje mesto.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Gena Ball (@genaball)

Vatreni Kenin isplivao je u Rimu, boreći se sa elementima i svima oko sebe kroz kišno prvo kolo protiv lokalne miljenice Lusije Bronzeti kako bi rezervisala osmi susret u karijeri sa Džabeuerom, igračem čija raznovrsnost treba da joj pruži kondiciju, ali umesto toga donosi njen fokus.

„Spremna sam na sve: sve njene trik snimke i sve to jer se nikad ne zna!“, našalila se ona. „Samo sam znao da će smisliti bilo šta tako da uvek moraš da budeš spreman. To neće biti neki ritam sa njom i ako uspete da uđete u ritam, to čini poentu neutralnijim umesto njenog drop-šotinga sve vreme!“

Između smeha su znaci tvrdoglavog karaktera koji je bio obeležje njenog uspona.

„Radim sve što je u mojoj moći, i radim sve kako treba“, insistira ona na svom trenerskom timu koji ponovo uključuje oca Aleksa, koji je 2021. godine prošao bez šestomesečnog istezanja.

Ali isto tako brzo, pojavljuje se i slika mališana koji je jednom krenuo u obilazak Majami Opena sa Kim Klijsters, onom koja ima lepe uspomene na rimske šoping pohode i mešanje čokolade i karamel gelata.

„To je bila dobra destinacija za kupovinu ranijih godina“, nasmejao se Kenin, koji je besneo zbog četvrtka uveče cacio e pepe. Ne znam koliko ću kupovati jer nošenje nije najlakše i imam dosta istih prodavnica u Majamiju. Ali probaću u prodavnici i ako budem dobro, možda se malo uhvatim za kvačilo. Videćemo.“

Kenin će morati da bude više od malog kvačila ako hopes da bi se na najbolji način moglo naći ono što bi moglo da bude revitalizujuće trčanje. U odeljku sa no. 9 nosiocem i šampionkom Rolan Garosa Jelenom Ostapenko iz 2017. godine, ona će se sledeći put suočiti ili sa no. 26 nosiocem Kejti Bulter ili kvalifikantkinjom Rebekom Sramkovom.

Ako ostane otvorena za sve mogućnosti, ovo bi mogla da bude nedelja u kojoj se proces isplati.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.