Naomi Osaka bira mir na glini i rezultati se isplaćuju u Rimu

Naomi Osaka bira mir na glini i rezultati se isplaćuju u Rimu

Bivša svetska broj 1 pobedila je u mečevima iza leđa na svojoj najmanje omiljenoj podlozi prvi put od 2019. godine na Internazionali BNL d’Italia, a samozvana „bejbi žirafa“ željna je još.

RIM, Italija—Ljuljaška na šljaci nekada je bila stresno vreme za Naomi Osaku, dovoljno da izazove krizu mentalnog zdravlja uoči Rolan Garosa 2021.

Taj stres se naizgled istopio za novu mamu, koja je imala spokojnu predstavu kako bi prebrodila dan ispunjen dramom na Internazionali BNL d’Italia i pobedila Martu Kostjuk, 6-3, 6-2.

„Ne znam zašto, ali danas sam se upravo probudila veoma mirno“, priznala je Osaka na konferenciji za novinare posle meča u četvrtak. Taj mir je pretočen u opušteniju Naomi, kako na terenu– gde tek treba da ispusti set – i ode, gde je rado ušla u rep zavadu između Drejka i Kendika Lamara.

„Osećam se kao, ne znam, šta god da se desi na terenu, ništa se neće promeniti za mene van terena. Kao, moja ćerka će me i dalje voleti. Imam toliko ljudi oko sebe, tako da…

„Da, mislim da se to pokazalo danas. Nadam se da će taj mentalitet ostati i da će se nastaviti.“

Pobeda joj nije bila tek treća nad igračem Iz Top 20 od kada je prošle godine rodila ćerku Šai, već je to i prvi put od 2019. godine na Rolan Garosu da je četvorostruka Grend slem šampionka dobila mečeve iza leđa na šljaci.

Tamo gde je nekada brinula da će joj površina otupeti snagu i izložiti svoje slabosti, samozvana „beba žirafa“ je sada posvećeni učenik gline i na sve načine menja konture teniskog meča.

„Zaista sam uzbuđena što ću saznati više o glinenom terenu i razvijati se i otići u Pariz. Šai dolazi u Pariz, tako da je to nešto što me čini veoma, ne znam, srećnim.“

Osaka, koja je viđena kako čita afirmacije iz beležnice tokom promena, donela je taj pozitivan način razmišljanja iz bloka za obuku srednje glinene ljuljaške na Majorci. Otresajući razočaravajući poraz u drugom kolu protiv Liudmile Samsonove, koju je pobedila ranije ove sezone na BNP Paribas Openu, nekadašnji svetski broj 1 gledao je kraj utakmice Mutua Madrid Opena na televiziji.

„Gledao sam Rafu. Gledao sam Alkaraz. Gledala sam Rubleva zapravo što je veoma inspirativno jer udara lopticu“, rekla je Osaka, smešeći se od uva do uva.

„Nekako sam pomislio u sebi, kao, ne želim da se kajem kada napustim sud. U Madridu sam se nekako pokajao što nisam potpuno zamahnuo. Fokusiram se na to mnogo, da.“

Osaka je, povremeno, moderirala internu debatu o tome da li da modulira svoju agresivnost na površini koja može da nagradi strpljenje, navodeći pobedu Jelene Ostapenko u Parizu 2017. Klej.

Pomislio sam u sebi, kao, ne ћelim da se kajem kada napustim sud. U Madridu sam se nekako pokajao što nisam potpuno zamahnuo. Naomi Osaka

„Mislim da za mene samo želim da stavim više spina na to dok ga rotirajem mnogo više“, rekla je Osaka posle pobede u prvom kolu u sredu. „Mislim da kada konačno budem u stanju da to postignem, očigledno će biti prilično teško, pa sam mislio da će to biti moj teniski tenis na šljaci“.

Njena sledeća protivnica, no. 10 nosilac Darija Kasatkina, doneće odlučno tradicionalniji pristup tenisu na šljaci u trećem kolu; ženska šampionka Rolan Garosa 2014. i ženska polufinalistkinja 2022. godine zapošljava širok niz spinova i kriški koje još uvek mogu da flummoksiraju Osaku uprkos njenom mirnijem načinu razmišljanja.

„Udarila me je u Madridu veoma loše. Bilo je neprijatno. Osećala sam se kao da moram da joj se izvinim posle tog treninga“, prisetila se Osaka uoči njihovog okršaja u trećem kolu.

„Ali ja idem u ovaj meč znajući da ona ima mnogo više iskustva od mene na šljaci. Osećam se kao da sam još uvek beba žirafa, kao da pokušavam da naučim svoje korake. Samo sam ekstremno skroman. Želim da učim iz meča koji sam danas odigrao i nadam se da ću to primeniti“.

Iako neki stres još uvek traje, Osaka nedvosmisleno poseduje vatrenu moć da pogodi čak i najsporije površine. Ako nastavi da bira mir, velike su љanse koje se deљavaju u Foro Italiku.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.